Index Vakbarát Hírportál

Az orosz futballbírók főnöke, Kassai Viktor elismerte, hibás döntés született

2020. augusztus 13., csütörtök 11:18

Az orosz futballbajnokság első fordulójának botrányos eseményeivel még mindig foglalkoznak a helyi lapok. A Szpartak Moszkva a Szocsit fogadta, amikor a 87. percben a játékvezető, Vaszil Kazarcev teljesen váratlanul büntetőt ítélt. A vendégcsapat ezt értékesítette, így 2-2 lett, a Szpartak szeretné megsemmisíttetni ezt a végeredményt a nyilvánvaló bírói hiba után, amire persze nincs lehetőség. A tulajdonos a bajnokságból való kilépéssel fenyegetőzött, de még a parlament alelnöke is állást foglalt az ügyben.

A botrányos tizenegyes

A videón jól látszik, hogy a csereként beállt Nyemcsenko kapura lő, de a kapus lábbal véd, a csatár nem reklamál, ő lepődik meg a legjobban, hogy szabálytalanságot láttak, és a játék nem folytatódik.

Egyedül a videóbíró egyik asszisztense látta úgy a helyzetet, hogy mindenképpen értesíteni kell Kazarcev játékvezetőt, hogy egy elkésett belépő volt, ítéljen tizenegyest, ráadásul már a másodikat a Szocsinak. Ez az asszisztens egyébként a 41 éves Alekszej Jeskov, akinek komoly játékvezetői múltja van az UEFA-nál, a BL-főtáblán ugyan nem volt érdekelt, de az EL-csoportkörben sok találkozót kapott. 

Leközölték azt is, hogy milyen kommunikáció zajlott a videószoba és a játékvezető között. A meccset videón követő VAR-főbíró annyit állapított meg, szépen védett a kapus, de Jeskov kitartott álláspontja mellett, amit elsőre is látott, és nem akarta más szögből megnézni, hogy ez egy büntetőt érő szabálytalanság volt.

Magyar vonatkozása is van az ügynek, mert az orosz bírók főnöke januártól az elmúlt időszak legjobb magyar játékvezetője, Kassai Viktor, aki arról beszélt, hogy Kazarcevet felfüggesztették, de az asszisztens közreműködését is haladéktalanul ki kell vizsgálni.

„Normál játékhelyzet volt, a Szpartak védője, Gigot nem szabálytalankodott, hibás értékelés született” – állapította meg hivatalosan a Kassai vezette testület. Azt is ajánlják a videószobában ülőknek, hogy a döntés pontossága lényegesen fontosabb, mint a sebessége, ezért legyenek óvatosak.

Rovatok