Index Vakbarát Hírportál

A Bayern München a BL első százszázalékos győztese

2020. augusztus 23., vasárnap 23:02

A Bayern München a 2012/13-as szezon után újra triplázni tudott, a Bundesliga és a Német Kupa megnyerése után a Bajnokok Ligája döntőjében is győzött. Ezúttal a francia PSG-t verte 1-0-ra egy korábbi PSG-játékos, Kingsley Coman fejesével. A Bayern BL-történelmet is írt, a sorozatban az összes meccsét, mind a 11-et megnyerte.

A Bajnokok Ligája 2019/2020-as szezonja elég különlegessé vált, nemcsak azért mert a koronavírus kettétörte a szezont, és a BL végső fázisa nyolccsapatos mini tornává vált, hanem azért is, mert 22 év után először két bajnokcsapat játszott egymással a döntőben. Bár régen véget ért a francia és a német bajnokság is, a PSG és a Bayern München is csúcsformába került, meggyőző játékot mutattak a BL-ben is. Több szakértő szerint a jelenlegi két legjobb csapat vívhatott meg egymással, bár olyanok is voltak, akik szerint a világ legjobb csapata (a Bayern) és a világ legjobb játékosa (Neymar) nézhetett szembe egymással. 

Ahogy várni lehetett, a Bayern München rögtön magához ragadta a kezdeményezést, az első tíz percben megszállták a PSG térfelét, és a védők elég nehezen tudták felvenni a ritmust Robert Lewandowskiékkal. Veszélyes lövést így sem tudtak a németek megereszteni, Thiago Alcantara kísérlete is inkább csak bemelegítésnek volt jó. (A mérkőzés közvetítését itt olvashatja el újra.)

A 9. percben jutott el szinte először a Bayern-kapuig a PSG, de a szabadrúgásból induló akció sem okozott túl nagy zavart, de a franciák már jelezték, hogy nem kényszeríthetik őket alárendelt szerepbe. Negyedórányi játék után át is vették az irányítást, ők is feltolták a védelmüket, és tudtak labdákat szerezni a Bayern térfelén. A balszélen Kylian Mbappé okozott többször zavart, először Joshua Kimmich, majd Jerome Boateng blokkolta a lövését. A 17. percben aztán Neymar lépett meg egy jó indítással, ellépett Thiago mellett, aztán már csak Manuel Neuer bravúrján múlt, hogy nem lett gól. A kapus lábai között lassult le és váltott irányt a labda. 

A 22. percben már a németek veszélyeztettek, Lewandowski egy szélről beívelt labdára fordult rá, megpattanó lövése a kapufát találta el. Keylor Navas dermedten nézte a kísérletet. 

A PSG is újra megvillant, egy gyors akció végén Herrera hozta helyzetbe Ángel Di Maríát, aki éles szögből lőtt nem sokkal a kapu fölé. Ezután cserére kényszerült a Bayern München, a sérülten játékot vállaló Jerome Boateng nem bírta tovább, Sülét hozták be a helyére. 

A 29. percben Herrerának volt még egy távoli, megpattanó lövése, de ezután visszaállt a Bayern dominanciája. Újra Lewandowski került helyzetbe, az ötösön kitekeredve fejelt kapura, Navas reflexmozdulattal tudta csak kiütni a labdát. 

A Bayern mintha tudatosan lassította volna a kissé hektikus játékot, hosszan építkezett támadásainál. Fölényük a labdabirtoklásban is megmutatkozott, több mint 60 százalékban volt náluk a labda. Az egyik akció végén Coman a 16-os sarkánál két védőt is megvert, majd rutinból a kapura csavart, nehéz volt eldönteni, hogy lövésnek, vagy beadásnak szánta-e kísérletét, de a középen lévő támadók közül senki sem lépett ki, hiába volt előttük terület. 

A félidő végére újra villódzóvá vált a játék, a 42. percben a München indított egy ígéretes kontrát, de Lewandowski beadása már későn jutott el Goretzkához, majd a Bayern kapuja került nagy veszélybe. Alaba gyakorlatilag a PSG-s Herrerához passzolt a németek 16-osánál. Ez az ajándéklabda sem volt elég, Mbappé egy erőtlen lövéssel nullázta le a lehetőséget. A Bayern ezután egy nullszöges lövéssel próbálkozott, majd a lefújás előtt Coman keverte meg a védelmet a bal oldalon. A Bayern-játékos az ötösnél el is esett, bár a visszajátszásokon látszott, hogy a védő Kehrer hozzáért, videóbíró nélkül is úgy döntött Daniele Orsato játékvezető, hogy nem jár büntető ezért. Ezzel a jelenettel és 0-0-val zárult az első félidő. 

