Index Vakbarát Hírportál

Az NB I. világszinten is nagyon kevés lehetőséget ad a fiataloknak

2020. május 4., hétfő 13:46

Nagyon kevés játékpercet kapnak az NB I.-ben a 22 év alatti futballisták, a magyar bajnokság a világ több ligájához képest is nagyon hátul van, derült ki a svájci futballkutató intézet, a CIES heti posztjából

A CIES 93 ország első osztályú bajnokságának 1292 csapatát vizsgálta meg abból a szempontból, hogy a 2019-es idényben vagy a 2019/2020-as szezonban, január 1-jéig bezárólag a játékidő hány százalékát kapták meg az U21-es futballisták.

A futballkutató is megjegyzi, egy játékoskarrier szempontjából fontos a fiatalon szerzett tapasztalat, de elég nagy különbségek vannak a ligák és klubok között. 

A legtöbb játéklehetőséghez a szlovák bajnokságban jutnak a fiatalok, a 29 százalékát kapják meg a játékidőnek, de szorosan ott van a szlovákok mögött az új-zélandi és az ír liga (28,8%), az ismertebb bajnokságok közül a hollandok állnak a legjobban, 27,9 százalékkal a hatodikok. A topligák közül a francia Ligue 1 áll a legjobban ebből a szempontból, 15 százalékát kapják a játékidőnek a fiatalok. A német Bundesligában már csak 8,5 százalékot, de az angol Premier League (8,5%), az olasz Serie A (7,7%) még gyengébb, a spanyoloknál pedig már csak 7 százalék jut az U21-eseknek.

A 93 liga közül a török Süper Lig biztosít legkevesebb lehetőséget a fiataljainak, csak 3,7 százalékot, de a magyar NB I. is a lista alján szerepel 5,1 százalékával, csupán öt bajnokság van mögötte. 

A CIES csapatokra lebontva is közöl adatokat. Eszerint az NB I.-ben a Zalaegerszegi TE játszatja leginkább az U21-eseket, 17,6 százalék jut rájuk. A ZTE-n kívül nincs is több csapat, ahol tíz százalék fölötti lenne a fiatalok részesedése. A második Debreceni VSC-nél 9,5, a harmadik Diósgyőri VTK-nál 7,7 százalék ez az érték. A magyar csapatok közül a Mezőkövesd áll a legrosszabbul e téren, a CIES adatai szerint egyetlen percet sem játszott U21-es játékos a bajnokságban, a Paksi FC sem áll sokkal jobban, ott 0,2 százalék a fiatalok részesedése. 

Rovatok