Index Vakbarát Hírportál

Megsemmisítette a Bayern a Barcelonát

2020. augusztus 14., péntek 22:55 | három éve frissítve

Tizenhárom év után nincs spanyol csapat a Bajnokok Ligája elődöntőjében. Az eddig a BL-ben veretlen Barcelona ritka megalázó vereséget szenvedett, 8-2-re kapott ki a Bayern Münchentől. Mindkét félidőt 4-1-re nyerte az erőtől duzzadó Bayern, amelyik a sorozat legfőbb esélyesévé lépett elő.

A Bajnokok Ligája negyeddöntői közül a legnagyobb figyelem a Barcelona–Bayern csatát övezte. A bajorok ugyanis a bajnoki és kupagyőzelem után triplázásra készülnek, és a karanténidőszak után mind a kilenc bajnokijukat megnyerték, és a kupadöntőben is nyertek. A katalánok viszont a kényszerszünet után elveszítették a bajnokságot, és 2008-ban fordult elő velük utoljára, hogy trófea nélkül fejezzék be a szezont.

A fogadóirodák a Bayernt látták sokkal esélyesebbnek, nemcsak azért, mert a játékuk sokkal meggyőzőbb volt az előző hetekben, hanem mert a Barcelonát belső válság is sújtja. A januárban kinevezett edző, Quique Setien keveset tudott hozzátenni a csapat teljesítményéhez. A Barcelona a Napoli ellen Messi zsenialitásával lépett tovább (3-1), a Bayern a Chelsea ellen úgy is brillírozott (4-1), hogy az első meccsen már 3-0-ra nyert.

Rendkívül mozgalmasan és hatalmas iramban kezdődött a mérkőzés, már a második percben eljutott a Barcelona ellenfele kapujáig, de a következő percben már vezetett a Bayern.

A németek labdát szereztek a saját térfelükön, egy pillanat alatt eljutottak az ellenfél kapujáig, valamennyi mozzanat mintaszerű volt. Gnabry szélre tett labdája, majd onnan Perisic beívelése, aztán Müller centerezése Lewandowski felé, a lengyel csatár tökéletes lekészítése, majd Müller lövése is olyan volt, mintha tervezőasztalon rajzolták volna meg. Ilyen támadást playstationben sem könnyű végigvinni.

A hetedik percben a Barcelona előhúzott egy olyan támadást, amit sokszor lehet látni, Jordi Alba futott el a bal oldalon, középre adott, az érkező Suarez elől Alaba jobb lábbal próbált menteni, de megfaragta a labdát, ami vészesen pörgött a kapu felé, Neuer ugyan beleért, de már kiütni nem tudta. A katalánok támadásban maradtak, Suarez jó ütemben lépett ki, Neuer mellett azonban nem tudta a kapuba juttatni a labdát. A szöglet után Messi a bal oldalról ballal belőtt labdája a kapufán landolt.

Ez volt a meccs utolsó olyan szakasza, amikor a két csapat még egy súlycsoportban volt.

A második német gólra sem kellett sokat várni. Gnabry most a Barcelona térfelén szerzett labdát a 22. percben, kitűnően indította el a bal oldalon a mögé futó Perisicet, aki tolt egyet a labdán, és laposan vette célba a hosszú sarkot, és ter Stegen nem tudta kirúgni a labdát.

Érezhetően megzavarodott a Barcelona, a labdakihozatallal is komoly gondjaik akadtak, a kapus és a védelem is bizonytalankodtak, a saját térfelükön gól után is többször labdát veszítettek. A Bayern pedig nem lassított, érezte a vérszagot, és még az első fél órában eldöntötte a meccset.

Gnabry kapott egy remek és hajszálpontos perdítést Müllertől, Lenglet-t megkerülte a labda, a csatár viszont jól fedezte, kapura tört, és könyörtelenül befejezte az akciót. (3-1)

A negyedik gólt Kimmich jobb oldalról belőtt labdája készítette elő. Pontosan és erősen tette középre, Müller a védők szorításában sem hibázott közelről. (4-1)

A félidő hátralévő negyedórájában már kevés érdemleges történt, a katalánoknak megváltás volt, hogy pihenőre mehettek. Pedig akkor még nem tudták, mi vár rájuk a második 45 percben.

MÁSODIK FÉLIDŐ:

A szezon összes BL-meccsén eredményes Lewandowski az 52. percben lőtt egy sakk-matt gólt, de a játékvezető jogosan vette el, mert lest látott. Az 57. percben Messi a védelembe lépett vissza a védők közé, a kezdőkörből varázsolta előre a labdát, a bal szélen felfutó Alba középre adott, Suarez egy remek lövőcsellel teremtette meg önmagának a ziccert, és be is fejezte a támadást.

A Bayern kanadai védője, a 19 éves Alphonso Davies gondoskodott arról, hogy véletlenül se legyen szoros a meccs. Az oldalvonaltól elindult befelé, lerázta magáról Semedót, és már az ötösön belül járt, amikor ter Stegennel állt szemben, és középre adott, Kimmich pedig az üres kapuba gurított.

A bajorok ugyan visszavettek a tempóból, még így is lényegesen veszélyesebbek voltak. Lewandowskinak sokáig nem jött össze a találat, de a 82. percben igen, akkor négy méterről fejelt az üres kapuba. És ennyivel még nem volt vége, az utolsó percekben a csereként beálló Coutinho duplájával állította be a végeredményt. Nem örült egyik találatának sem a brazil, aki a Barcelonában is játszott.

A Barcelona a tavalyi szezonban a Liverpooltól kapott négy gólt, egy évvel korábban az AS Romával szemben esett ki 3-0-val. Ez a mostani viszont egy történelmi vereség, ami nemcsak az edző, hanem Bartomeu elnök állásába is kerülhet.

Borítókép: Reuters Fotós: Rafael Marchante

Rovatok