Index Vakbarát Hírportál

A Premier League 22 térdelő játékossal indult újra

2020. június 17., szerda 20:18 | aznap frissítve

A koronavírus után újrainduló Premier League-ben az Aston Villa és a Sheffield United játékosai egyaránt letérdeltek a kezdőrúgás előtt – írja a Sky News.

A 22 focista ezzel fejezte ki a feketék jogaiért küzdő Black Lives Matter mozgalom iránti szolidaritását.

Az élsportban néhány évvel ezelőtt az egykori NFL-játékos és emberjogi aktivista, az amerikai Colin Kaepernick honosította meg a térdelést mint a rasszizmus, a faji elnyomás és a rendőri brutalitás elleni kiállás szimbólumát. A dolog azzal kezdődött, hogy Kaepernick 2016-ban a San Francisco 49ers irányítójaként végigülte az amerikai himnuszt csapata előszezonmeccsén. Így tiltakozott a feketék elleni rendőri erőszak miatt.

Ebből akkor botrány lett, de elindult egy mozgalom is, az NFL játékosai sorra döntöttek úgy, hogy nem állnak fel, sőt féltérdre ereszkednek a himnusz alatt. A letérdelésekkel most a világjárvány miatt elrendelt korlátozások után lassan újrainduló sportéletben a George Floyd halálát követő mozgalmakhoz csatlakozhatnak a játékosok.

A Premier League nézők nélkül indult újra azután, hogy márciusban felfüggesztették a bajnokságot

A brit kormány eredeti elképzelése szerint a fertőzésveszély minimalizálása érdekében 8-10, előre kiválasztott stadionban rendezték volna a  meccseket , de ez a klubok heves tiltakozása miatt részben megbukott.

A bajnokságból még 8-9 forduló van hátra, július 25-én rendezhetik az utolsó fordulót, egyelőre a 32. fordulóig, július 2-ig van kész a pontos időbeosztás. PL-ben feszített  menetrend vár a focistákra; lesz, amikor csupán három nap telik el az egymást követő fordulók között. A terhelés csökkentése érdekében – a Bundesligához hasonlóan – a PL-ben is ötöt cserélhetnek majd a csapatok. 

Rovatok