Index Vakbarát Hírportál

Az RB Leipzig legyőzte az Atléticót, lesz magyar a BL elődöntőjében

2020. augusztus 13., csütörtök 23:01 | három éve frissítve

A Bajnokok Ligája második negyeddöntőjében az Atlético Madrid az RB Leipziggel találkozott csütörtök este. Szerdán a PSG 2-1-re legyőzte az olasz Atalantát, elsőként jutott be az elődöntőbe, az Atlético-Leipzig meccsen dőlt el, hogy ki lesz a francia csapat ellenfele. Az Atlético Madrid a címvédő Liverpoolon keresztül jutott be a negyeddöntőbe, hosszabbítás után, 4-2-es összesítéssel búcsúztatták Jürgen Klopp csapatát. Míg Gulácsi Péter és Willi Orbán csapata az angol Tottenham Hotspurt - a másik tavalyi döntőst - ejtette ki, 4-0-ás összesítéssel. Az Atlético 2017-ben volt utoljára elődöntős, azóta egyszer sem sikerült bejutniuk a legjobb négy közé. 

A Leipzig jelentősen meggyengült a BL újraindulására, a Chelsea megvette legjobb támadójukat, a német Timo Wernert, aki a bajnokságban 28 gólt rúgott, a BL-ben pedig négyet. Marcel Sabitzer viszont felépült sérüléséből, így legalább az osztrák középpályás ott lehetett Julian Nagelsmann csapatában. Az Atlético sem legerősebb összeállításában érkezett a lisszaboni meccsre; az argentin Angel Correának és a horvát Sime Vrsaljkónak pozitív lett a koronavírustesztje, ezért ők nem utazhattak el a csapattal.

Ahogyan azt megszokhattuk, Gulácsi kezdett a Leipzig kapujában, a hosszú sérüléséből májusban visszatérő Orban viszont csak csere volt. A magyar válogatott kapusa egyetlen BL-meccset sem hagyott ki idén, mind a kilencen kezdő volt. A másik oldalon meglepetésre kimaradt a kezdőcsapatból a portugál João Félix, akit 126 millió euróért igazolt le tavaly az Atlético. Gulácsi

Még egy magyar vonatkozása volt a csütörtöki negyeddöntőnek:

magyar focista még sosem szerepelt BL-elődöntőben, Gulácsi és Orban érhette el elsőként ezt a bravúrt. 

Az utóbbi évtizedben a magyar futballisták közül Gera Zoltán jutott európai kupasorozat döntőjébe, a Bajnokok Ligájában pedig senki sem érte el a legjobb négy mezőnyét. Az én fejemben is ott motoszkál, hogy mérföldkövet jelenthetne az újabb győzelem, ha még magasabbra jutnánk, és Willi Orbánnal együtt a magyar szurkolókat is büszkévé tehetnénk.

- nyilatkozta a meccs előtt Gulácsi a Nemzeti Sportnak. Az esélyekről azt mondta, hogy játékerőben nincs nagy különbség a két csapat között, mindkettő bronzérmes lett saját bajnokságában, az Atlético viszont nagyobb nemzetközi rutinnak rendelkezik, ezért az egymeccses párharc akár előnyt is jelenthet a Leipzignek.

A Leipzig június végén játszott utoljára tétmeccset, a spanyol bajnokság viszont csak július közepén fejeződött be, vagyis az Atlético fél hónappal kevesebbet hagyott ki. A La Liga  bronzérmese egyébként is jól jött ki a karatén utáni hajrából: 11 meccset játszottak az újraindulás után, egyszer sem kaptak ki, 7-szer nyertek és 4 döntetlen játszottak. 

Nagy iramban kezdtek a csapatok, főleg a Leipzig rohamozott, több veszélyes beadásuk volt az első percekben. Az első helyzetre a 4. percig kellett várni, egy szöglet utáni kavarodásban a németek hátvédje, Marcel Halstenberg lőhetett,  közelről megeresztett lövése magasan a kapu fölé szállt. A 10. percben Gulácsinak kellett védenie Stefan Savić fejese után. Nem volt különösebben erős fejes, de azért figyelnie kellett a magyar kapusnak. A 13. percben már jobban megmozgatták Gulácsit, Yannick Carrasco jól helyezett lövését tolta ki a rövid saroknál. A szöglet után büntetőt reklamáltak Atlético-játékosok, mert a kimozduló Gulácsi hozzá ért Saul lábához, de a játékvezető úgy ítélte meg, hogy ez nem ért tizenegyest.

Ekkor úgy tűnt, hogy fölénybe kerül az Atlético, sorra rúgták a szögleteket, de a Leipzignek sikerült kiszabadulnia a spanyolok szorításából, többször ügyesen passzolgattak az ellenfél tizenhatosa előtt. A 34. percben csúnyán összefejelt Savić és Halstenberg, első úgy tűnt, hogy nagy a baj, azonnal elterültek a földön, Savićnak erősen vérzett a feje. Rövid ápolás után mindketten vissza tudtak térni a pályára, kötésben játszottak tovább. A nagy hajtás és a küzdés nem hozott gólt, 0-0 volt a félidőben. 

A második félidő elejét is megnyomta a Leipzig, aminek az 50. percben meg is lett az eredménye: Sabitzer beadása után a télen igazolt Dani Olmo fejelt a hosszú sarokba. A Barcelonában nevelkedett Olmo a magyar szurkolóknak is ismerős lehet: még a Dinamo Zagreb focistájaként kétszer is betalált a Ferencváros elleni BL-selejtezőkön tavaly.

Dani Olmo gólja:

A gól után váltania kellett az Atléticónak, ennek szellemében küldte be Diego Simeone João Félixet. A portugál beállásával sem javult fel az Atlético támadójátéka, ezért a Liverpool elleni meccs egyik hősét, Álvaro Moratát is bevetette az argentin edző. A 70. percben Lukas Klostermann buktatta a kapura törő Félixet, a bíró azonnal büntetőt ítélt. Gulácsi hiába érezte az irányt, nem tudta védeni az erős és jól helyezett lövést. 

João Félix egyenlítő gólja:

Az utolsó 5-10 percben úgy tűnt, hogy hosszabbításra kerül sor, egyik csapat sem tudott igazán komoly gólhelyzetet kialakítani, nem is erőltették a támadásokat. A 88. percben jött a csereként beállt Tyler Adams, lövésébe olyan szerencsétlenül ért bele a blokkolni próbáló Savić, hogy gól lett belőle, Jan Oblak tehetetlen volt. 

Tyler Adams gólja:

A rendes játékidő hosszabbítását még megnyomta az Atlético, de már nem tudtak egyenlíteni, a Leipzig hősiesen védekezett. 2-1-es győzelmével a Leipzig jutott be az elődöntőbe, ahol a PSG-vel játszik majd a fináléért. Gulácsiék elődöntőjét augusztus 18-án rendezik. A másik ágon Bayern München-Barcelona és Lyon-Manchester City negyeddöntők következnek. 

(Borítókép: RB Leipzig-Atlético Madrid BL-negyeddöntő Lisszabonban, augusztus 13-án. Ügynökség: Getty Images Sport)

Rovatok