Index Vakbarát Hírportál

Mekkora értéke van a törökök bravúros legyőzésének?

2020. szeptember 4., péntek 11:08

Nem várt jó és taktikus, fegyelmezett játékkal Magyarország idegenben győzte le 1-0-ra a törököket a Nemzetek Ligája B divíziójának első fordulójában.

Ilyen győzelemre rég volt példa, mert

Büszkeségre van ok, különösen mert egy olyan 3-5-2-es formációt vitt sikerre Marco Rossi – Kispesten előszeretettel játszatta ezt -, amiben eddig csak kétszer lépett fel a válogatott az irányítása alatt. Szlovákiában a bekapott gól után visszaálltunk négy védőre. A finnek ellen itthon a 2-0-s győzelemkor próbálta ki ezt a szakember 2018 novemberben, de akkor a pálya két szélén Lovrencsics valamint Korhut futballozott.

A háromvédős szisztéma azért veszélyes, mert a magyar utánpótlásban inkább a négy védős hadrendet favorizálják az edzők, abban érzik komfortosabban magukat a játékosok. A három védő előtt másként kell helyezkedniük a középpályásoknak, váratlan helyzetek alakulhatnak ki, amikor gyorsan kell dönteni. Rossi mégis meghúzta, három edzésen átültette a lényeget, és szerencsére senki sem esett ki a szerepéből.

Csütörtök este egy védelmi megingásunk volt mindössze - Nagy Ádám nagy sprinttel utolérte Yilmazt a második félidő elején -, ami idegenben a csapat kellemetlen sajátossága volt a fontos Eb-selejtezőkön, nemcsak Szlovákiában, hanem Horvátországban és Walesben is.

Az is figyelemre méltó, hogy a 2016-os Európa-bajnokságon szereplő csapatból Fiola Attila, Lang Ádám, Nagy Ádám és Szalai Ádám maradt mostanra, vagyis épülőben van valami új.

Szalai igazi vezértípussá nőtte ki magát, nagy hatással lehet a fiatalabb játékosokra csapatkapitányként az öltözőben.

Sallai és Szoboszlai igazolta azt, hogy a jövő egyértelműen az övék, no meg Holenderé, aki sokat fejlődött a Svájcban töltött egy éve alatt. Szoboszlai rúgótechnikája átlag feletti, azt eddig is tudtuk, de ez egy kivételes gól volt - ekkora gólt rég láttunk a válogatottban -, és mivel maradt a Salzburgban, játékban lesz folyamatosan. 

Tény, ennek a sikernek lényegesen nagyobb lenne az értéke, ha világ- vagy Európa-bajnoki selejtezőről lenne szó, mert nagy téttel bíró meccset az első vagy a második kalapból érkező válogatottal szemben idegenben 1985-ben nyertünk utoljára.

Tény, ez a török válogatott egy ritmusváltásra nem volt képes az egész meccsen, végig enerváltan mozogtak, ott még nem kezdődött el a bajnokság, a sztárjaik nincsenek játékban, és lényegesen tompábbak voltak a vártnál.

Régóta látszik, a mieink jobban érvényesülhetnek, ha nincs nagy tempó.

Az iramot ráadásul inkább mi diktáltuk a meccs nagyobb szakaszában, a törökök csak reagáltak. Amikor hátrányba kerültek, akkor sem tudták, mit kell tenniük, és nem jött meg a hiányolt akarat. 

Ezt a koncentráltságot jó lenne kiterjeszteni az októberi meccsre, amikor majd Bulgária lesz az ellenfél, és egy szófiai sikerrel nyílhat meg az út a 2021-es Európa-bajnokságra. (Egy szófiai siker után jöhet az Izland-Románia meccs győztese novemberben.)

Ez a győzelem így sem értéktelen, mert a Nemzetek Ligájából is mehet két ország a világbajnoki selejtezőre. A 2022-es vb-re 13 csapat jut ki Európából, a tíz csoportelső helye fix. A másik három helyért minitornákat játszanak, a 10 csoportmásodikhoz csatlakozik a két az NL-ben legjobban szereplő válogatott. Az NL-nek sajátossága, hogy nem áttekinthető a lebonyolítása. A 12 csapatot 3 részre bontják, és a kis tornák győztesei juthatnak ki a vb-re. Most azonban még felesleges ennyire előre rohanni.

Mi lesz az oroszok ellen vasárnap?

  • 781
    Győzelem
  • 737
    Döntetlen
  • 564
    Vereség

Ez a meccs és a győzelem arra is jó volt, hogy a bolgárokat összezavarjuk, mert a válogatott megmutatta, kétféle felállásban is képes felvenni a harcot, nem egysíkú a játéka. Amikor megjön a tét, akkor is jó lenne ilyen felszabadultságot és hitet látni.

Mostantól Rossinak még kellemes gondjai is lehetnek, hiszen ha Korhut visszatér, akkor felvetődhet a kapitányban, betegye-e, vagy maradjon ez a szereposztás. Ha Lovrencsics egészséges lesz, akkor visszategye-e, vagy Fiola teljesítménye meggyőzte. Szalai Attila most jobban mozgott – üde színfoltja volt a csapatnak a Rapidban nevelkedő, most ciprusi légiós -, mint a Kínában játszó Kádár.

Ez még messze van, hiszen ennek a csapatnak kell jól teljesítenie vasárnap 18 órától az oroszok ellen.

Nemzetek Ligája, B divízió Mérkőzés Győzelem Döntetlen Vereség GK Pontszám
Oroszország 1 1 0 0 3-1 3
MAGYAROR-SZÁG 1 1 0 0 1-0 3
Törökország 1 0 0 1 0-1 0
Szerbia 1 0 0 1 1-3 0

(Borítókép: A győztes magyar válogatott a Törökország elleni mérkőzés után 2020. szeptember 3-án. Fotó: Umit Bektas / Reuters)

Rovatok