Index Vakbarát Hírportál

68 ezer euróra perelték a Bayern Münchent egy karikatúra miatt

2020. július 8., szerda 14:54

Egy grafikus szerzői jogainak megsértése miatt beperelte a Bayern München futballklubot. Az ügyben szeptember 11-ére ígér ítéletet a müncheni bíróság, írja az MTI.

A művész a csapat korábbi sztárjairól, Arjen Robbenről és Franck Ribéryről készített egy óriási karikatúrát, amelyet a Német Kupa elődöntőjében feszítettek ki az Allianz Arénában egy molinón, még 2015 áprilisában. A rajzon a két játékost mint Batmant és Robint jelenítette meg a grafikus, azzal a szlogennel, hogy „The Real Badman & Robben”.

A klub aztán később felhasználta ezt a szöveget és a képet is apró módosításokkal, a motívumot különböző emléktárgyakra nyomtatta és értékesítette. A szerző ezt rossz néven vette, és illegális másolás, valamint szerzői jogok megsértése címén pert indított az egyesület ellen.

Az általa követelt kártérítési összeg 68 ezer euró.

A Bayern München úgy véli, hogy a bögrékre és pólókra nyomtatott kép független alkotás, amely különbözik a felperes karikatúrájától. Ráadásul szerinte a szlogen sem védhető, mert „hiányzik belőle az úgynevezett szerzői jogi formatervezési szinthez szükséges kreativitás”.

A holland Robben és francia Ribéry tavalyi búcsújukig fontos részei voltak a Bayern sikerkorszakának, többek között a 2013-as Bajnokok Ligája-győzelemnek. Eredményes, rendkívül gólveszélyes duót alkottak, a nevükből kreált kifejezéssel gyakran „Robbéry”-nek (angolul: rablás) nevezték őket.

Rovatok