Index Vakbarát Hírportál

A Bayern félgőzzel is legyőzte a Lyont, újra BL-döntős

2020. augusztus 19., szerda 22:56

A francia Lyon nem tudott újabb meglepetést okozni a Bajnokok Ligájában, a sorozat elődöntőjében az egymeccses párharcot simán, 3-0-ra nyerte a bombaformában játszó Bayern München, ami vasárnap a PSG-vel játssza majd a döntőt.

A Bajnokok Ligája eddigi legnagyobb meglepetése a Lyon volt, ami a nyolcaddöntőben a jóval esélyesebb Juventust, a negyeddöntőben pedig a Manchester Cityt ejtette ki. Az elődöntőben azzal a Bayern Münchennel kellett szembenézniük, ami az előző körben a 8-2-re ütötte ki a Barcelonát óriási erőt és önbizalmat mutatva. A korábbi eredményeik is mellettük szóltak, de a Lyon edzője, Rudi Garcia ezekkel nem nagyon akart foglalkozni.

„A City több mint száz gólt lőtt a Premier League-ben, szóval, hogy ha csak a statisztikákat vesszük, akkor a hotelben kéne néznünk a meccset, a Bayern pedig játszhat egyedül" – mondta Garcia a meccs előtt. 

A meccset mindkét csapat ugyanazzal a felállással kezdte, mint ahogy a negyeddöntőben játszottak, kisebb meglepetésre a Lyon a Manchester Citynek két gólt lövő Moussa Dembelét sem tette be a kezdőbe.

A Lyon a meccs elején átadta a területet a Bayernnek, de rögtön veszélyes kontrát is tudtak indítani a franciák. A negyedik percben a térfelük közepén fordultak le a Bayern rossz passza után. Memphis Depay sprintelt a kapu felé, a két középső védőt ott is hagyta, de ziccerét nem tudta góllal befejezni, Neuer kapus mellett az oldalhálót találta el. 

A Bayern maradt ezután is fölényben, és a 10. percben egy szerencsés vagy inkább szerencsétlen lövéssel már a németeknek is volt helyzetük. Egy rossz labdakihozatal után Goreztka lépett be a védők mögé, de elég rosszul találta el a labdát. A mozdulattal Lopes kapust is megingatta, aki csak nagy nehezen tudta kiterelni a pattogó, lecsorgó labdát.

A Lyon ezután is elég erőszakosan játszott, a kicsit bizonytalankodó Bayern-védelem ellen percek alatt több helyzetet is kidolgoztak a franciák, a 16. percben Karl Toko Ekambi előtt nyílt üres terület, a támadó a kapunál egy csel után ziccerbe került, a rövid sarokra lőtt, de a kapufát találta el. 

A Bayern viszont pontosan játszott, a 18. percben a jobb oldalon indították Serge Gnabryt, aki a 16-osnál átfutott a bal oldalra és lendületből a bal felső sarokba bombázott, 1-0-ra vezettek a németek. 

A gól nem sokat változtatott a két csapat taktikáján, a Lyon továbbra is visszahúzódott a kapuja elé, a Bayern pedig építgethette a támadásait. A 22. percben egy szabadrúgással került helyzetbe a német klub, Müller lépett be a sorfal mögé, de nem találta el rendesen a labdát Lewandowski indítása után. 

A Lyon egyre alárendeltebb szerepbe került, a németek kezdték megtalálni a réseket, Gnabry nagy kedvvel játszott, többször is veszélyeztette a kaput, majd a 33. percben ő lőtt a Bayern második gólját is. A jobb szélen Perisic vitte el a labdát, a bal kapufánál Lewandowski érkezett, de túlcsúszott a labdán, a földön ülve sem tudta bekotorni a kapuba, végül Gnabry vágta be.

 A Lyon egy kicsit összezuhant a góltól, továbbra is a Bayern irányított, Gnabrynak volt újabb veszélyes lövése, majd Lewandowski szúrt el egy könnyű helyzetet a 39. percben, később aztán elég durván állították meg a lengyel csatárt, de tudta folytatni a játékot. 

A második félidőben a Lyonnak nem volt sok választása, fel kellett adnia a defenzív játékát, feltolták a védelmüket, a Bayern térfelén próbáltak meg labdákat szerezni. Nem túl sok sikerrel, a német csapat visszavett kicsit a tempóból, és egyre többet birtokolta a labdát.

Az 55. percben aztán Depayt sikerült egy labdaszerzésből indítani, ő a támadás végén kezezést reklamált. Szerinte a Jerome Boateng helyére beállt védő, Süle kezére pattant a lövése. A bíró csak szögletet jelzett, amiből aztán összejött a Lyon első kaput eltaláló kísérlete, Marcelo fejesét Neuer könnyen fogta. Három perc múlva viszont már bravúrra volt szüksége a kapusnak. Ezúttal jól működött a letámadás, és Süle labdavesztése után Ekambi máris érkezett üresen jobb oldalon. Lövését Neuer lábbal hárította.

Garcia edző a 67. percre eléggé felforgatta csapatát, négyet is cserélt, Depay helyére érkezett a ManCitynek két gólt lövő Dembele. Valamelyest fel is javult a Lyon támadójátéka, elég sokszor megkeverték a Bayern védelmét, de a lövéseket azért mindig blokkolni tudták. 

A németek jóval takarékosabban játszottak, mint az első félidőben, csak akkor élénkültek meg újra a támadásaik, amikor Coutinho csereként beállt az utolsó negyedórára. A brazil aztán kapuba is talált, de les miatt nem adhatták meg a gólt.

A meccs végén azért még egy gól összehozott a Bayern. A 88. percben Kimmich szögletétét Lewandowski elég könnyedén befejelte a kapuba. A lengyel csatárnak a 2019/2020-as BL-szezonban ez volt a 15. gólja, ezzel Lionel Messi elé került a ranglistán. Az argentin a 2011/12-es szezonban 14 gólig jutott. A rekorder viszont Cristiano Ronaldo 17 góllal.

A hátralévő időben már egyik csapatnak sem volt helyzete, 3-0-ra a Bayern München nyert, négy vesztes elődöntő után sikerült újra a döntőbe jutnia a német bajnoknak.

A Bayern München vasárnap 21 órától játssza majd a Bajnokok Ligája döntőjét a Paris Saint Germainnel.

Bajnokok Ligája, elődöntő:
Bayern München (német)-Olympique Lyon (francia) 3-0 (2-0)
Lisszabon, zárt kapus, v.: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
gól: Gnabry (18., 33.), Lewandowski (88.)

Borítókép: Thomas Müller, Robert Lewandowski és Serge Gnabry ünnepli a Bayern München gólját a Lyon ellen (Miguel A. Lopes/AFP)

Rovatok