Index Vakbarát Hírportál

Már nem büntetik a himnusz alatt térdelő amerikai futballistákat

2020. június 11., csütörtök 10:25

Az Amerikai Labdarúgó-szövetség (US Soccer) a jövőben már nem bünteti meg a válogatott játékosait, ha a himnusz alatt térdelnek, írja a BBC.

Az ezt tiltó szabály még 2016-ban vezették be, miután a női válogatott sztárja, Megan Rapinoe így vállalt szolidaritás az NFL-irányítóval, Colin Kaepernickkel, aki így tiltakozott az Egyesült Államokban jelenlévő rasszizmus és rendőri túlkapások ellen. Kaepernick az akciója után gyorsan csapat nélkül találta magát, és az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump is arra ösztönözte az NFL-t, hogy büntessék meg azokat a játékosokat, akik a meccsek előtt nem állva hallgatják az ország himnuszát. Szombaton azonban az NFL is eltörölte ezt a szabályt.

George Floyd halála után azonban olyan indulatok szabadultak el az Egyesült Államokban, hogy több szervezet is felülvizsgálta a korábbi álláspontját a kérdésben. Így tett a US Soccer is, akik most már helytelennek vélik a korábbi büntetéseiket, amelyekről már úgy gondolják, hogy aláásták a Black Lives Matter-mozgalom üzenetét. Közleményükben a megkülönböztetés és a rendőri erőszak elleni tiltakozás kifejezéseként ismerik el a térdelést.

(Borítókép: Megan Rapinoe térdelve hallgatja az Egyesült Államok himnuszát a 2016. szeptember 17-én, Atlantában. Fotós: Kevin C. Cox/Getty Images/AFP)

Rovatok