Index Vakbarát Hírportál

Szenvedtek a magyar csapatok az Európa-ligában

2020. augusztus 27., csütörtök 18:30

A Fehérvár megszenvedett az ír Bohemians ellen, csak tizenegyesrúgásokkal sikerült továbbjutniuk. A Felcsút története első nemzetközi kupameccsén 3-0-s vereséget szenvedett a svéd Hammarby otthonában. A Budapest Honvéd 120 perc után, egy öngóllal 2-1-re győzte le a finn Inter Turkut.

A Ferencváros bravúros szerdai BL-győzelme (idegenben verték 2-1-re a Celticet) után a többi magyar csapaton volt a sor, hogy az Európa-ligában kövessék a magyar bajnok teljesítményét. A meccsek az UEFA-szabályzat értelmében egyaránt zárt kapusak voltak. A magyar csapatok eredményei:

A bajnoki ezüstérmes fehérváriaknak kötelező a győzelem, mert a Bohemians 2010-ben nyert utoljára nemzetközi kupameccset, akkor a walesi TNS-t győzte le. Párharcot legutóbb 2003-ban nyert, akkor a BATE Boriszovot búcsúztatta egyébként. A nemzetközi színtéren újonc Puskás Akadémia a svéd bajnokság harmadik helyén álló Hammarbyvel találkozik, amelyik 2007 után tért vissza ismét a kupaporondra.

Az esti programban a finn Inter Turkut fogadta a Honvéd, amelyik még nem nyert párharcot eddigi története alatt, egy éve viszont megnehezítette a dán Bröndby dolgát, miután 2-0-ra megverte, de a visszavágón a továbbjutásuk elúszott.

BUDAPEST HONVÉD-INTER TURKU

A Budapest Honvéd vezetőedzője, Bódog Tamás két helyen változtatott a kezdőcsapatán az MTK ellen 3-1-re elveszített bajnokihoz képest, Ivan Lovric és Eke Uzoma került be a védelembe Mohamed Mezghrani és Tamás Krisztián helyett.

A Honvéd már az első perctől agresszívan támadta le a Turkut, az első kapuralövés is a kispestieké volt a 2. percben, de Moisander könnyedén fogta a labdát. A félidő elején a finneknek az is nehézséget jelentett, hogy a saját térfelükről kihozzák a labdát, amikor ez mégis sikerült nekik, a Honvéd néhány passz után szerelni tudta őket.

A Turku játéka nem túl bonyolult, hosszan előrevágott labdákból próbáltak helyzetbe kerülni. A 20. percben kiharcoltak egy szögletet, a kapu előtti kavarodás után a Honvédnak sikerült felszabadítania. A Honvéd a félidő második felére már nem tudta olyan nagy nyomás alatt tartani a Turkut, mint a meccs elején. A 35. percben a Turku a meccs egyik nagy helyzetét hagyta ki, Connor Ruane egy kontra végén, ajtó-ablak helyzetben lőtt a kapu mellé. A betömörülő finnek ellen később ötlettelen lett a Honvéd támadójátéka, igazán nagy helyzetet sem sikerült kialakítaniuk, a finn kapu szinte egyáltalán nem forgott veszélyben az első félidőben.

A szünetben egyet cserélt a Honvéd, Baráth helyett Mezghrani érkezett a védelem jobb szélére. A Honvéd játékosai pontatlanok voltak, egy eladott labda után a finnek kerültek helyzetbe az 51. percben, a befejezést viszont elrontották. A Honvéd első nagyobb, második félidős helyzetére az 59. percig kellett várni. Egy szöglet után Lovric fejelt a Turku kapuja fölé.

A 64. percben a Honvéd majdnem ajándékozott egy gólt a Turkunak, Tujvel a kapuja előtt az egyik finn csatárhoz passzolta a labdát, de aztán javította a hibáját, belevetődött a lövésbe. A 69. percben ismét óriási helyzetet úszott meg a Honvéd, egy eladott labda után négy finn támadta a kispesti kaput, az akció végén Jesper Engström lőtt a kapu fölé a tizenhatos sarkáról. A sok Turku-helyzetre Bódog újabb cserével reagált, a 73. percben Boubacar Traoré állt be Tóth-Gábor Kristóf helyett. A meccs legnagyobb kispesti helyzetére 78 percet kellett várni. Mezghrani a tizenhatoson kívülről eresztett el egy lövést, Moisander bele tudott ütni a labdába, ami így a kapufára pattant. Pár perccel később Hidi próbálkozott egy hasonló, távoli kapuralövéssel, de a labda kapu mellé ment.

A rendes játékidő utolsó percében, szinte a semmiből a Honvéd megszerezte a vezetést. A jobb oldalról beadott labdát Traoré csúsztatta fejjel a Turku kapujába, 1-0. Az előnyt viszont nem sikerült megtartani, a középkezdés után 12 másodperc telt el, és a brazil Liliu góljával egyenlített a Turku, 1-1. Ugyanakkor a gólt nem kellett volna megadni, mivel előtte kézzel vette le a labdát. A játékvezető ezután szinte egyből lefújta a mérkőzést, így jöhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás.

A 96. percben Ugrai szabadrúgásból lőtt az alsó sarok irányába, de a finn kapus védeni tudott. A 101. percben egy kis szerencséje is volt a Honvédnak, egy szöglet utáni, kapura tartó finn fejes Ugrai hátában akadt el. A 105. percben a Honvéd újra előnybe került, egy kiugratás után Traoré kihasználta az erőfölényét, a menteni igyekvő finn védő, Jusso Hämäläinen a saját kapujába juttatta előle a labdát, 2-1.

