Index Vakbarát Hírportál

A triplázás sok kivételes csapatnak nem sikerült

2020. augusztus 25., kedd 21:04

A 2020-as volt a kilencedik olyan futballszezon, amikor egy klub a Bajnokok Ligája-trófea mellé még kettőt begyűjtött, vagyis hazájában bajnok is lett, és a kupát is megnyerte. Azt néztük meg, melyik csapatoknak sikerült a múltban a triplázás.

Celtic – 1967

A Real Madridnak és a Benficának voltak ugyan rendkívül sikeres periódusai, az első triplázást mégsem ők, hanem a skótok hajtották végre. A BEK-győzelmük azért is volt különleges, mert 11 glasgow-i születésű játékossal tudtak nyerni a lisszaboni döntőben, ezért is nevezték őket lisszaboni oroszlánoknak. A BEK-döntőben az Inter esélyeshez méltón már a hetedik percben vezetett, de a szívós skótok megfordították a meccset, és Gemmell valamint Chalmers találataival nyertek.

Soha nem fordult elő a futball történetében, hogy egy győztes csapat mind a 11 tagja ugyanabból a városból érkezzen. Abban a Celticben csak ketten voltak olyanok, akik nem ott játszották első felnőtt bajnokijukat, négyen viszont soha nem is szerepeltek más csapatban, csak a skót zöld-fehéreknél.

Glasgow akkor a vonzáskörzetével együtt sem volt egymilliós, sokkal kisebb volt tehát, mint Madrid vagy Milánó, de annak a csapatnak mind a 11 játékosa 60 kilométer sugarú körön belül született.

A bajnokságban három ponttal gyűjtöttek többet, mint a Rangers (58-55), míg a skót kupadöntőben az Aberdeen volt az ellenfelük, ellenük 2-0-ra nyert a Celtic.

Ajax – 1972

A temesvári születésű Kovács István ült a hollandok kispadján, a munkásságát ebben a cikkben méltattuk. A bajnokság első hét fordulójában három döntetlen is becsúszott az Ajaxnak, utána viszont sorban 19 győztes meccs következett. A Go Ahead Egles elleni 3-2-es vereség 1972. április elsején csúfította el a mérlegüket, de akkor már nem kizárt, hogy lélekben a Benfica elleni elődöntőre készültek. Amszterdamban meg is verték a portugálokat 1-0-ra, idegenben gól nélkül zárult a visszavágó. A döntőben Cruyff a második félidőben duplázott, erre az Internek már nem volt válasza. A holland zseni 30 gólig jutott a szezonban, ötöt tartogatott a BEK-re.

Az előző BEK-döntőben eredményes Dick van Dijk 16 gólt jegyzett ebben a szezonban, de az utolsó hónapokban már kevésszer jutott szóhoz, el is szerződött a Nizzához.

A holland kupadöntőben 3-2-re verték a Den Haagot.

PSV Eindhoven – 1988

Eindhoven Európa legkisebb városa, amelyik BEK-győzelmet ünnepelhetett. Előtte a negyeddöntőben a Bordeaux-t, az elődöntőben a Real Madridot búcsúztatták. Idegenben mindkétszer 1-1-re végeztek, hazai pályán így belefért a 0-0-s döntetlen is, miután mindkétszer a visszavágót játszhatták hazai pályán, és így idegenben lőtt gólokkal jutottak tovább. A finálé talán minden idők legnívótlanabb döntője volt, a Benfica ellen nem született gól, a büntetőpárbajt 6-5-re nyerték meg a hollandok.

Guus Hiddink edző nevét ekkor ismerte meg a világ, de Van Breukelen, a most a Barcelona kispadjára kerülő Ronald Koeman, Wim Kieft, Van Aerle és Gerald Vanenburg a májusi BEK-siker után szűk egy hónappal az Európa-bajnokságon is felemelhette a trófeát.

A bajnokságban 9 ponttal zártak az Ajax előtt, a kupadöntőben hosszabbítás után verték 3-2-re a Roda JC-t.

Manchester United – 1999

Nemcsak a klub drukkerei, de egyetlen futballrajongó sem felejti, milyen BL-döntőn győzött Sir Alex Ferguson csapata. Sőt, egész sokan az egész májust nem felejtik, mert mindhárom trófeát akkor sikerült megszerezni.