A második félidőben a PSG harciasan kezdett, de hamar visszaállt a csapatok taktikai hadrendje. A franciák behúzódtak, míg a németek türelmesen építgették nem túl veszélyes támadásaikat. Az 52. percben sem egy helyzet, hanem egy szabálytalanság emelte meg a játékosok andrenalinszintjét. Gnabry rúgta ki Neymar bokáját, ami miatt a PSG-s Paredes kezdett el balhézni. Gnabry és Paredes is kapott egy-egy sárga lapot, majd folytatódhatott a játék. Pár perc múlva Süle is sárgát kapott, mert feldöntötte Di Maríát. 

Az 59. percben is türelmesen passzolgatott a Bayern, de egy oldalváltással felpörgették az akciót, a 16-osnál Kimmich kapott vissza egy labdát, amit a kapu előtt keresztbe emelt. A németek létszámfölényben voltak, az üresen maradó Coman pedig az ötös sarkáról a kapuba fejelt, 1-0-ra vezetett ezzel a Bayern. 

A gól után kissé kaotikussá vált a PSG, a Bayern meg is próbálta ezt kihasználni, egy perccel később kis híján újra gólt szerzett Coman egy kapáslövésből. 

A PSG-nek kellett néhány perc, mire összerendeződött, ebben Verratti beállása is segített, és újra zavart is tudtak okozni a német kapu előtt. A jobb oldalon Marquinhos került helyzetbe, majd a 73. percben Mbappé indult meg, három védőn keresztül is megpróbálta átverekedni magát. Kimmich állította meg a 16-oson belül, feltehetően szabálytalanul, de ezúttal sem használták a videóbírót. 

Az utolsó 20 percre mindkét edző átforgatta a csapatát, a Bayern Coutinhót és Perisicet hozta be, a gólszerző Coman és Gnabry helyére, a PSG pedig Draxlert küldte be Verratti mellett. 

Az utolsó negyedórában már eléggé töredezett volt a játék, a PSG-játékosok egyre frusztráltabbá váltak, Thiago Silva és Neymar is sárga lapot kapott, mert szabálytalankodtak Lewandowskival. A 90. percben még megindult a PSG, de Mbappé még leshelyzetben is csak Neuerbe tudta lőni a labdát. 

A Bayern még elég jól bírta erővel, de egyre több passzt rontott el, a németek akciói sem voltak már szervezettek, újra hektikussá vált a játék. Már a ráadásban a PSG kapuja előtt döntötték fel Coutinhót, de ezúttal sem volt 11-es, majd a 92. percben a franciák kerültek közel az egyenlítéshez. A bal oldalon Neymar lőhetett Mbappé szép passza után, de elkerülte a kaput a kísérlet, miközben Choupo-Moting próbált valahogy belepiszkálni. 

A hátralévő néhány percben a Bayern már ügyesen lepörgette az időt, megőrizte egygólos előnyét, és a BL, illetve a BEK történetében a hatodik trófeáját szerezte meg a müncheni klub.

A Bayern egy hónap múlva, szeptember 24-én Budapesten játszik majd az európai Szuperkupáért az Európa Liga-győztes Sevillával.

Bajnokok Ligája, döntő:
Bayern München (német) - Paris Saint-Germain (francia) 1-0 (0-0)
Lisszabon, zárt kapus, v.: Daniele Orsato (olasz)
    gólszerző: Coman (59.)
    sárga lap: Davies (28.), Gnabry (52.), Süle (56.), Müller (94.), illetve Paredes (52.), Neymar (81.), Silva (83.), Kurzawa (86.)

 Bayern München:
Neuer - Kimmich, Boateng (Süle, 25.), Alaba, Davies - Gnabry (Coutinho, 68.), Goretzka, Müller, Thiago (Tolisso, 86.), Coman (Perisic, 68.) - Lewandowski

Paris Saint-Germain:
Navas - Kehrer, Silva, Kimpembe, Bernat (Kurzawa, 80.) - Paredes (Verratti, 64.), Pedroso, Herrera (Draxler, 72.) - Di María (Choupo-Moting, 80.), Mbappé, Neymar

Rovatok