Index Vakbarát Hírportál

A Liverpool megnyerte a Premier League-et

2020. június 25., csütörtök 23:27 | három éve frissítve

Disclaimer: a cikk szerzője (én) 12 éves kora óta Liverpool-szurkoló.

Harminc évvel a legutóbbi angol bajnoki címe után úgy lett bajnok az egyik legpatinásabb brit klub, hogy nem is lépett pályára. A Manchester Citynek a Chelsea vendégeként kellet volna nyernie ahhoz, hogy a Liverpool ne ma este legyen matematikailag is bajnok, de nem így történt, az 2-1-es Chelsea siker pedig azt jelenti, hogy hét fordulóval a lefújás előtt Jürgen Klopp és csapata mennybe ment.

Egyébként valahol tökmindegy volt, hogy mi lesz a mai meccs végeredménye, hiszen ha a City nyer, azzal is csak halogatta volna az elkerülhetetlent: a Liverpoolnak mindössze két pontot kellett volna összeszednie a hátralevő hét meccsen, két nyomorult döntetlen és öt vereség esetén is bajnok lett volna, nem mintha ennek bármiféle jele lett volna, ugyanis Klopp csapata hatalmas fölénnyel, mindössze egy vereséggel, két döntetlennel és 28 győzelemmel vezeti a bajnokságot.

Klopp Liverpoolban

- Hat kupadöntő, melyből az első hármat (Ligakupa, Európa Liga Bajnokok ligája) elvesztette, a másik hármat megnyerte (Bajnokok ligája, UEFA Szuperkupa, Klub Világkupa).

- Összesen 258 meccs, ebből 156 győzelem, 59 döntetlen és 43 vereség, a begyűjthető pontok 60,5%-át hozta.

- Nyolcszor volt a hónap edzője, 2019-ben hat különféle fórum szerint is ő volt a világ legjobb edzője.

- 2019 februárja és márciusa között a Liverpool 517 percen át nem kapott gólt.

- A csapat összesen 458 gólt szerzett az irányítása alatt ami meccsenként 2,07-es átlag, a legmagasabb a klub történetében.

- A legtöbbet szerepeltetett játékosa Roberto Firmino, 197 meccsen lépett pályára a 221-ből.

- Mohamed Salah eddig 77 gólt szerzett Klopp keze alatt.

- Ő az egyetlen edző, aki edzősködésének első három évében három európai kupadöntőbe is el tudott jutni ugyanazzal az angol csapattal.

- Ja, és nyert egy bajnoki címet is.

A Liverpool dominanciája lehengerlő, a második legtöbb gólt rúgták (70) és a legkevesebbet (21) kapták, és így tovább, ezt a bajnoki címet legfeljebb a koronavírus vehette volna el tőlük. Mindent a bajnokságra tettek fel, a hazai kupákból és a BL-ből is kiestek, azaz nem kerülhet döntőbe zsinórban harmadjára a Pool (tavaly ugye nyertek a Tottenham ellen, két éve a Real ellen buktak), de ezt a szurkolók közül senki nem bánja. Nekik az a bajnoki cím kellett, amire harminc éve vágynak, és amit amióta a Premier League létezik, a Liverpool nem tudott megnyerni.

Voltak nagyon közel hozzá többször is, a 2001/02-es bajnokságban Gerard Houiller irányításával 7 ponttal maradtak le az Arsenal mögött, 2008/09-ben Benitez edzősége alatt négy ponttal a Manchester United mögött végeztek, 2013/14-ben pedig Brendan Rogers csapata került a legközelebb az áhított első helyhez, de két ponttal lemaradtak róla, a Manchester City pedig örülhetett. 2015-ben megérkezett Jürgen Klopp és elkezdte megreformálni a csapatot, amiben partnere talált Wayne Henry klubtulajdonosban, a Boston Red Sox baseballcsapatot is birtokló Fenway Group tulajdonosában, aki egy újabb nyertes dinasztia alapjait akarta letenni a városban, olyanét, amit egy lapon emlegetnek a Shankly és Paisley féle csapatokkal.

Klopp pedig felépítette a heavy metal futballnak nevezett stílusához legalkalmasabb csapatot. A 2015-ös keretből mára nyolcan maradtak a keretben, a többieket Klopp lecserélte olyan játékosokra, akikkel meg tudta csinálni azt, amire senki ne számított: olyan lehengerlő támadófutballt honosított meg a világ legjobb bajnokságának tartott Premier League-ben, amire az ellenfeleknek jelenleg nincs válasza. Egy adalék ehhez a legutóbbi hazai mérkőzésükről: a Crystal Palace képtelen volt eljutni a Liverpool büntetőterületén belülre, amire azóta, hogy az Opta nevű futballstatisztikával foglalkozó cég a Premier League meccseit méri (2008 óta), még nem volt példa.

A mostani csapatban van a világ egyik legjobb kapusa, a brazil Alisson, a legértékesebbnek tartott szélsőhátvédje, az angol Trent Alexander-Arnold, akit Klopp emelt ki az akadémiáról, a holland Vigil van Dijk személyében a világ legjobb középhátvédje irányítja a védelmet, a középpályán Naby Keita, Fabinho és Henderson dominál, elöl pedig a Salah-Firmino-Mane trió, akiknél jobb támadóegysége jelenleg egy csapatnak sincs a világon. A kispadon pedig ott ül az a Jürgen Klopp, akinek a szobrát lassan kezdhetik is kifaragni Liverpoolban.

Megérdemli.

A borítókép a Manchester City elleni BL-negyeddöntőn készült.

Rovatok