A 113. percben a Honvéd a harmadik gólját is megszerezhette volna, egy beadás után Kesztyűs fejese a kapufán csattant. Eke Uzoma sérülése miatt a Honvéd ideiglenesen emberhátrányba került, és amíg az oldalvonalon kívül várta, hogy visszajöhessen, a Turku a helyéről majdnem gólt lőtt, de Tujvel és Lovric együttes erővel blokkolni tudott. Több helyzet nem volt a meccsen, amelyet ha nehezen is, de a Honvéd 2-1-re meg tudott nyerni.

FEHÉRVÁR-BOHEMIANS

A magyarok ebben az összeállításban vették fel a harcot:

Márton Gábor irányítása alatt nem volt eddig kezdő Petrjak, aki a bajnok Ferencvárost hagyta el. A fehérváriak az eddigi két bajnokijukon 4 gólt kaptak, a védelem stabilizálása lenne az első nemzetközi mérkőzésére készülő Márton Gábor edzőnek a legfontosabb feladata. Kovács István játékára sérülés miatt nem számíthatott a tréner, ő a padon sem ül. A portugál Bragától szerződtetett brazil Alef viszont ott volt a kezdőben.

Aktívabban kezdett a magyar csapat, Bangboyénak volt félfordulatból egy jó lövése. A 10. percben Evandrót ziccerben találta egy szélről belőtt labda, de lövés helyett valamiért passzt választott, ezért odalett a helyzet. Az írek erre egy veszélyes kontrával válaszoltak, de Nego az utolsó pillanatban közbelépett. Nagy helyzet volt, ami megmutatta, nem szabad félvállról venni a meccset.

A 22. percben megszerezte a vezetést a vendégcsapat. Twardek rázta le magáról a bal oldalon Negót, elfutott az alapvonalig, középre lőtt, a második hullámban Ward érkezett, aki 10 méterről a kapuba lőtt, Kovácsik nem tudott hárítani.

A 27. percben a hazai csapat egyenlített, Nikolics gólját azonban les miatt érvénytelenítette a játékvezető. Egy perccel később kellett nagyot védenie McGuinnesnek, egy megpattanó labdát ütött ki a léc alól.

A 37. percben tizenegyeshez jutott a Fehérvár, Fiola találta telibe az egyik ír védő a büntetőterületen belül. Ritkán látható mozdulat volt, a magyar védő nem akart a kapu felé menni, mégis felrúgták. A labda mögé Nikolics állt, és nagy erővel lőtte ki a bal felső sarkot. (1-1)

A második félidő első felében a magyarok többször jutottak el a rivális kapujáig, a szélről belőtt labdák veszélyesek voltak, de mivel kevésbé pontosak, így az egyenlítés elmaradt. Valódi ötlet a támadásokban nem volt, lendület sem, ezért az írek rendszerint rendeződni tudtak.

A 83. percben Ward 15 méterről lőhetett a kapuval szemben, miután már több védőt kicselezett, de a kapu mellé ment a labdája. A 89. percben Stopira 6 méterről fejelhetett egy szöglet után, a labda a földről a kapu fölé pattant. Egy perc múlva Evandro cselezte be magát a tizenhatoson belülre, de a lövésénél az ír kapus hatalmas bravúrral hárított. A tanácstalan és mentálisan is küszködő Fehérvár nem tudta elkerülni a hosszabbítást.

A ráadásban Petrjak kapufával kezdett, de a várt lendület nem érkezett meg, sőt. Szimbolikus jelenet volt, mennyire nem ment a mieinknek: a 115. percben Nego lőhetett 12 méterről, de bedobás lett belőle. Pátkainak volt egy veszélyes lövése öt perccel a vége előtt, de a magyar ezüstérmes nem tudta elkerülni a büntetőpárbajt. A tizenegyesekkel végül 4-2 lett. Egészen pontosan így:

HAMMARBY-PUSKÁS AKADÉMIA

A felcsútiaknál több játékos - körülbelül nyolcan - kapta el a koronavírust, ők az UEFA szigorú szabályai miatt a keretben sem lehettek. A kispadon több olyan játékos ült, akiknek élvonalbeli múltjuk sincs. Az akadémia most megmutathatja, milyen a hátország, hogyan képzik a játékosokat, mert ebben a felállásban valószínűleg sohasem fog játszani a csapat ebben a szezonban.

A román csatár, Baluta, akinél azonosították a vírust, nincs a kispadon sem. A román sajtót ő maga tájékoztatta, hogy elkapta a vírust.

A svédek harcosabban kezdtek, nem sokáig kellett várni az első gólra, Khalili szerezte a 14. percben. A 30. percben jött a következő svéd találat, Darijan Bojanic 20 méteres tökéletes szabadrúgása a bal oldali kapufáról pattant a kapuba. A felcsúti kapus ment a lapos labdáért, de esélye sem volt, hogy kiüsse. A 25 éves Bojanic kétszeres svéd válogatott, tavaly igazolta le a Hammarby.

A fordulás után sokáig nem történt semmi, a 85. percben aztán Paulinho belőtte a harmadik svéd gólt.

Borítókép: Kamen Hadzhiev, a Puskás Akadémia (b) és Mohanad Jeahze, a Hammarby játékosa a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének első fordulójában játszott Hammarby - Puskás Akadémia mérkőzésen Stockholmban 2020. augusztus 27-én. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Henrik Montgomery

Rovatok