Index Vakbarát Hírportál

A Fradi átlépett a svéd bajnokon, jöhet a Celtic a BL-selejtezőben

2020. augusztus 19., szerda 20:49 | aznap frissítve

Magabiztos, pontos játékkal 2-0-ra nyert a Ferencváros a svéd bajnok Djurgården ellen a Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójában, ezzel tovább is jutottak. A magyar bajnok mindkét gólját Tokmac Nguen szerezte, de a helyzetek alapján simán volt 4-5 gól a Fradiban. A folytatásban a Celtic elleni idegenbeli mérkőzés vár a magyar csapatra.

A vendég svéd bajnok Djurgården örült talán jobban a Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójának sorsolásakor, a fogadóirodák viszont a hazai pályán, de a hazai szurkolók nélkül pályára lépő Ferencvárost látták esélyesebbnek a továbbjutásra, részben a kétszer értékesebbnek tartott keret miatt is. De ebben szerepe lehetett annak is, hogy a koronavírus-járvány miatt felborult versenynaptárban rendhagyó módon egyetlen mérkőzés dönt a továbbjutásról a selejtezőkben, így akár a nagyobb utazás is olyan tényező lehet, amely kizökkenthet egy csapatot.

A tavalyi selejtezőben két fordulót is sikerrel vevő Ferencvárost az MTK zökkentette ki némileg múlt héten, az NB I. nyitófordulóján ugyanis csak 1–1-es döntetlent értek el az örökrangadón. Valószínűleg erre az eredményre reagált Szerhij Rebrov, aki a múlt pénteki, három védekező középpályást alkalmazó felállás helyet támadóbb szellemű csapatot küldött pályára – hiányzott ugyanakkor a védelem széléről a csapatkapitány Lovrencsics Gergő, a középpálya széléről Olekszandr Zubkov.

A nagynak azért nem mondható átszervezés óriási fölényhez vezetett a labdatartásban, az első tíz percben lényegében csak a Fradinál volt a labda, a svédek leginkább csak a védekezésre, illetve a zavarásra koncentráltak. Ebben egyébként elég jók, hiszen tavaszi-őszi rendszer miatt már a felénél tartó svéd bajnokágban a Malmővel holtversenyben ők kapták a legkevesebb gólt – meccsenként kevesebb, mint egyet –, igaz, egyelőre csak a harmadik helyen állnak.

A mérkőzés első komolyabb eseménye a 20. perc előtt nem sokkal jött el, amikor a Djurgården egy sérülés miatt máris cserére kényszerült. A középpályán játszó Emmanuel Banda helyére Karl Holmberg érkezett, aki eredetileg Emir Kujovićcsal volt versenyben a kezdőcsapatba kerülésért, de így végül egymás mellé kerültek.

A Fradi első nagyobb helyzete a 30. perc környékén jött, ekkor Isael távoli, szabadrúgásból indított beívelése jutott el a magyar bajnok egyik friss igazolásához, Adnan Kovačevićhez, de a bosnyák játékos maga is annyira meglepődött, hogy a kapu előtt labdához juthat, hogy elrontotta a levételt az ötös sarkán, így nem lett belőle lövés.

Két perccel később viszont helyzet nélkül született meg a Ferencváros gólja: Tokmac Nguen volt erőszakos a svéd térfél közepén, majd a megszerzett labdát – Somália pöccintése után – a tizenhatos előteréből hajszálpontosan vágta be a jobb alsó sarokba.

A kapott gól után egyből felpörögtek a svédek, aminek egyből egy ziccer lett az eredménye – a bal szélen felfutó Jonathan Augustinsson labdáját Aslak Witry vágta fölé kapásból. Witry mellett még egy támadó érkezett a hosszú oldalon, ha picit higgadtabban gondolkodik, nagyobb esélyük lehetett volna az egyenlítésre.

A gól egyértelműen jót tett a mérkőzésnek, azzal ugyanis, hogy a lépéskényszerbe került Djurgården kinyílt, a Ferencváros előtt is több lehetőség adódott, a gól utáni tíz percben jóval veszélyesebb volt a játékuk, mint az előző félórában. Ez a tíz perc viszont elég is volt a Fradinak, a félidő további részére visszavettek ők is a tempóból, így 1–0-s vezetéssel, továbbjutó helyzetben mehetett a magyar bajnok az öltözőbe.

A második félidő legelején veszélyes helyzetben jutott szabadrúgáshoz a Djurgården, a bíró Miha Blažičot látta szabálytalannak – és büntette sárga lappal –, de a visszajátszásból kiderült, hogy Edward Chilufya feldobta magát. Mindezt hiába tette viszont, a 17 méteres szabadrúgásból nem sokra mentek a svédek, egyedül Kovačevićnek tudtak pillanatnyi kellemetlenséget okozni, őt lőtték ugyanis telibe a szabadrúgással, de a bosnyák játékos hamar felépült az oldalát találó lövésből.

