Index Vakbarát Hírportál

Hatodszorra az Európa Liga döntőjében a Sevilla

2020. augusztus 16., vasárnap 23:02

Vasárnap rendezték az Európa Liga első elődöntőjét, a Sevilla és a Manchester United játszott egymással. A két csapat legutóbb 2018-ban, a Bajnokok Ligájában futott össze, akkor a Sevilla 2-1-es összesítéssel ütötte ki az angol csapatot a nyolcaddöntőben. A Sevilla eddig ötször nyerte meg a sorozatot (illetve annak elődjét, az UEFA kupát), amivel csúcstartónak számít. 2014 és 2016 között zsinórban háromszor hódították el a kupát. A MU eddig egyszer, 2017-ben tudta megnyerni a második számú európai kupasorozatot, az Ajaxot győzték le a döntőben.

 A Sevilla az angol Wolverhamptont, a MU pedig a dán Köbenhavnt legyőzve jutott be az elődöntőbe. Az EL zárószakaszát Németországban rendezik, a párharcok egyetlen meccsek dőlnek el. A döntőt 21-én játsszák Kölnben, a másik ágról a Sahtar Donyeck-Inter párharc győztese jut majd be.

Már a 7. percben 1-0 volt a Manchesternek, akárcsak a Köbenhavn ellen, ezúttal is tizenegyesből szerezték meg a vezetést. Anthony Martial hozta helyzetbe a tizenhatoson belül Marcus Rashfordot, a tisztázni próbáló védő teljesen feleslegesen felrúgta az angol csatárt. A megítélt büntetőt Bruno Fernandes értékesítette magabiztosan. Ez volt a portugál középpályás 12. büntetőből szerzett gólja az idei szezonban, ezek felét már a MU-ban lőtte. 

A 15. percben az argentin Lucas Ocampos kapott egy jó kiugratást, a rövid felső sarokba tartó lövését David de Gea öklözte ki. A 26. percben már tehetetlen volt de Gea: szép összjátékot követően Ocampos beadására Suso érkezett jól a hosszú oldalon. Nagyon szabadon hagyták a manchesteri védők a spanyol középpályást, könnyedén passzolhatott a kapuba. 

A 33. percben Martial került helyzetbe: rövid gurigázás után Pogba készítette le neki a labdát a tizenhatos vonalánál, de lövése a kapu fölé szállt. A 39. percben megint egy távoli lövés után veszélyeztetett a MU. Rashford végezhetett el szabadrúgást a Sevilla kapujától nagyjából 35-40 méterre. A távolság ellenére védenie kellett a Sevilla kapusának az angol csatár lövését, a kipattanót a védők kivágták. Az első félidő hosszabbításában Bruno Fernandesnek volt még egy jó lövése, de abból sem lett gól, így maradt az 1-1. Nem volt különösebben színvonalas az első játékrész, sok volt a durvaság határát súroló szabálytalanság és a reklamálás. 

A MU kezdte jobban a második félidőt, a 46. percben Mason Greendwood került ziccerbe Bruno Fernandes indítása után, bravúrral védett Bono, a Sevilla kapusa. A következő hét percben még négy hatalmas helyzete volt a MU-nak, de a jó formában védő kapus vagy a blokkoló védők az utolsó pillanatban mindig megakadályozták a gólt. 

A kihagyott helyzetek megbosszulták magukat, a 78. percben fordított a Sevilla, a csereként beállt Luke de Jong rúgott gólt. Ennél a gólnál is elaludtak a manchesteri védők, teljesen üresen maradt a csatár az ötösön belül. 

A bekapott gól után már nem tudott igazán felpörögni a MU, hiába cserélt az utolsó 5 percben hármat is Ole Gunnar Solskjaer.

2-1-re nyert a Sevilla, és ezzel hatodik alkalommal jutott be az EL-döntőbe. 

Utoljára 2016-ban játszottak döntőt, akkor 3-1-re nyertek a Liverpool ellen. 

Idén már harmadik elődöntőjét bukta el a MU; az angol Ligakupa és az FA-kupa után az EL-ben sem jött össze nekik a döntő. Ezzel az is eldőlt, hogy egyik európai kupasorozat döntőjében sem lesz angol csapat. A másik manchesteri csapat, a City, a Lyon elleni negyeddöntőn vérzett el.

Hogy ki lesz a Sevilla ellenfele a döntőben, az 17-én derül ki, aznap játsszák a Sahtar-Inter elődöntőt. 

(Borítókép: a Sevilla játékosai örülnek a MU legyőzésének augusztus 16-án. Fotós: Pool Ügynökség: REUTERS)

Rovatok