Maradjunk a BL-nél: a Bayern München volt az ellenfél, amelyik Basler találatával a hatodik percben megszerezte a vezetést. A második félidőben Janckernek volt egy veszélyes kapufája, és nem sok jel mutatott gyökeres fordulatra az angolok játékában. Aztán két cserejátékos a 90. perc után, de még a rendes játékidőben megfordította a meccset – előbb Sheringham, utóbb Solksjaer talált a kapuba, drámai fordítást hozva. A két csapat már a csoportban is összefutott, de akkor egyik meccs sem dőlt el, 2-2-vel és 1-1-gyel zárult.

A Manchester United varázslatos fordítása

Az elődöntő is félelmetes meccset hozott egyébként, a Juventus már 2-0-ra vezetett hazai pályán, amikor a Manchester beindult, és végül 3-2-re fordított.

A bajnokságban az Arsenal volt a nagy rivális, és április 25-én a Leeds elleni 1-1-gyel veszni látszott minden. A Liverpoolt sem sikerült felülmúlni idegenben (2-2), és két újabb túra következett. A Middlesbrough-t Keane góljával 1-0-ra megverték, és mivel eközben az éllovas Arsenal elbukott Leedsben a 86. percben, a Manchester United az élre ugrott. Az utolsó fordulóban a Tottenhamet kellett legyőzniük hazai pályán, és máris lehetett ünnepelni.

Az FA-kupa döntőjében viszonylag izgalommentesen nyertek a Newcastle ellen (2-0) abban az évben.

Barcelona – 2009

Az első bajnoki meccsén Numanciában ült a kispadon Pep Guardiola, és váratlanul 1-0-s vereséget szenvedett, nem indult tehát valami jól az edzői karrierje. Utána hazai pályán a Racing Santaderrel szemben is elmaradt a győzelem (1-1), aztán viszont könyörtelenül beindultak. A kilences győzelmi szériában benne volt egy Atlético ellen 6-1, a Gijónt is ugyanilyen arányban verték, a Valladolidot pedig 6-0-ra.

2009. május másodikán 6-2-re verték Madridban a Realt, ezen a meccsen jutottak el a századik bajnoki gólig, és ezen a meccsen ünnepelték a végső bajnoki sikert is.

A Bajnokok Ligája negyeddöntőjében átgázoltak a Bayernen, az elődöntőben viszont a Chelsea 0-0-val távozott a Nou Campból. A visszavágón Essien egy hatalmas kapufás góllal már a kilencedik percben megszerezte a vezetést a londoniaknak. A Chelsea jobban játszott, a norvég Övrebo játékvezető tartotta sokáig meccsben a katalánokat, aztán a 93. percben Iniesta csavarásával egyenlítettek. Akkor már 10 emberrel játszottak Abidal kiállítása miatt, és a küzdeni tudásukat akkor mutatták meg igazán.

A döntőben Manchested United csatársorát tartalékos védelemmel is semlegesítették, Eto'o korai gólja nyugalmat adhatott, Messi fejese pedig eldöntötte a csatát.

A kupában a Bilbaót 4-1-re verték.

Internazionale – 2010

A 2009-10-es volt a portugál edző, José Mourinho legnagyobb, egyben legsikeresebb szezonja. 2010 áprilisban megverték a Juventust 2-0-ra, majd az Atalantát 3-1-re, és ezzel átvették a Romával szemben a vezetést a bajnokságban. A két meccs között 3-1-re megverték a BL-címvédő Barcelonát Milánóban.

A Barcelona elleni visszavágón a katalánok végig nagy fölényben futballoztak, de csak a 84. percben lőtték be a vezetést góljukat. Utána volt még egy szabályos gól, amit érvénytelenített De Bleeckere játékvezető, így az Inter jutott a döntőbe. A fináléban az olaszok egyetlen olasz játékos nélkül álltak fel, az ellenfél Bayernt az argentin Diego Milito duplájával intézték el. A bajoroknak is tökéletes évadjuk lett volna, ha ők nyernek, vagyis mindenképpen történelmi BL-döntő lett volna végeredménytől függetlenül.

Mourinho gesztust gyakorolt az utolsó percekben, és a világbajnok olasz védőt, Marco Materazzit becserélte a 92. percben, más olasz nem kapott lehetőséget azon a mérkőzésen.

A kupában 1-0-ra győztek a Romával szemben, akkor is Milito volt a nyerő ember.

Bayern München – 2013

Az első német csapat a felsorolásban, amelyiknek sikerült a triplázás. És még egy sor rekordot megdöntött akkor a Jupp Heynckes vezette csapat. Kezdjük ott, hogy nyolc győzelemmel rajtoltak, mindaddig hétszer nyert a Bundesligában a Mainz és a Lautern is korábban. Mindez eltörpül ahhoz képest, hogy már április hatodikán bajnokok lettek, 29 győzelmet szereztek a szezonban, mindössze egyszer kaptak ki, és 91 ponttal végeztek az élen, a 81 pontos Dortmund csúcsát adták át a múltnak.

