Index Vakbarát Hírportál

Mourinho szerint rossz irányba tart a futball a videóbíró miatt

2020. július 3., péntek 10:07

A szezon egyik meglepetéscsapata, a Sheffield United hazai pályán 3-1-re legyőzte a Tottenham Hotspurt az angol bajnokság 32. fordulójában. A vereség után a londoni klub vezetőedzője, José Mourinho kritizálta a videóasszisztens (VAR) rendszert, mivel szerinte egy érvényes góltól fosztotta meg a csapatát, írja a The Telegraph.

A 33. percben Harry Kane góljával a Tottenham egyenlített, de Chris Kavanagh játékvezető végül érvénytelenítette a találatot. A gól előtt Lucas Moura épp úgy esett el, hogy a karja vétlenül hozzáért a labdához, a VAR-t kezelő Michael Oliver játékvezető pedig úgy ítélte meg, hogy a brazil játékos kézzel továbbította labdát. A kezezés új szabálya szerint, ha egy támadó bárhogy kézzel ér a labdához, akkor a védekező csapatnak közvetlen szabadrúgást kell ítélni.

Mourinho szerint a VAR-nak már túl nagy befolyása van a meccseken. Úgy gondolja, a pályán lévő játékvezető valójában már nem is játékvezető, hanem a VAR asszisztense, az oldalvonali játékvezetők pedig már csak az asszisztens asszisztensei. „Azt gondolom, a játékvezetőnek a pályán lenne a helye, és a VAR-szobában ülő társának csak segítenie kéne az ő munkáját” – mondta Mourinho, aki szerint ezzel rossz irányba tart a futball.

Ugyanakkor csapata reakciójával sem volt elégedett a visszavont gól után. „Mentálisan erősebbnek kell lennünk, hogy megbirkózzunk az ilyen helyzetekkel. Nem voltunk elég erősek ahhoz, hogy a második félidőben dominálni tudjunk” – mondta Mourinho. A Sheffield a második félidőben még két gólt szerzett, a Tottenham pedig csak a 90. percben tudott szépíteni Harry Kane góljával.

A Tottenham 45 ponttal jelenleg a 9. helyen áll a Premier League-ben, kilenc pont a hátrányuk a BL-indulást érő, 4. helyen álló Chelsea mögött. Az újonc Sheffield Unitednek ez volt a 12. győzelme a szezonban, 47 ponttal a 7. helyen állnak.

Rovatok