Index Vakbarát Hírportál

Szétkapták a Real stadionját, a tartalékcsapat pályáján fejezik be a szezont

2020. június 1., hétfő 10:43

Június 11-én, zárt kapuk mögött tér vissza a 28. fordulóval a koronavírus-járvány miatt még márciusban megszakított spanyol bajnokság, természetesen több komoly változással. Ezek között lesz csapatot érintő, specifikus eltérés is, a Real Madrid ugyanis a tartalékcsapata, a Castilla stadionjában folytatja a szezon nézők nélküli részét. A külvárosi pályára normál esetben 6000 néző mehet be, de ez jelen esetben nem tényező, hiszen zárt kapusak lesznek a meccsek. A Real egyébként június 14-én, az Eibar ellen játszik legközelebb otthon.

A költözésnek prózai oka van: a koronavírus-járvány miatti leállás közben belekezdtek a Santiago Bernabéu stadion felújítási munkálataiba, tudván, hogy jó eséllyel a teljes szezon végéig nézők nélkül rendezik majd meg a mérkőzéseket. A felújítás közben így néz ki jelenleg a Bernabéu belseje, jól láthatóan nem alkalmas a játékra:

A munkálatok közben kívül is zajlanak, az eredetileg 1947-ben átadott, legutóbb 2001-ben felújított stadion ugyanis teljes rekonstrukción esik át.

A tervek szerint a 525 millió eurós (nagyjából 180 milliárd forint) projekt részeként teljesen új külsőt kapna a stadion, a fémborítás fölé egy behúzható tető kerülne, egy teljes kört kitevő, 360 fokos kijelzővel is terveznek. A munkák legnagyobb részével ideális esetben 2022 októberére készülnének el, de a teljes projekt akár 5 évig is elhúzódhat. A nézőszám viszont csökken: 80 243-ról 80 242-re.

A német után a spanyol lesz a második az európai topbajnokságok közül, amelyik a járvány után újraindul. A liga közölte, minden mérkőzésen megemlékeznek a világjárvány ellen harcoló hősökről: a bajnokik 20. percében az üres stadionokban előre rögzített taps hangzik majd fel, amely a szurkolók által felvett videókból származik majd. Javier Tebas, a liga elnöke elmondta: „Azt szeretnénk, hogy azzal együtt is változatlanul közel érezzék magukat a csapatukhoz, hogy nem lehetnek ott a stadionokban, nem tudják megünnepelni kedvenceiket. A játékosok pedig ezáltal érezhetik a szurkolók támogatását.”

A legtöbb találkozót kései időpontban játsszák majd a Spanyolországban ilyenkor szokásos magas hőmérséklet miatt, néhány összecsapásra azonban kedvező időjárási előrejelzések esetén korábban is sor kerülhet. Az újraindulás első hétvégéjén rendeznek majd mérkőzéseket 13 órai kezdettel is. (Index/MTI)

(Borítókép:  A Real Madrid tartalékcsapatának, a Castillának a pályája, az Estadio Alfredo Di Stefano. Fotó: Gonzalo Arroyo Moreno / Getty Images Hungary)

Rovatok