A Bajnokok Ligájában is tartották átütő formájukat, a Juventust kétszer 2-0-val, a Barcelonát 7-0-s összesítéssel taglózták le, az olaszokat a negyeddöntőben, a katalánokat az elődöntőben. A fináléban aztán megismétlődött a német szuperkupa párosítása, mindkét mérkőzésen 2-1-re győzték le a Borussia Dortmundot.. A két meccs között annyi volt a különbség, hogy a BL-döntőben Robben a 89. percben hozta a sikert, míg a szuperkupában már a 11. percben 2-0-ra vezettek, és csak a vége felé kaptak egyet. A német kupadöntőben szintén egygólos sikert arattak, a Stuttgartot győzték le 3-2-re.

A BL-döntőben így állt fel a Bayern:

Heynckes a csúcson köszönt el, és jött Pep Guardiola, akivel elérhetetlenné vált a legrangosabb sorozat fináléja.

Barcelona – 2015

2015-ben Luis Enrique ült már a kispadon a Barcelonánál, amikor a klub újabb történelmi szezont hozott össze – korábban egy klubnak sem sikerült két különböző szezonban a triplázás. A Barcelona utolsó nagy dobásai a Bajnokok Ligájában ehhez a szezonhoz köthetők. A Manchester Cityt és a PSG-t is oda-vissza verték, az angolokat a nyolcaddöntőben, a franciákat a negyeddöntőben. Az elődöntőben pedig a Bayernt intézték el Barcelonában 3-0-ra, így idegenben a 3-2-es vereség is belefért.

A döntőben jött a Juventus, Rakitić már a negyedik percben előnybe juttatta a Barçát, és Morata még egyenlített, Suárez és Neymar lezárta a meccset – 3-1 lett a vége.

A bajnokságban volt egy hullámvölgyük, a Realtól elszenvedett 2-0 után a Vigótól is kikaptak hazai pályán, és akkor a negyedik helyre csúsztak vissza. Utána viszont magabiztosan játszottak, és a Real elleni nagy versenyfutást a maguk javára fordították. Az utolsó előtti fordulóban az Atléticót 1-0-ra győzték le idegenben, akkor biztosították be bajnoki elsőségüket, a Real lett a második.

Szimbolikus cserét láthattunk a 78. percben, Iniesta helyére Xavi állt be. Világbajnok váltott világbajnokot, és nagyon nehéz eldönteni, hogy melyikük volt a nagyobb, melyikük tett többet a Barcelona sikereiért.

A kupadöntőben 4-1-re verték a Bilbaót.

Bayern München – 2020

A Barcelona után a bajoroknak sikerült másodszor is a triplázás, hét évet kellett várniuk rá. A dicsőség egy beugró edző, Hansi Flick nevéhez köthető, ő juttatta a csúcsra a bajorokat, noha a bajnokságban volt egy kis megingásuk – a Leverkusen és a Mönchengladbach is 2-1-re vert őket –, miután nagy találgatásba bonyolódott a német és a nemzetközi sajtó is, ki lehet az utóda. Aztán a klubvezetés kivárt, a fiatal tehetség, Zirkzee pedig megmentette a meccseket, egyben erősítette Flick pozícióját. A hosszabbításra így is áprilisig kellett várni.

A koronavírus-járvány után 15-ből 15 győztes meccsel fejezték be a szezont, imponálóan játszottak, a meccsek többségében nyomás alatt tartották riválisaikat. Emellett mind a 11 BL-meccsüket megnyerték, és hibátlan mérleggel eddig egyetlen klub sem tudott nyerni.

A BL-ben a Barcelona elleni 8-2 marad örökre emlékezetes, elsősorban azért, mert még ez az eredmény is a katalánokra nézve volt hízelgő.

Flick Joachim Löw segítője volt a válogatottnál, a triplázással pedig a legnagyobbak közé emelkedett, és könnyen lehet, hogy jövőre hasonló sebességgel és pontossággal lesznek képesek játszani. Coman volt a döntő nyerő embere, de Ivan Perisic is nagyon fontos láncszeme a csapatnak.

A kupában a Leverkusennek nem hagytak esélyt, 4-2 lett.

(Borítókép:  A Manchester játékosai ünnepelnek, miután megnyerték a Bajnokok Ligáját 1999-ben. Fotó: Christian Liewig / TempSport / Getty Images )

Rovatok