Index Vakbarát Hírportál

Ferguson a világ legnagyobb edzője, 21. helyen a legjobb magyar

2020. június 9., kedd 12:05

A FourFourTwo futballszaklap felállított egy rangsort a világ száz legjobb futballedzőjéről. A listára több magyar került fel, a Benficával két BEK-győzelmet (1961 és 1962) elérő Guttmann Béla a huszonegyedik helyet foglalja el.

Guttmann a portugálokkal nem tudott megegyezni a sikerei csúcsán, ezért nemcsak otthagyta őket, hanem meg is átkozta a Benficát, hogy száz évig nem fog nyerni semmit. És azóta nyolc kupadöntőt veszített el, a neve emiatt rendszeresen előkerül, ha a portugálok kupadöntőben érdekeltek.   

Guttmann pozíciója nem rossz eredmény, ha azt vesszük, hogy a holland Louis van Gaal van közvetlenül előtte, aki az Ajaxszal nyert Bajnokok Ligáját (1995), és jutott be a fináléba a Bayern Münchennel. Emellett pedig volt vb-bronzérmes a holland válogatottal, hogy csak a legfontosabb díjait említsük.

A Portóval és az Interrel BL-győztes José Mourinho eddigi teljesítménye az angol magazinnál a 12. helyre volt elég, a Milannal és a Reallal BL-győztes Carlo Ancelotti a tizennyolcadik, a Dortmunddal és a Bayernnel a csúcsra érő Ottmar Hitzfeld a tizenhetedik.

Az olasz Milannal sikeres olasz forradalmár, Arrigo Sacchi vagy a Barcelonával mindent megnyerő Pep Guardiola sem fért fel a dobogóra. Előbbi a hatodik, utóbbi az ötödik helyet csípte el. Bill Shankly lett egyébként a negyedik. Az első három ugyanis így néz ki. 

  1. Sir Alex Ferguson (skót)
  2. Rinus Michels (holland)
  3. Johann Cruyff (holland)

Természetesen minden ilyen lista szubjektív, lehet vitatkozni vele, a holland Cruyff legnagyobb érdemének azt tekintik a 92-es BEK-győzelem mellett, hogy megújította a Barcelona utánpótlásképzését, és olyan játékosokat is felvettek a La Masiára, akik a kiválasztáskor nem nőttek 170 centis magasra. Michels egy BEK-et nyert, azt az Ajaxszal tette 1971-ben, a Puskás vezette Panathinaikosz volt az ellenfél a döntőben. Michels 1974-ben a vb-döntőig vezette a hollandokat.

Ferguson mindkét BL-győzelme a Manchester Uniteddel emlékezetesre sikeredett, 1999-ben a Bayern Münchent a 90. perc utáni ráadásban szerzett két góllal múlták felül 2-1-re. 2008-ban John Terry elcsúszott a tizenegyespárbajban, a labdája kapufára ment, majd Anelka is hibázott, és a Manchester nyerte a trófeát.

Rovatok