Index Vakbarát Hírportál

Idén nem osztják ki az Aranylabdát

2020. július 20., hétfő 14:22

A koronavírus-járvány és a félbeszakadt futballszezon miatt az idén nem osztják az Aranylabdát, írja az AP hírügynökség.

A France Football magazin 1956 óta ítélte oda a díjat az év legjobb futballistájának,

és most először fordul elő, hogy egy játékosnak sem adják oda. 

Ez egy olyan furcsa év, hogy nem lehetett rendes döntést hozni. Nem volt könnyű, de el kell fogadnunk, hogy nem lehetett volna normális Aranylabda-győztest hirdetni. A szezon bizonyos szabályokkal kezdődött, és más szabályokkal fejeződött be. Januárban és februárban még teli lelátók előtt fociztak, aztán május óta már csak zárt kapuk mögött

– mondta Pascal Ferré, a France Football szerkesztője, aki az öt cserelehetőséget és a megváltozott Bajnokok Ligáját is példaként hozta fel a megváltozott körülményekre. A nyári Európa Bajnokság és a Copa América elhalasztása miatt a BL-teljesítmény értékelődött volna fel. Szerinte az Aranylabda sorsáról így csupán három meccs, a negyeddöntő, az elődöntő és a döntő határozott volna.

„A kivételes körülmények kivételes döntéshez vezettek”

– mondta Ferré, aki elmondta, hogy a legjobb 21 éven aluli játékosnak járó Kopa-díjat, valamint a legjobb kapusnak járó Lev Jasin-díjat sem osztják ki az idén. A futballmagazin 2018-tól a női játékosokat is díjazza, de az idén ez is elmarad.

A France Football döntése talán Robert Lewandowsikt, a Bayern München csatárát érinti a legrosszabbul. A lengyel játékosa élete formájában van, az idei szezonban 43 tétmeccsen 51 gólt szerzett, és vezeti az Európai aranycipő-versenyt is. Az ötszörös Aranylabda-győztes Cristiano Ronaldo is esélyes lehetett volna a díjra, a Juventus vezeti az olasz bajnokságot, és a Bajnokok Ligájában is versenyben van még. A hatszoros Aranylabda-győztes, jelenleg címvédő Lionel Messi és csapata, a Barcelona ugyan nem lett spanyol bajnok, de a BL-ben még ők is érdekeltek.

Ferré elmondta, hogy a díjat jövőre akkor is kiosztják, ha a járványhelyzet továbbra is fennáll.

Az idei évre a magazin egy új díjat hoz létre az Aranylabda helyett, a France Football Álomcsapatba egy 180 tagú zsűri fogja beválogatni a legjobb játékosokat posztonként egy szűkített, ötfős listáról.

Rovatok