Index Vakbarát Hírportál

Hónapokig nem fizették ki a katari futball-vb stadionján dolgozó vendégmunkásokat

2020. június 11., csütörtök 12:12

Az Amnesty International jelentése szerint a 2022-es katari futball-vb szervezői hét hónapon keresztül nem fizették ki azt a mintegy száz külföldi munkást, akik a világbajnokságra felépülő egyik stadionon dolgoztak, írja a Guardian.

A 685 millió fontból felépült, hatvanezres Al Bayt-stadiont tervező és kivitelező  Qatar Meta Coats (QMC) 8 és 60 ezer katari riál (700 ezer és 5,3 millió forint) közötti összegekkel tartozik az alvállalkozóinak. Néhány már elkezdték megkapni a fizetésük egy részét, ám a teljes fizetségét még egy munkás sem kapta meg. Emiatt az Amneyts panaszt emelt a QMC ellen a katari hatóságoknál, a vb szervezőinél és a FIFA-nál is.

„Ez a legújabb példa arra, hogy még mindig milyen könnyű Katarban kihasználni a külföldi munkavállalókat, még akkor is, ha ilyen látványos projekten dolgoznak. Évek óta sürgetjük Katart a rendszer reformja miatt, ám egyértelmű, hogy a változások túl lassúak, máskülönben nem kéne vizsgálatot folytatnunk azért, hogy a munkások megkapják a tartozásukat” – mondta Stephen Cockburn, az Amnesty egyik vezetője.

A szervezet a FIFA-t is kritizált, amiért nem helyeztek nagyobb nyomást Katarra. „Ha az elmúlt tíz évben elszámoltatták volna a vb szervezőit, és kikényszerítették volna a reformokat, de két és fél évvel a világbajnokság kezdete előtt még mindig ugyanaz a helyzet, mint korábban” – mondta Cockburn.

A legfelsőbb katari bíróság azt közölte az Amnestyvel, hogy először 2019 nyarán értesültek a QMC fizetési problémáiról, és azóta különféle intézkedéseket tettek a helyzet kezelésére, ideértve a vállalat vezetőivel való egyeztetéseket, a cég feketelistára helyezésével való fenyegetést és a Munkaügyi Minisztérium tájékoztatását erről. Ugyanakkor az Amnesyt szerint így s elfogadhatatlan, hogy 2019 szeptemberétől 2020 márciusáig fizetés nélkül dolgoztak a munkások.

A QMC szerint a fizetések csúszását pénzügyi nehézségek okozták, és kijelentették, hogy próbálják ezt megoldani.

Rovatok