Index Vakbarát Hírportál

Black Lives Matter-ellenes felirat jelent meg a Manchester City stadionja felett

2020. június 23., kedd 10:03

A Premier League újraindulása óta megszokott jelenet, hogy a játékosok a kezdőkörben térdelve töltik a meccs előtti perceket, utalva a George Floyd halálára és a rasszizmus elleni Black Lives Matters (A feketék élete is számít) mozgalomra. 

A hétfői Manchester City–Burnley sem különbözött ebben a forduló többi meccsétől, a kezdőrúgás elvégzése után azonban egy repülő jelent meg a City stadionja fölött, egy White Lives Matter Burnley feliratú (A fehérek élete is számít, Burnley) molinót húzva maga mögött, írja a BBC. A meccset egyébként a City nyerte 5-0-ra. 

A Burnley csapatkapitánya, Ben Mee a BBC rádióműsorában határolódott el a rasszizmus elleni mozgalmat és annak fontosságát relativizáló akciótól. Mint elmondta, csapattársaival szégyellték magukat a molinó miatt; szerinte akik ezt kitalálták, nem reprezentálják a klubot és annak értékeit, szurkolóik többsége hisz az egyenlőségben, legyen szó származásról, vallásról vagy szexuális irányultságról. 

A Burnley közleményben ítélte el a molinós akciót, elnézést kérve a ligától, a Manchester Citytől és a Black Lives Matter-mozgalom támogatóitól. Ebben azt írták, hogy teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal, hogy kiderüljön, kik állnak az eset mögött. „Szeretnénk egyértelművé tenni, hogy a felelősöket nem látjuk szívesen a Burnley stadionjában” – írták. A klub kilátásba helyezte, hogy örökös kitiltással sújtják az akció kitervelőit. 

A május közepén visszatérő Bundesligában is többször megemlékeztek a játékosok George Floyd haláláról; a Borussia Dortmund angol sztárja, Jadon Sancho a meze alatt hordott pólóra írt felirattal utalt a rendőri túlkapás áldozatára, más gólöröm közben letérdelve hívta fel a figyelmet a tragédiára. 

A Premier League több mint három hónap kihagyás után indult újra június 17-én, a bajnokságot a Liverpool vezeti, előnye 20 pont a második Cityvel szemben. 

Rovatok