Index Vakbarát Hírportál

Mészáros Lőrinc papíron kiszállt a horvát fociból

2020. augusztus 19., szerda 09:18

Mészáros Lőrinc nagyjából egy hónappal ezelőtt eladta a horvát első osztályú futballcsapatban, az NK Osijekben lévő részesedését, amely egy hozzá közel álló magántőkealaphoz került. A tranzakcióra a felcsúti Puskás Akadémia Európa Liga-indulása miatt volt szükség, írja a G7.

Június utolsó napjaiban több személycsere is történt az eszéki futballklub felügyelőbizottságában, majd alighogy felállt az új testület, az addig a felügyelőbizottságot vezető Mészáros Lőrinc július 9-én hirtelen lemondott az elnöki tisztségéről, helyét a futballügyeinek intézője, Takács Mihály vett át tőle.

Az eszéki klubot fenntartó cég tulajdonosa az NK OS d.o.o. nevű vállalat, amelynek Mészáros Lőrinc és horvát üzlettársa, Ivan Meštrović mellett egy harmadik tulajdonosa is van.

A Duna Aszfalt tulajdonosa, Szíjj László is tulajdonosa ennek a cégnek.

Szíjj egyben az NB III.-as tiszakécskei futballklub tulajdonosa, és mellesleg az ő luxusjachtján nyaralt nemrég Szijjártó Péter külügyminiszter. Mészáros a felügyelőbizottságból való lemondás után az NK OS d.o.o-ban lévő részesedését is eladta, a helyére pedig a BÉTA Magántőkealap érkezett.

Az elérhető adatokból nem derül ki, hogy ki tette a vagyonát ebbe a tőkalapba, csupán az alap kezelője ismert. Ez a tavaly alapított Nukleus Zrt., amelyet idén március végéig még MKB Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-nek hívtak, és a tulajdonosa is Mészáros és Szíjj érdekeltségébe tartozó az MKB Bank volt. Az alapkezelő azóta fele-fele arányban (közvetve) két bankárhoz, Antal Déneshez és Márkus Balázshoz került.

Mészáros azért vált meg így az NK Osijekben lévő érdekeltségétől, mert  az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályai szerint az általuk szervezett nemzetközi kupákban nem indulhat egyszerre két olyan csapat, amelyek között tulajdonosi összefonódás van.

A felcsúti Puskás Akadémia a harmadik, az NK Osijek pedig negyedik lett az előző szezonban, így mindkét klub jogot szerzett az Európa Liga-indulásra. „Az összeférhetetlenséget a Mészáros csoportnál is megerősítették. A kommunikációs igazgatóságon elmondták: mivel Mészáros Lőrincnek a Puskásnál is van szerepe, a szabályoknak csak úgy tudott megfelelni, ha az egyik helyen lemond, ezért távozott az eszéki fb-ből” – írja a G7.

Mindezzel persze nem szűnt meg a kapcsolat a felcsúti és az eszéki futball között, a Puskás Akadémia alig egy hete vette kölcsön az NK Osijek támadóját, Antonio Mancét. Az európai klubfutballban egyáltalán nem egyedi jelenség, hogy azonos tulajdonosi körhöz tartozó klubok egyszerre induljanak egy sorozatban. Az egymással igen szoros kapcsolatban álló RB Leipzig és Red Bull Salzburg például egy csoportban szerepelt az Európa Liga 2018/19-es szezonjában.

Rovatok