Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlai bombagólja bravúrgyőzelmet ért Törökországban

2020. szeptember 3., csütörtök 20:41

A magyar válogatottnak nem volt gyenge pontja, és akár nagyobb arányban is megverhette idegenben Törökországot. Az 1-0-s sikerre rászolgált Marco Rossi válogatottja, vasárnap az oroszok jönnek a Nemzetek Ligájában.

A magyar labdarúgó-válogatott csütörtökön Törökországban kezdi meg szereplését a Nemzetek Ligájának B divíziójában. Az előző kiírásban még eggyel lejjebb, a C-ben szerepelt a csapat, de nem feljutott, hanem átszervezték az egész lebonyolítást. A koronavírus-járvány miatt a válogatott idén még nem lépett pályára - háromszor tudtak együtt edzeni a meccs előtt -, ez a meccs voltt az első főpróba az októberi, bolgárok elleni pótselejtezőre, amelyiknek lényegesen nagyobb a tétje, hiszen a 2021-es Európa-bajnoki részvételről határoz.

Törökországban hagyományosan ellenséges hangulat szokta fogadni a vendégcsapatokat, de most zárt kapuk mögött rendezik a meccset, ami a mieink előnyére vált. Ezenkívül persze kellett egy fegyelmezett, alázatos, taktikus játék, és kiváló felfogás. 

Marco Rossi több alapemberre nem számíthatott a Sivasban rendezett meccsen, a balhátvéd posztján volt igazán bajban a szakember, a Kínába szerződő Kádár Tamás nem állt készen a válogatottságra, a debreceni Korhut és a fehérvári Hangya kidőlése után a Cipruson légióskodó, egyszeres válogatott, Szalai Attila kapott helyet. Pontosabban, nem is klasszikus balhátvéd lett, mert Rossi egy speciális felállással, 3-5-2-vel próbálkozott. A két év után visszatérő Fiolára várt a teljes jobb oldal bejátszása. A csapatkapitány Szalai Ádám lett Dzsudzsák Balázs távollétében.

A kezdőcsapatok:

Legutóbb 2013-ban találkozott egymással a két csapat (1-1 volt a Fener stadionjában), a mieinknél Szalai Ádám akkor is pályán volt. A török gólt akkor Yilmaz szerezte, aki szintén ott van a pályán. A török válogatott kijutott az Európa-bajnokságra, Senol Günes a kapitánya, aki egy legenda hazájában, és akivel 2002-ben vb-bronzot nyertek.

Az első kisebb lehetőség a hetedik percben volt, akkor Szalai nyújtotta meg a védősorból a labdát, a török kapus rosszul mozdult ki, Sallai azonban nem tudta elpasszolni mellette a labdát. Holendernek is volt egy veszélyes csavarása, erre egy  pontrúgással válaszoltak a hazaiak, de Söyüncü mellé fejelt.

A 19. percben magyar kapufát láttunk.

Sigér indult el a középpályán egy jó testcsellel, kitette a bal szélre a labdát, Holender visszarakta, Szoboszlai 18 méterről lőhetett, Sallai leheletfinoman beleért sarokkal, de a kapufáról pattant vissza a mezőnybe a labda. Kevés hiányzott a gólhoz. A 24. percben Fiola robogott el a jobb oldalon, középre tette a labdát, Szalai elől tisztázott kisebb szerencsével a török védő.

A 32. percben újabb magyar lövés csattant a kapufán.

Akkor is egy gyors támadást vezetett a magyar válogatott, Szoboszlai szöktette a bal oldalon Holendert, aki visszavette a jobb lábára a labdát, majd 10 méterről csavart, a felső léc hárított, a kapusnak esélye sem volt a védésre, most még kevesebb hiányzott a vezető gólhoz.

A 39. percig kellett várni, hogy Gulácsinak is védenie kelljen, Calhanoglu készített le egy labdát Yandas elé, aki 20 méterről, laposan lőtt, de az elvetődő magyar kapusról ki sem jött a labda. Szalai válaszolt erre egy lövéssel, de a kísérlete célt tévesztett. Calhanoglu nem túl erős lövése zárta a félidőt.

MÁSODIK FÉLIDŐ:

Nagy helyzettel kezdődött a második félidő, a visszalépő Szalai remekül indította Sallait, egy pillanatra úgy látszott, a Freiburg szélsőjének sikerül leráznia a tizenhatoson belül Soyüncüt, de a védő nem hagyta magát, és blokkolni tudott. A szöglet nem sikerült jól, a kontrából Yilmaz alakította ki a legveszélyesebb török lehetőséget, de Nagy Ádám időben visszaért, beleért a lövésbe, de Gulácsinak így is védenie kellett.

A törökök energikusabbak lettek a fordulás után, többet volt náluk a labda, de 60 perc elteltével megállapíthattuk, hiányzik belőlük az ötlet.

A 66. percben Szoboszlai szélről belőtt szabadrúgása után Orbán nagyszerűen érkezett, és nagy erővel fejelt hat méterről, Cakir kapus hihetetlen reflexmozdulattal ütötte a léc fölé a labdát.

A 80. percben aztán Szoboszlai megszerezte a vezetést.

Willi Orbán lépett fel egy támadáshoz, fellökték. A játékvezető 31 méterre a kaputól ítélt szabadrúgást, a Salzburg középpályása nagyon eltalálta a labdát, és a kapufa most megsegítette Magyarországot, mert befelé pattant onnan a labda.

A törökök nem tudtak ritmust váltani, így a válogatott kényelmesen őrizte előnyét a meccs végéig, és teljesen megérdemelten nyert.

A csoport másik meccsén: Oroszország-Szerbia 3-1. Vasárnap az oroszokkal játszunk Budapesten.

Októberi ellenfelünk, Bulgária hazai pályán 1-0-ra vezetett Írországgal szemben, de végül 1-1-re végzett, mert a 93. percben gólt kapott.

(Borítókép: Umit Bektas / Reuters)

Rovatok