Index Vakbarát Hírportál

Aubameyang nyerte meg az Arsenalnak a 14. FA-kupát

2020. augusztus 1., szombat 20:39

Az Arsenal és a Chelsea is egy manchesteri csapatot legyőzve jutott be az FA-kupa döntőjébe: előbbi a címvédő City-t verte 2-0-ra, utóbbi pedig a Unitedet 3-1-re. Mindkét csapatnál olyan edző ült a kispadon, aki játékosként is szerepelt döntőn: Mikel Arteta a 2014-es, 3-2-re megnyert döntőn játszott az Arsenalban, míg Frank Lampard négyszer (2007, 2009, 2010, 2012) nyert meg a kupát a Chelsea-vel. A két csapat legutóbb 2017-ben játszott egymással FA-kupa-döntőt, akkor az Arsenal nyert 2-1-re. Érdekesség, hogy David Luiz akkoriban még a Chelsea, Olivier Giroud pedig az Arsenal focistája volt, azóta helyet cseréltek egymással.

Mozgalmasra sikerült az első félidő, már az 5. percben vezetett a Chelsea, Christian Pulisic szerzett szép gólt. Olivier Giroud a sarkával tette tovább a labdát Pulisic felé, aki az egyik védőt kicselezve lőtt a kapuba. A Borussi Dortmundtól igazolt Pulisic az első amerikai játékos az FA-kupa történetében, aki gólt szerzett a döntőben. 

A 25. percben egyenlített az Arsenal, ám a bíró les miatt érvénytelenítette Pepe gyönyörű csavarásából szerzett gólját. Egy perccel később a kilépő Pierre-Emerick Aubameyangot Cesar Azpilicueta lerántotta a tizenhatoson belül, a bíró habozás nélkül büntetőt ítélt. A tizenegyest maga a sértett végezte el, és nem hibázott, 1-1-re módosult az állás. A spanyol hátvéd később megsérült, nem tudta folytatni a meccset. 

A 67. percben Hector Bellerin szólója után fordított az Arsenal, megint Aubameyang szerzett gólt: kicselezte az egyik Chelsea-védőt, majd elegánsan átemelte a labdát a kifutó kapus felett. A gaboni csatár az elődöntő után a döntőben is duplázni tudott. 

 Aubameyang gólja után 5 perccel később még nehezebb helyzetbe került a Chelsea; egy szabálytalanság után a horvát Mateo Kovacic megkapta a második sárgáját, a bíró kiállította. 

Miután csapata gól- és emberhátrányba került, Lampard hármas cserére szánta el magát a 78. percben, Tammy Abraham, Ross Barkley és Callum Hudson-Odoi állt be a Chelsea-be. Az új emberek sem lendítettek a Chelsea játékán, az utolsó 10-15 percet könnyedén lepörgette az Arsenal.

Az Arsenal története során14. alkalommal nyerte meg az FA-kupát. Arteta először nyert komoly trófeát edzőként, ráadásul rögtön az első évében sikerült ez neki.

A gyenge szezont futó Arsenalnak nagyon jól jött a kupasiker. Mindössze nyolcadikok lettek a bajnokság, vagyis jövőre nem indulhattak volna nemzetközi kupában, az FA-kupa megnyerésével viszont ott lehetnek az Európa Ligában. 

(Borítókép: az Arsenal játékosai ünneplik az FA-kupa-győzelmet augusztus 1-én Ügynökség: Pool via REUTERS)

Rovatok