Index Vakbarát Hírportál

Drámai, 93. perces fordítással BL-elődöntős a PSG

2020. augusztus 12., szerda 23:02 | aznap frissítve

60 percig továbbjutásra állt az Atalanta a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, de az addig minden helyzetét kihagyó Paris Saint-Germainben Marquinhos és Choupo-Moting is remekül érkezett két helyzetre a hajrában, így a PSG 2-1-es győzelemmel jutott az elődöntőbe. 25 év után játszhatnak újra a döntőért a legrangosabb európai kupában.

Gólzáporos mérkőzésre lehetett számítani a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének nyitómeccsén az Atalanta és a Paris Saint-Germain között, hiszen a francia csapat mérkőzésenként 3,04 góllal állt a részben csonka szezonban, az olaszok pedig 2,52 gólt termeltek mérkőzésenként, nem ritkán 6 gólig is eljutottak a Serie A-ban.

A góleső végül elmaradt, de nem amiatt, hogy az olasz oldalon hiányzott Josip Iličić, a túloldalon pedig Kylan Mbappé kezdett csak csereként sérülés miatt a már a BL-rájátszás saját kis buborékjában, Lisszabonban, zárt kapuk mögött rendezett mérkőzésen. A továbbjutásról a szokottól eltérően egyetlen mérkőzés döntött, ami csak tovább fokozta a mérkőzés tétjét.

A Paris Saint-Germain győzelem esetén ugyanis az 1994-95-ös szezon óta először juthatott be az elődöntőbe, míg az Atalanta a klub 112 éves történetének legnagyobb sikere előtt állt, sőt, igazából már a negyeddöntő jutással is csúcsra ért.

A PSG már a harmadik percben megszerezhette volna a vezetést, amikor Neymar a kezdőkörben lecsapott egy eladott labdára, de a közel félpályás sprint végén nem tudta megoldani a ziccert, és a kapus Marco Sportiellón kívül a kapu mellett is elpörgette a labdát.

A kihagyott korai ziccer után hamar reagált az Atalanta, sőt, a 10. perc után nem sokkal két közeli fejessel is megtornáztatták Keylor Navast, aki mindkétszer ujjheggyel tudott csak védeni, így viszont maradt a 0-0. Ahogy a 19. percben is, amikor ismét Neymar hibázott a kapu előtt – a kapu előtt érkező Mauro Icardi elé tette oda nagyon pontatlanul a labdát, pedig simán benne volt a gól ebben a PSG-helyzetben is.

A kihagyott helyzetek pedig – ahogy az lenni szokott – megbosszulták magukat, és az Atalanta némi szerencsével a 26. percben vezetéshez jutott. Duván Zapata lábáról pattant a labda Mario Pašalić elé, a horvát középpályás pedig egyből tüzelve betalált a kapu jobb oldalába.

A PSG előtt akadt még több lehetőség a folytatásban, főként Neymar próbálkozott de azokkal sem járt sikerrel, így meglepetésre Atalanta-vezetéssel mehetett a két csapat a szünetre.

Thomas Tuchel csapata az első félidőben is látott támadókedvvel vágott neki a második félidőnek, de az Atalanta sem vett vissza a tempóból, olyannyira, hogy nem sokkal a 60. perc előtt akár meg is duplázhatták volna az előnyüket, ha Berat Djimsiti valamivel pontosabban céloz a kapu előtti lecsorgó labdából.

Ez is jelezte, hogy valami plusz lendület kellhet a PSG-nek, ha el akarják kerülni a kiesést, így az utolsó félórára érkezett a sérülésből felépülő, de még nem 100%-os Mbappé, aki a beállása utáni két percben több veszélyt okozott, mint a lecserélt Pablo Sarabia 60 alatt. A beállásával érezhetően még nagyobb lett a PSG fölénye, az Atalanta az utolsó fél órában lövési kísérletig sem jutott, annyira beszorultak.

A 70. perc után újabb frissítés érkezett a PSG-be, Leandro Paredes és Julian Draxler álltak be, és úgy nézett ki, hogy lecserélik a sokáig ápolt kapust, Keylor Navast is Sergio Ricóra, de Navas jelezte, hogy minden rendben vele, inkább folytatná a játékot – később azért mégis megtörtént a csere. Rögtön Draxlerék beállása után Mbappé lépett ki a bal szélen, a lövése viszont elakadt az Atalanta kapusában – ekkor már csak 17 perce volt a PSG-nek, hogy valamit összehozva legalább hosszabbításra mentse a negyeddöntőt.

A 80. perchez közeledve irtózatos iramot kezdett diktálni a francia csapat, sorra jöttek a helyzetek és a lövések, ekkor már inkább Mbappé, sem mint Neymar vezérletével, a várva várt gól viszont csak a 89. percben született meg: Neymar középre játszott labdáját Marquinhos passzolta be egészen közelről a kapuba.

Három perccel később megismétlődött ugyanez, csak épp más szereplőkkel: Mbappé passzából Eric Maxim Choupo-Moting volt eredményes a kapu szájából, megcsinálva a drámai fordítást.

Choupo-Moting gólja az Atalanta ellen

A rendes játékidő hosszabbításából fennmaradó 2 percben az Atalanta minden erejét beleadva támadott, hátha még hosszabbításra tudják menteni a mérkőzést, de ez már nem sikerült, a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéig tartott a bergamói csapat csodája a 2019-20-as szezonban. A legvégén Luis Fernando ugyan vihetett még egy kontrát, de a kapu előtt beérték a védők, és még csak lövésig sem jutott a mérkőzés utolsó helyzetéből.

A PSG jövő kedden (augusztus 18.) az RB Leipzig–Atlético Madrid továbbjutójával találkozik az elődöntőben, a másik ágon Barcelona–Bayern München és Manchester City–Lyon negyeddöntőket rendeznek pénteken és szombaton.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő

Atalanta–Paris Saint-Germain 1–2 (1–0)

Borítókép: A Paris Saint-Germain játékosai ünneplik az Atalanta elleni továbbjutást a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében 2020. augusztus 12-én. Fotó: David Ramos / Reuters

Rovatok