Index Vakbarát Hírportál

Visszavonták a Manchester City eltiltását, mehetnek a Bajnokok Ligájába

2020. július 13., hétfő 10:33

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) eltörölte az UEFA korábbi döntését, és úgy találták, hogy a Manchester City nem játszotta ki a pénzügyi fair play (FFP) szabályait, így jogtalanul tiltották ki az angol csapatot két idényre az európai kupasorozatokból. A CAS hétfői döntése értelmében a Manchester City továbbra is indulhat a Bajnokok Ligájában – egyedül a pénzbírságot hagyták meg, de ezt is mérsékelték, 30 millió euróról 10 millió euróra.

A CAS döntése szerint (pdf) a korábban kiszabott büntetést vagy megalapozatlan, vagy elavult vádak alapján hozták meg, ezért mentették fel a tiltás alól a Manchester Cityt, amely így nem bűnös az FFP kijátszásában. A 10 millió eurós büntetést ugyanakkor azért tartották indokoltnak, mert a Manchester City hátráltatta az UEFA a klubok pénzügyeit vizsgáló bizottságának, a CFCB-nek (Club Financial Control Body) a vizsgálatát.

A Manchester City rövid közleményében üdvözölte a CAS döntését, amely megerősíti, hogy ártatlanok az ellenük felhozott vádakban, és ezt megfelelő bizonyítékokkal alá is tudták támasztani. A Manchester City biztosan a 2. helyen zárja a Premier League 2019-20-as idényét, így a tiltás feloldásával garantált az indulásuk a Bajnokok Ligájában.

Az UEFA reagálásában megjegyezte, hogy a CAS vizsgálata során nem talált elegendő bizonyítékot és sok állítólagos jogsértés elévült az UEFA-rendeletekben előírt ötéves határidő miatt. Az UEFA hozzátette: az elmúlt években a pénzügyi fair play betartatása nagy szerepet játszott a klubok védelmében és pénzügyi stabilitásuk megtartásában, és továbbra is elkötelezett a szabállyal kapcsolatban. Az UEFA egyúttal jelezte: tudomásul veszi a döntést és további lépéseket nem tesz az ügyben.

2018-ban robbant ki a botrány

A Der Spiegel által korábban megszellőztetett információk alapján indított vizsgálat során arra jutott az UEFA, hogy a csapat sorozatosan átverte a szervezetet az FFP szabályaira vonatkozóan. Lényegében a csapat tulajdonosa, Manszur bin Zajed al-Najan sejk, az abu-dzabi királyi család tagja egyik zsebéből a másikba rakta át a saját pénzét, így finanszírozta a klub költekezéseit túlárazott szerződésekkel. A családhoz köthető Etihad légitársaság például évi 67,5 millió fontot fizetett a Manchester Citynek a mezszponzori megállapodás jegyében, de egy kiszivárgott email szerint  az Etihad csak 8 millió fontot fizetett a fenti összegből, a többit Manszur magáncége pótolta ki. Ezzel pedig vétettek az FFP szabályai ellen, és a felügyelő szervet is átverték hamis adatokkal.

A Manchester City 2018-ban, az emailek nyilvánosságra kerülésekor vehemensen tagadta a vádakat, a Spiegel birtokába került leveleket lopottnak minősítette, amiket ráadásuk a kontextusból kiragadva, fals módon tálaltak. Ugyanígy tagadták a vádakat, amikor májusban az UEFA vizsgálatot indított a klub ellen.

Az UEFA szerint a csalást 2012-16 között követték el, ebben az időszakban 490 millió euróért vásároltak játékosokat, akik főszerepet játszottak a 2014-es, a 2018-as és 2019-es bajnoki címekben.

Rovatok