Index Vakbarát Hírportál

Véget ért a skót bajnokság, hivatalosan is bajnok a Celtic

2020. május 18., hétfő 14:07

Hivatalosan is a Celtic lett a skót bajnok, miután végérvényesen lezárták a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt skót futballbajnokságot. A döntés következményeként a Hearts esett ki az első osztályból, írja a BBC.

A skót Premier League vezető testülete a hétfői ülésén hozta meg a végső döntést, hogy lezártnak tekintik a 2019–20-as szezont. A tizenkét első osztályú klub vezetői múlt héten egyeztek meg abban, hogy  nem fejezik be az idényt. A bajnokság végeredményét az eddig lejátszott meccseken szerzett pontok átlaga alapján határozták meg, így csak egy változás történt a tabellán: az egy meccsel kevesebbet játszó St. Johnston megelőzte a Hiberniant, és a hatodik helyen végzett.

A Celtic története 51. skót bajnoki címét szerezte, 2012 óta sorozatban a kilencedig első helyüket szerezték. A szezon félbeszakadásakor 13 ponttal előzték meg a második helyen álló városi riválisukat, a Glasgow Rangerst. Az utolsó helyen álló edinburgh-i klub, a Hearts kiesett.

A liga vezérigazgatója, Neil Doncaster szerint egyértelmű és világos volt a klubok álláspontja, miszerint nem akarnak tovább játszani. A liga a bajnokság befejezésével 7 millió font pénzdíjat osztott szét a csapatok között.

„Most azon van a hangsúly, hogy mikor és hogyan tudjuk biztonságosan elkezdeni a következő szezont. Nehéz és bonyolult feladat lesz a skót futballban visszaállítani a normális állapotokat” – mondta Doncaster. Az alsóbb osztályú skót bajnokságokat már korábban befejezetté nyilvánították.

A nemzetközi porondon még a Rangers lehet érdekelt, Steven Gerrard csapat az Európa Liga nyolcaddöntőjének első mérkőzésén 3-1-re kapott ki a Bayer Leverkusentől, ám a visszavágót még nem játszották le.

Rovatok