Index Vakbarát Hírportál

Deutsch Tamás beárazta a magyar futballedzőket

2020. június 20., szombat 14:25

Nincs túl hízelgő véleménnyel a magyar futballedzői társadalomról Deutsch Tamás, az MTK elnöke, derült ki a Nemzeti Sportnak adott interjújából. A kérdésre, miszerint az NB I.-be feljutva mit érhetnek el Michael Boris vezetésével, Deutsch azt mondta, hogy

Nem akarom megsérteni a hazai edzőket, de nem véletlen, hogy egy külföldi trénerrel tudtunk szakmailag új időszakot nyitni. Csányi Sándor MLSZ-elnök is beszélt arról, hogy a magyar futball egyik fő problémája a nagyfokú szakmai, intellektuális lemaradás az edzőfronton.

Deutsch szerint a minimális cél, hogy az első 4-5 hely közelében legyenek az első osztályban, és mivel úgy számol, hogy a magyar bajnokságban is három-négy meghatározó csapat uralkodhat egy ideig, leginkább a tízévente egy meglepetés bajnoki címet nyerő klub szerepét osztaná az MTK-ra.

A magyar edzők helyzetéről két hónapja az MLSZ elnöke, Csányi Sándor is beszélt újraválasztásakor, elsősorban az edzők által végzett edzésekre vonatkozó ellenőrzéseket erősítené Csányi, hogy ne legyen akkora a lemaradás a külföldi szakemberekhez képest.

Bár természetesen nem csak ezen múlik, de érdemes megjegyezni, hogy a legutóbbi hat szezonban külföldi edzővel hódították el a bajnoki címet az NB I.-ben: a 2014-15-ös idényben a spanyol Joan Carrillo irányította a Videotont, utána a német Thomas Doll vezetésével lett bajnok a Ferencváros, 2016-17-ben a jelenlegi szövetségi kapitány olasz Marco Rossi nyert a Honvéddal, majd újra a Videoton következett a szerb Marko Nikolic irányítása alatt, a tavalyi és az idei szezonban pedig az ukrán Szerhij Rebrovval ért csúcsra a Fradi (a tavalyi szezon legelején rövid ideig még Thomas Doll ült az FTC kispadján).

A Nemzeti Sport még azelőtt beszélgetett Deutsch Tamással, hogy szombaton megválasztották volna a Magyar Olimpiai Bizottság téli sportokért felelős alelnökének. Deutsch a pályázás indítékairól, a MOB-os céljairól, az MTK elnökeként elért eredményekről, illetve az MTK futballcsapatának elmúlt 10 évéről és jövőjéről is beszélt az edzők kérdése mellett.

Rovatok