Az 53. percben a több mint 600 millió forintért vásárolt albán csatár, Myrto Uzuni villanhatott volna, de a tizenhatoson belül kapott labda elpattant tőle, így könnyen szerezte meg azt Per Kristian Bråtveit, a svédek kapusa, akinek az ötös sarkától adta oda a labdát a Fradi támadója. Hasonlóan veszélyes helyzet jött két perccel később, amikor egy kontra végén egy keresztlövés nem sokkal pattogott el a Fradi kapuja előtt. A svájci bíró szerint Dibusz Dénes beleért a labdába – nem így történt –, így szöglet jött Curtis Edwards próbálkozásából, újabb veszély viszont már nem következett ebből az akcióból.

A második félidő közepe felé egyre inkább kontrára kezdett berendezkedni a svédeknek több területet átengedő Ferencváros, ez pedig eredményre is vezetett – az első gólt szerző Tokmac Nguen nyargalt végig a pályán, majd finom bokamozdulattal helyezte be a labdát a bal alsóba Bråtveit mellett, megduplázva a Fradi előnyét.

Tokmac Nguen gólja a lehető legjobbkor jött, hiszen ezzel végleg megtörte a Fradi a Djurgården lendületét. Nem csoda, hogy a második gól után azonnal le is cserélték a norvég támadót, akit Michal Škvarka váltott.

A kétgólos előnyhöz jutó Fradi a folytatásban már kényelmesebben játszott, de ez nem jelentette azt, hogy ne dolgoztak volna ki helyzeteket. Főleg a csereként beálló Škvarka volt veszélyes, de bárhogy próbálkozott a szlovák játékos, nem sikerült gólt szereznie. Ugyancsak gól nélkül maradt a második félidőben rengeteget próbálkozó Uzuni, rajta nagyon látszott, hogy szeretne egyből bizonyítani új csapatában, de végül nem fejezhette be a mérkőzést, a 83. percben Varga Roland váltotta. Varga a 87. percben ziccerbe került, de a helyzet végén nagyot védett Bråtveit, akit a védés közben arcon is térdelt Varga.

A BL-selejtező második körébe továbbjutó Ferencváros ahhoz a skót Celtichez utazhat majd augusztus 25-én vagy 26-án, amely a selejtező első körében 6–0-s győzelemmel búcsúztatta az izlandi KR csapatát. A Fradi már a továbbjutás előtt kérvényezte az MLSZ-nél, hogy továbbjutás esetén halasszák el a szombati, DVTK elleni mérkőzésüket, hogy pihenten utazhassanak Glasgow-ba.

Ferencváros-Djurgarden IF (svéd) 2-0 (1-0)

Langék is mennek a 2. körbe

Szintén továbbjutott Lang Ádám csapata, a ciprusi Omonia Nicosia, amely az örmény Ararat-Armenia vendégeként nyert 1-0-ra hosszabbítás után. 

Eredmények, Bajnokok Ligája-selejtező, 1. forduló

Ferencváros (magyar) - Djurgården (svéd) 2-0 (1-0)

FK Ararat-Armenia (örmény) - Omonia Nicosia (ciprusi) 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)

Molde FK (norvég)-Kuopio PS (finn) 5-0 (2-0)

Flora Tallinn (észt)-FK Suduva (litván) 1-1, büntetőkkel 2-4 (0-0, 1-1, 1-1)

Makkabi Tel-Aviv (izraeli)-FC Riga (lett) 2-0 (0-0)

Dinamo Tbiliszi (grúz)-KF Tirana (albán) 0-2 (0-1)

NK Celje (szlovén)-Dundalk FC (ír) 3-0 (1-0)

Sheriff Tiraspol (moldovai)-Fola Esch (luxemburgi) 2-0 (1-0)

Connah's Quay Nomads (walesi)-FK Sarajevo (bosnyák) 0-2 (0-1)

Buducnost Podgorica (montenegrói)-PFC Ludogorec (bolgár) 1-3 (1-2)

Floriana FC (máltai)-CFR Cluj (román) 0-2 (0-0)

pénteken játsszák

KÍ Klaksvík (feröeri)-Slovan Bratislava (szlovák)

kedden játszották

Dinamo Breszt (fehérorosz)-FC Asztana (kazah) 6-3 (4-1)

Celtic FC (skót)-KR Reykjavík (izlandi) 6-0 (3-0)

Crvena zvezda (szerb)-Europa FC (gibraltári) 5-0 (2-0)

Qarabag FK (azeri)-FK Szileksz (északmacedón) 4-0 (2-0)

Legia Warsawa (lengyel)-Linfield FC (északír) 1-0 (0-0)

Borítókép: Ferencvárosi gólöröm a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező 1. fordulójában játszott Ferencvárosi TC–Djurgården mérkőzésen a Groupama Arénában 2020. augusztus 19-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Rovatok