Index Vakbarát Hírportál

A gibraltári Lincoln Red Impsnél a világon nincs félelmetesebb ellenfél

2020. május 18., hétfő 17:39

10-0, 2-0, 8-0, 9-1, 4-0, 3-0, 2-0, 5-0, 0-2, 7-1. Nem, ez nem az akkor 3 éves fiam elleni gombfocimeccsek eredménysora, amikor próbáltam vele megszerettetni ezt a gyönyörű, ám nehéz sportágat. (Nem sikerült, kell-e mondanom?) Ez kérem szépen a világ legfélelmetesebb oroszlánbarlangjával rendelkező gibraltári Lincoln Red Imps csapatának utolsó tíz hazai mérkőzése. A gibraltári Premier Division rettenetes erejét mutatja, hogy a Lincoln e fényes mutató ellenére is csak a harmadik helyen áll hazája bajnokságában.

A Sporttudományok Nemzetközi Kutatóközpontja (CIES) heti jelentésében azt vizsgálta, hogy a világon mely első osztályú csapatok nyerték meg meccseiket legalább három góllal 2015 és 2020 között. Aki csak legyintene a Lincoln eredménysorán, mondván, azt egy bohócligában érte el, annak szíves figyelmébe ajánlom, hogy a Bajnokok Ligája selejtezőjében nemcsak az észt Flora Tallinnt intézték el 2-0-ra, de a világhírű Celticet is verték már meg 1-0-ra. 

A hazai meccseiknek otthont adó Victoria-stadion 1926-ban a híres gibraltári szikla tövében épült kizárólag a brit hadsereg katonáinak, majd 1970-ben felújították, ekkor már a sportolni vágyó civileket is beengedték. itt játssza hazai meccseit a gibraltári válogatott is, ők inkább kevesebb, mint több sikerrel. 

Anélkül, hogy megsértenénk a gibraltári futballt: az értelmezhető futballnemzetek közül az Ajax az ötödik, a Paris SG a kilencedik, a Barcelona pedig a tizedik ezen a listán, bár ez sokat elmond a holland, a francia és a spanyol bajnokság egyoldalúságáról is.

Magyarországon a Fehérvárnak van a legfélelmetesebb három plusz gólos mutatója, meccseik 18 százalékát nyerték ilyen arányban, őket a Fradi (16, 9 százalék) és meglepetésre a Kisvárda követi (13,9 százalék). Igaz, a Kisvárda a vizsgált időszakban a másodosztályban is szépen termelte a gólokat.

Az öt nagy ligában a már említett PSG és Barcelona után a Bayern München, a Real Madrid és a Manchester City aratta a legnagyobb győzelmeket. A legkevesebb ilyenje az Osasunának van.

(Borítókép: A Victoria-stadion - fotó: Geography Photos / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok