Index Vakbarát Hírportál

A Barcelona menti a menthetőt, a Bayern tökéletes szezonra hajt

2020. augusztus 12., szerda 09:56

Szerdán a negyeddöntőkkel folytatódik a Bajnokok Ligája, augusztus 23-ra pedig már véget is ér a márciusban megszakított szezon. Könnyen lehet, hogy a kényszer megszülte a lebonyolítás új és jó műfaját, a nyolcas döntőt, ahol egy meccsen döntik el a csapatok, melyik léphet tovább. Nézőkkel persze minden más lenne, amikor a stadion egyik fele mondjuk pirosba, a másik kékbe borulna, de erről most le kell mondani.

Lehet, hogy nagyszerű és izgalmas formátuma lesz ez a végjátéknak, most azonban még inkább a kihívások látszanak, amikre korábban nem volt példa. Augusztusban, az év olyan időszakában kell jól játszaniuk a legjobb csapatoknak, amikor még sohasem. A vb-döntőt július közepén szokták rendezni, utána jöhet az aktív pihenés, most azonban március végén kellett olyan pihenőre vonulni a karantén időszak alatt, ami ugyan teljes pihenést hozott, de bezártságot is, és teljesen kizökkentette a játékosok bioritmusát.

A nyolc edző közül egyedül Hansi Flicknek van rutinja abban, milyen erre a lebonyolításra felkészülni, amikor nyolc nap alatt kell három kiélezett meccset játszani. A Bayern edzője ugyanis Joachim Löw segítője volt Németország vb-győzelmekor (2014). Mindenki másnak ez újdonság.

A legnagyobb sztárok, Lionel Messi, Antoine Griezman, Neymar vagy épp Thomas Müller pontosan tudják, egy ilyen minitornánál menyire fontos a mentális felkészültség és az egység. Ha ilyenkor valaki képes felülni a hullám tetejére, nagyon sokáig repítheti. Számtalan példát láttunk már a sportban arra, hogy nem a legnagyobb tudású, legjobb játékosokból álló csapat nyer, elég csak a görögök példájára gondolni 2004-ből.

Az erőnléti edzőkre is nagy szerep hárul, egyébként is felértékelődött már a szerepük, de most még inkább megmutathatják a tudásukat. Az Atlético erőnléti szakemberét (Oscar Ortegát) egyszerűen csak professzornak nevezik, most igazolhatja, hogy nem alaptalanul.

Nézőkkel biztosan egészen más lenne a játék lüktetése, de a márciusról hátramaradt nyolcaddöntők olykor nagy iramot és remek játékot hoztak, bár a Bayernnek inkább csak egy felhozómeccs volt a Chelsea elleni siker.

A bajorok nem veszítettek meccset, amióta újraindult az európai futball, 9 bajnokit nyertek, a német kupadöntőben 4-2-re verték a Leverkusent, miközben már 3-0-ra is vezettek. Talán ezért is meglepő, hogy a fogadóirodák, ha hajszállal is, de inkább a Cityt látják erősebbnek a végső győztesek között. Haladjunk azonban sorjában.

Atalanta–PSG, augusztus 12.

Az olaszok a Serie A utolsó fordulójában az Inter ellen szenvedtek, kikaptak 2-0-ra, a franciák nyilván abból a meccsből indulnak ki, hogyan tudják ezt a jól összerakott csapatot megfékezni. Az Atalanta úgy lett ismét bronzérmes, hogy 98 gólig jutott az olasz bajnokságban, ahol hagyományosan jól védekeznek a csapatok. Élmény volt nézni a német Robin Gosens játékát, de az argentin Alejandro Gómezről is elmondható ugyanez. A szezonban 21 gólig jutó Josip Iličić sérült, de még így is garantáltan veszélyesen fognak támadni. Az Atalanta érzelmi többlettel állhat ki, mert valószínűleg nem lehetett véletlen, hogy Bergamo lett a gócpontja az olaszországi koronavírus-járványnak, és sok jel utal arra, hogy a februári, Valencia elleni meccs felgyorsította ezt.

A franciák is biztosan eljutottak volna 100 gólig a bajnokságban, hiszen a 27. fordulóban lezárt bajnokságban már 75 találatnál tartottak. A PSG azóta nyert két kupadöntőt, Kylian Mbappe állapota pedig a hírek szerint nem olyan súlyos, hogy ne tudjon játszani. A PSG felkészítésében oroszlánrészt vállal Lőw Zsolt is, hosszan kell tanulmányoznia az Atalanta támadójátékát és pontrúgásait. Ha pontrúgás után nem kapnak gólt, az egyben azt is jelzi, hogy Lőw jól dolgozott.

A német edző, Thomas Tuchel megsérült, eltörte a lábát, de lelkileg is nagy sérülés is érheti, ha idén sem sikerül méltón szerepelni a BL-ben. Nemcsak neki, hanem még legalább két edzőnek az állása a tét, mert a juventusos Maurizio Sarri esete jól példázza, mennyire a BL-központúak a csapatok tulajdonosai.

Leipzig–Atlético, augusztus 13.

Hrutka János (Kaiserslautern, 1999) és Fehér Csaba (PSV, 2007) után végre van kiért –sőt, remélhetőleg kikért – izgulni a sorozat legfontosabb szakaszában. Gulácsi Péter megbízhatóan védett az egész szezonban, most ugyan nem ő lett a Bundesliga legjobbja, mint egy éve, de a képességei ugyanolyan jók, és rá is illik, meccset befolyásoló erő. Willi Orbán a visszatérése után nem biztos, hogy elfoglalhatja a helyét a védelem tengelyében. A Lipcse nyaktörő tempóban játszik, de olykor a sebesség miatt nem tudnak kellően visszarendeződni, és kicsit szeszélyesen szerepeltek.

