Index Vakbarát Hírportál

Kiesett a Debrecen az NB I.-ből, a pályára rohantak a szurkolók

2020. június 27., szombat 19:31

1993 után először nem szerepel majd az NB I.-ben a Debrecen futballcsapata. Az idei szezon zárómeccsén hazai pályán ikszelt a Pakssal, így jövőre a másodosztályban folytatja.

A magyar labdarúgó bajnokság 33. és egyben utolsó fordulójának nagy kérdése az volt, melyik klub búcsúzik a már biztosan kiesett Kaposvár mellett. A képlet egyszerű volt: a Debrecen-Paks meccsen a győztes biztosan bennmarad, a vesztes viszont nem biztos, hogy kiesik. A pont nélkül maradó csapat ugyanis csak akkor maradhatott bent, ha a Kisvárdát legyőzi a bajnokság végére teljesen kipukkadó Diósgyőr.

A DVTK rossz formáját ezúttal is gyorsan igazolta, és már a nyolcadik percben hátrányba került, Obradovic szerezte a Kisvárda gólját. Viana bebiztosította a győzelmet, 2-0-ra nyertek. 

Az Újpestnek minimális esélye volt csak a kiesésre a Kaposvár ellen, és lőtt is egy gólt, majd a félidő vége előtt még kettőt, a vége 5-0-s kiütés lett, így már csak Debrecenre szegeződött a figyelem.

Mivel a Paks első helyzetét gólra váltotta a 17. percben, a Debrecen nehéz helyzetbe került.

Az előrehúzódó jobbhátvéd, Osváth a visszahúzódó Kundrák mellől pontosan adott középre, és a Debrecen korábbi csatára, a most a paksiakat erősítő Könyves Norbert hét méterről szép mozdulattal fejelt a bal alsó sarokba. Innentől tudtuk, a hazai csapaton csak két gól segíthet.

Adenijinek volt is két helyzete még az első félidőben, de előbb a kapus védett, majd a kapu mellé gurított a csatár. A kontrákra visszaálló Paks az egyik pontatlan hazai szöglet után nagy helyzetet alakított ki, hárman vezették az egyetlen hazai védőre a labdát, de Kosicky kapus végül hárított.

A második félidőre Kondás Elemére kettőt cserélt - behozta Trujicot és Milunovicot -, hiszen a Lokinak nem volt veszítenivalója, nyernie kellett, a döntetlen sem volt üdvözítő számára. A Debrecen beszorította ellenfelét, többet volt nála a labda, de nem volt sok elképzelés a játékában, ennek megfelelően valódi veszély sem.

A 68. percre fogyott el az addig igen szimpatikusan, csapatát szenvedéllyel biztató szurkolótábor türelme, és az ébresztő után a kurva gyenge rigmus is elhangzott.

A játék nem változott meg varázsütésre, de a 75. percben egy védelmi hiba után Trujic elvitte a labdát a kapus mellett, és a tizenhatos sarkáról lőtt, és az üres kapuba ugyan nem ő, hanem a menteni igyekvő paksi Szélpál juttatta be a labdát. Ezzel lett 1-1, de még mindig kellett egy gól a Lokinak. 

Az egyenlítő gól azonban nem hozott különösebb lendületet, sőt Kosicky védésére volt szükség, hogy a Paks ne szerezze meg ismét a vezetést. Többet volt a Debrecennél a labda, de tervszerűséget nem lehetett felfedezni. A belőtt labdákból persze meg lehetett volna szerezni a győztes, és bennmaradás érő gólt, de ez elmaradt. A Loki mindent megpróbált, a 93. percben Kosicky kapus is előrement egy szögletnél, a közönség felállt, Szatmári lövésébe viszont beleléptek. Az újabb, utolsó szöglet után felső kapufára bombázott Ferenczi, onnan azonban nem a gólvonal mögé, hanem a gólvonalra pattant a labda.

Ezzel eldőlt, hogy a Loki kiesett, a Paks bentmaradt. A lefújás után a fehér pólós szurkolók betörtek a pályára, miközben a csalódott játékosok elterültek a gyepen. 

"Héhéhé, a játékosokat ne bántsátok, légy szíves ne bántsátok őket"

- mondta a helyi műsorközlő.

A játékosok nem menekültek el automatikusan a szurkolók elől, a rohamrendőrök viszont csak két perc múlva kaptak észbe, hogy a játékosoknak bajuk eshet. Volt, akinek csak a mezét húzták le, de volt, akit meglökdöstek. Ahogy megérkeztek a játéktérre a rendőrök, a drukkerek azonnal visszahúzódtak, és a tulajdonos, Szima Gábor takarodását követelték. Szimát a VIP-ben is szidták, nemcsak verbális támadást kellett kiállnia, flakonokat is dobtak felé.    

A hétszeres bajnok (2005, 2006, 2007, 2009, 2010, 2012, 2014) Debrecen tavaly bronzérmes volt, augusztusban még az olasz Torinót látta vendégül az Európa Ligában, most augusztusban a harmadosztályból felkerült városi riválisát, a DEAC-ot fogadhatja. Illetve a Nyíregyházát, a Békéscsabát vagy a Vasast. A magyar bajnokságnak sajátossága, hogy a kupainduló képes a következő szezonban kiesni, elég csak a Vasasra vagy az MTK-ra gondolni.

A Debrecen akadémiája az első minősítésnél a legjobb osztályzatot kapta 2014-ben, azóta is az ország hat legjobb intézménye között van, de nem jönnek onnan játékosok, mint egykoron a 90-es évek elején Sándor Tamás, Dombi Tibor vagy Madar Csaba.

Rendőrök a pályán, miután a debreceni szurkolók berohantak a pályára a labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában játszott Debreceni VSC – Paksi FC mérkőzés után a debreceni Nagyerdei Stadionban 2020. június 27-én. Az összecsapás 1-1-es döntetlenre végződött, így a debreceni csapat kiesett az NB I-ből. MTI/Czeglédi Zsolt

Rovatok