Index Vakbarát Hírportál

A FIFA azt kéri George Floyd halála miatt, hogy ne vegyék szó szerint a szabálykönyvet

2020. június 2., kedd 12:47

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) arra kéri tagszervezeteit, hogy tekintsenek el azon játékosok megbüntetésétől, akik a mérkőzéseken a rendőri intézkedés közben meghalt George Floydra emlékeznek valamilyen formában, írja a CBC.

A futball szabálykönyvének negyedik fejezete foglalkozik a játékosok szerelésével. Itt szerepel az a kitétel, hogy:

„A felszerelésnek tilos politikai, vallási vagy személyes jelmondatot, megnyilatkozást vagy képet tartalmaznia. A játékosok nem fedhetnek fel olyan alsóruházatot, mely a gyártó lógóján kívül politikai, vallási, személyes jelmondatot, megnyilatkozást vagy képi ábrázolást, vagy hirdetést tartalmaz. Azt a játékost/ a játékos csapatát, aki a szabályt megsérti, a verseny szervezőjének, a nemzeti szövetségnek vagy a FIFA-nak kell szankcionálnia”.

Most azonban a FIFA azt kéri tagjaitól, hogy a „józan ész szerint” értelmezzék ezt, és ne szankcionálják a játékosokat és klubjaikat. A Bundesliga hétvégi fordulójában több játékos, Weston McKennie, Jadon Sancho, Achraf Hakimi és Marcus Thuram is megemlékezett a Minneapolisban megölt Floydra.

Sancho sárga lapot is kapott a Paderborn elleni meccsen, de nem az állásfoglalása miatt, hanem mert levette a mezét, amiért a szabálykönyv szerint minden esetben sárga lapos figyelmeztetés jár. A Német Labdarúgó-szövetség hétfőn jelentette be, hogy vizsgálni fogja ezt a kérdéskört.

De nem csak Németországban cselekedtek így a futballisták, így tett a Ferencváros játékosa, Tokmac Nguen is Felcsúton, amiért később írásbeli megrovást kapott az MLSZ fegyelmi bizottságától.

„A FIFA teljes mértékben megérti sok játékos érzéseit George Floyd tragikus meggyilkolása miatt. A szövetség korábban többször is elítélte a rasszizmust és a megkülönböztetés más formáit, ezért számos rasszizmusellenes kampányt is támogat” – írta közleményben a FIFA.

Rovatok