Index Vakbarát Hírportál

A Férfi, akinek minden magyar NB I.-ben töltött szezonja kieséssel zárult

2020. június 28., vasárnap 10:15 | aznap frissítve

Az ukrán Jurij Habovda 2020. január 29-én igazolt a szombathelyi Haladástól a Debreceni VSC-hez, az elmúlt évtizedek meghatározó, Bajnokok Ligáját is megjárt csapatához. A Loki négy nappal korábban, a 17. fordulóban simán 4-0-ra verte az Újpestet, és 22 ponttal a bajnokság 7. helyén állt.

Két nap híján öt hónappal később, június 27-én a Debrecen az utolsó, 33. fordulóban hazai pályán csak 1-1-et játszott a Pakssal, és ezzel, csaknem harminc év után, kiesett az NB I.-ből. A Habovda érkezése utáni első hat meccsükből csak egyet tudtak megnyerni, a szezon második felében a 7. helyről a 11. helyre estek vissza.

Egyetlen ember nyakába persze nem lehet varrni a kiesést és a pocsék második féléves teljesítményt. A kárpátaljai, munkácsi születésű Habovda nevét mégsem véletlenül emeljük ki:

ő ugyanis az a játékos, aki mióta Magyarországra érkezett, minden szezonja végén kiesett az NB I.-ből az épp aktuális csapatával.

A most 31 éves, 181 centi magas jobbhátvéd magyarországi futballkarrierje a Transfermarkt adatai szerint 2017. július 14-én kezdődött, amikor az ukrán másodosztályból a Balmazújvárosba igazolt. A szezont a Balmazújváros a 11., utolsó előtti helyen zárta, kiesett. Azóta meg is szűnt a csapat, de Habovda akkor már nem volt ott: 2018. július 19-én leigazolta őt a Haladás.

A szombathelyi szezonja még kevésbé volt fényes: a Haladással nem utolsó előttiként, hanem az utolsó, 12. helyen estek ki, mindössze 30 pontot szerezve a 33 fordulóban. Az ukrán bekk egy ideig maradt a másodosztályban (tíz meccset játszott le ott), majd jött a már említett januári visszatérése a keleti végekre és az NB I.-be.

Átütő eredményei nem voltak: a Lokinál hat bajnoki meccsen lépett pályára (három év alatt összesen 65 NB I.-es meccse volt), de csak háromszor játszotta végig a 90 percet. A hat meccsen viszont sikerült négy sárga lapot is összeszednie. Gólt nem lőtt, ami, oké, nem elvárás egy védőtől, gólpassza egy volt. Azon a hat meccsen, amikor játszott, egyszer sem nyert a Debrecen, három-három döntetlen és vereség volt a mérlegük. Az utolsó nyolc fordulóból ötször már be se nevezték a meccsre.

Az idei szezonnak Habovda mellett volt egy magyar kiesésspecialistája is: az idén Kaposváron játszó Csiki Norbert összesen már a negyedik csapatával esett ki az első osztályból. Róla már korábban írtunk bővebben, itt olvashatja.

Rovatok