Index Vakbarát Hírportál

Másodszor nem mondott nemet a Barçának, Koeman az új edző

2020. augusztus 18., kedd 20:44

Kedd este, a Barcelona honlapján közvetített interjúban jelentette be a klub elnöke, Josep Maria Bartomeu, hogy a holland válogatott eddigi szövetségi kapitánya, Ronald Koeman lesz a Barcelona új vezetőedzője, neki kell meglehetősen turbulens időszakban rendet tennie a klubnál. Koemannak ezzel régi álma vált valóra, és harmadszor is visszatérhet a klubhoz, amivel többek között négy spanyol bajnoki címet és egy BEK-et is nyert.

Mindezt úgy, hogy hét hónapja, 2020 januárjában egyszer már nemet mondott az álommelóra.

Azóta viszont minden megváltozott.

Amikor Quique Setién kinevezése előtt megkeresték Koemant, meglehetősen más világ volt. A holland válogatottat 2018 februárja irányító szövetségi kapitány januárban még az Európa-bajnokságra készült az akár a végső győzelemre is esélyes holland csapattal. Azóta viszont a koronavírus-járvány elsodorta az Eb-t – aminek a 2021-es megrendezése is bizonytalanná vált –, Koeman pedig szívműtéten esett át, mindezek pedig újraírták Koeman szempontjából a prioritási sorrendet.

A klubnál játékosként hat, segédedzőként két idényt töltő Koeman felismerte, hogy valószínűleg harmadszor már nem fogják megkeresni a Barcelonától, ha most újra nemet mond nekik, ráadásul a holland szövetségnek is több ideje lesz reagálni a helyzetre, hiszen 10 hónapjuk lesz megfelelően felkészülni egy új kapitánnyal – januárban csak 5 hónapot hagyott volna Koeman, ha lelép.

A szerződésében mindenesetre (sajtóhírek szerint) szerepel egy pont, ami alapján csak és kizárólag a Barcelona hívása esetén elengedik a válogatott kispadjáról – ez is mutatja, hogy egész életében erre az állásra várt.

Viharos vízbe dobják

Koeman több szempontból is nehéz helyzetben veszi át a Barcelona irányítását. A Bayern München elleni 8-2-es, letaglózó vereség a BL-negyeddöntőben Koeman szempontjából nincs komoly hatással, Setién enélkül a vereség nélkül is repült volna. A klub azóta a sportigazgató Eric Abidaltól is megvált, akinek menesztését órákkal Koeman érkezése előtt közölték.

A keret viszont nincs túl jó állapotban. Több alapember is jóval 30 fölött van már, de nem csak az idősebbeket érintheti egy komolyabb nyári kiárusítás – Luis Suárez, Sergio Busquets, Jordi Alba, Arturo Vidal, Samuel Umtiti, Antoine Griezmann mind-mind távozhat adott esetben, vagyis Lionel Messi köré szinte teljesen új csapatot kellene építeni. Már persze, ha a 33 éves argentin marad még, mert már arról is pletykálnak, hogy lelépne.

Szintén bizonytalan helyzetet teremt, hogy márciusban elnökválasztást tartanak a Barcelonánál, és jelenleg nehéz elképzelni, hogy Josep Maria Bartomeu bizalmat kapna egy újabb ciklusra. Ennek papíron nem lehet hatása Koemanra, aki addigra bizonyíthatja, hogy képes volt összerakni a Barcelonát, de sosem egyszerű ilyen körülmények között, feltehetőleg új elnökre várva belekezdeni egy komoly projektbe.

Rovatok