Julian Nagelsmann edző még mindig csak 33 éves, a nemzetközi rutinja már megvan, de most jár először ilyen magasságokban. Egy negyeddöntő feszültsége pedig össze sem vethető a csoportmeccsek légkörével. A Lipcse szeszélyes lett az újrakezdett bajnokságban, négy hazai meccse közül egyiket sem tudta megnyerni.

Az Atlético kispadján Diego Simeone ül, aki ugyan elveszített két BL-döntőt, de ha most jól fanatizálja a csapatát, akár nyerhet is. A Liverpool elleni hősies idegenbeli győzelem akkor lesz igazán értékes, ha most a németeken is átlépnek, és harcban lesznek a döntőért. Az újraindított szezonban még nem kaptak ki, négy döntetlen mellett hétszer nyertek.

Az argentin Ángel Correa koronavírusos, rá nem számíthat Simeone, de a csapatánál mindig hangsúlyos volt a rendszer, hogy ha ki is esik valaki, ugyanolyan fegyelmezettséggel, vehemenciával állhat a helyére valaki, aki ugyanannyira képzett, mondjuk ez esetben Vitolo. 

Barcelona–Bayern, augusztus 14.

A Barcelonának legutóbb 2008-ban volt olyan szezonja, amikor nem nyertek semmit. Most a BL-lel még széppé lehet varázsolni ezt a nyögvenyelős évadot, amelyikben a télen szabadultak meg Ernesto Valverdétől, és jött helyére Quique Setién, aki egy időben a támadások kereszttüzébe került. Emlékezetes volt, amikor csak az utolsó percekre küldte be Antoine Griezmannt, és ezt ő már előre eltervezte. Akkor még úgy látta, hogy Suárez–Messi–Griezmann trió megbontja a csapat egyensúlyát, a védelemre pedig nagyobb feladat hárul, mint amit képes elviselni. A Napoli ellen mindhárman a pályán voltak (3-1-re nyertek), és nem játszottak rosszul. Messi ereje persze a legfontosabb, ha őt ki tudják kapcsolni a bajorok, akkor nyerhetnek.

A Bayern félelmetes és tekintélyt parancsoló győzelmi sorozatban van, épp ezért félő, hogy ezt a magas nívót nem tudják még három meccsig fenntartani. Ha becsúszik egy döntetlen, a büntetőknél már bármi lehet. 2015-ben a müncheniek Pep Guardiolával a kispadon kikaptak a katalánoktól, és nem jutottak be a berlini döntőbe, amit a Barcelona meg is nyert. Emiatt is van revánsvágy nyilván, de egyre hangosabban és egyre többször előkerül a triplázás lehetősége, ami 2013-ban Jupp Heynckesszel sikerült.

Lothar Matthäus egyébként PSG–Bayern döntőt vizionál, ami azt is jelentené, hogy ismét német edző nyerne. De ez még nagyon messze van.

City–Lyon, augusztus 15.

Az angolok Raphael Varane hibái után 2-1-re verték a Real Madridot, de a különbség lehetett volna nagyobb is. A City 102 góllal fejezte be az angol bajnokságot, ami a legtöbb, tizenegyszer lőttek négy vagy annál több gólt. Emellett szintén fontos adat, hogy 35 góllal a bajnok Liverpool mögött a második legkevesebb gólt kapák.

Az angol futball becsületét Guardiola csapatának kellene megmentenie. Tavaly angol házi döntőt láttunk, most is lehet két azonos nemzetbeli, de nem sok esélyt adnak rá, elsősorban a City miatt. A szakember a Barcelonával nyert két BL-t (2009 és 2011), de azóta a döntőben sem járt. Ő az egyetlen az edzők közül, aki mát átélte a végső siker érzését. A tulajdonos Manszúr sejk lehet, hogy türelmes vele, de az nyilván őt is érzékenyen érinti, hogy a temérdek befektetett pénz ellenére, a BL-siker eddig távoli volt. Ha közvetlenül nem is tét Guardiola állása, négy szezon után nem mutat jól, hogy a legjobb feltételek ellenére sem volt esély a végső sikerre.

Az edző egyébként figyelmeztetett, nem szabad lebecsülni a Lyont, mert amikor játszott ellenük, nem nyert. A Lyon csak hetedik volt a félbeszakított bajnokságban, nekik jól jött a pihenő. A Juventus ellen nem voltak alárendelt szerepben, és most is az esélytelenség nyugalmával játszhatnak. Memphis Depay veszélyes volt, oda kell figyelni rá.

Összegzés

Hét meccs van tehát hátra, és ez a hét meccs meghatározza az egész sportág arculatát, és nagyon sok sorsról dönt. Az átlag feletti mutatókkal rendelkező Bayern-csatár Robert Lewandowskit például kifejezetten hátrányosan érinti, hogy jövőre nem lesz Aranylabda-szavazás, bár ha BL-győztes lesz, akkor sem lesz boldogtalan.

Borítókép: Raheem Sterling, a Manchester City játékosa ünnepli a Real Madrid elleni gólját a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágó mérkőzésén Manchesterben 2020. augusztus 7-én. MTI/EPA/pool/Dave Thompson

Rovatok