Index Vakbarát Hírportál

Kiállította a Real-meccs bírója a néma játékost, mert reklamált

2020. június 9., kedd 16:06

Egy korábbi botrányos Real-meccset elevenített fel a Cadena Ser rádió, ami újra téma lett a spanyol sajtóban. Az AS nevű madridi szaklap, már 2011-ben foglalkozott az esettel. Hogy rendszeresen előjön ez a meccs, jól mutatja, hogy a korabeli történtek nagy visszhangot váltottak ki.

Az 1984-85-ös UEFA-kupa sorozatban a spanyol csapat váratlanul 3-1-re kikapott Rijekában, amikor jött a novemberi visszavágó, amit a belga Roger Schoeters játékvezető vezetett. A 16 közé jutás volt a tét.

A bíró már az első félidőben kiállított egy védőt, Milenkovicot az akkori jugoszláv színeket képviselő csapatból, de az igazi ámokfutást a második félidőben rendezte.

A félidőben még 0-0 volt az állás, a Realnak legalább 2-0-ra kellett nyernie, és egyre kínosabb volt a nevesebb csapat szenvedése. A 67. percben aztán egy vitatható tizenegyessel került előnybe a házigazda, mert Juanito értékesítette.  

A 74. percben leküldte a pályáról második sárga lappal a csatárt, Damir Desnicát. A játékos siketnéma, ezért írásban válaszolt a felmerülő kérdésekre. Leírta, hogy a mai napig nem érti, miért állították ki, a sípszót nem hallotta, ezért továbbfutott. Amikor észlelte, hogy mindenki megállt, ő is így tett. A videón nincs meg az ominózus jelenet, csak a gólok.

A Real 3-0-s győzelmének összefoglalója

"Mindent megtett azért a játékvezető a Real továbbjutásáért, ellopta tőlünk azt a meccset, hiába voltunk jobbak, nem juthattunk tovább. Nekem azt mondta, hogy reklamáltam, azért kaptam a második sárgát. Csakhogy én nem tudok beszélni. Szájról olvasok, nem okozott soha problémát, hogy megértsem a társaimat."

Desnica piros lapja után öt percre, a 79. percben bekapták a második gólt, Santillana szerezte, majd az argentin világbajnok Valdano állította be a végeredményt. Két perccel a vége előtt még Ticicet lezavarta a pályáról a belga bíró.

Desnica úgy tudta, hogy a játékvezetőt örökre eltiltották, de ez nem igaz, még abban az évben válogatott meccseket is kapott, igaz kupameccset valóban nem bíráskodhatott többször.

A Real később megnyerte a sorozatot, a Videoton volt az ellenfele a döntőben. Székesfehérváron 3-0-ra nyertek a spanyolok, a madridi visszavágón 1-0-ra Májer Lajos góljával a magyarok győztek.

Rovatok