Index Vakbarát Hírportál

Portugália kiütötte a horvátokat, Anglia mázlival nyert

2020. szeptember 5., szombat 22:56

A legjobban rangsorolt válogatottak közül nyolc is pályára lépett a Nemzetek Ligájában a szombat esti játéknapon. Az A-divízióban nem potyogtak eddig a gólok, és a mostani meccsek viszont feljavították az átlagot. Az iramra nem lehetett panasz, és szép megoldásokat is lehetett látni valamennyi meccsen.

Az angolok Izlandon kezdtek, és a hazai csapaton az első pillanattól érezni lehetett, tökéletesen megfelel neki a döntetlen. Walkert ugyan kiállították a 70. percben második sárgával, de az izlandiak a létszámfölényüket nem akarták érvényesíteni. A 89. percben a bevetődő Ingasonnál kezezést állapított meg a játékvezető, tizenegyest ítélt, Sterling pedig a kapu közepébe gurította a labdát.

Két perc sem telt el, amikor Izland is kapott egy büntetőt, ha lenne a sorozatban videóbíró, nem biztos, hogy a visszajátszás is tizenegyest mutat, miután Fridjonssonnal összeakadt Joe Gomez, mert a teljesen felesleges szabálytalanság már a büntetőterület előtt kezdődött. A labda mögé Bjarnason állt, tökéletesen akarta helyezni, de centikkel a bal felső sarok mellé lőtte a labdát.

Az angolok 74 százalékban birtokolták a labdát, mégis kellett egy kis mázli nekik, hogy mindhárom pontot elvigyék Reykjavikból.

A csoport másik meccsén a világranglista vezetője, Belgium Dániába látogatott, és egy szép szögletvariáció után már a 9. percben megszerezte a vezetést. Mertens remekül rúgta középre a labdát, Denayer jó ütemben érkezett, és tökéletesen végrehajtotta a nem túl könnyű lövést. A második gólra a 77. percig kellett várni, akkor egy kavarodás után Mertens passzolt higgadtan a kapuba.

A 3-as jelzésű csoportban a portugálok Portóban fogadták a horvátokat, Cristiano Ronaldo nem játszhatott, mert megcsípte a lábujját egy darázs. A horvátok az előző NL-sorozatra nem szívták fel magukat, a spanyoloktól például hatgólos vereséget szenvedtek. A portugálok is kitömhették volna őket, de a szerencse nem volt mellettük.

Volt olyan szakasza az első félidőnek, amikor kétpercenként záporoztak a kapura a labdák, Livakovic kapusnak pedig minden tudására szükség volt, hogy ne kapjon gólt. A portugálok lőttek három kapufát az első félidőben, egy szöglet utáni kavarodásban pedig lábbal mentett a már fekvő kapus.

A 40. percben viszont Joao Cancelo lövésénél már Livakovic is verve volt, beleért ugyan az életerős, 23 méteres lövésbe, de már nem tudta a kapu fölé tolni. Ez volt a meccs gólja, de könnyen lehet, hogy az egész játéknapé.   

A fordulás után Jota gólja jött, majd Joao Felix vállalkozott lövésre 18 méterre a kaputól, ez mintha egy kicsit meglepte volna a horvát kapust, mert ennél sokkal komolyabb lövéséket hárított, ezt a nem túl jól helyezett, de kétségtelenül erős lövést viszont nem tudta.

A hajrában még volt mindkét oldalon egy-egy gól, a horvátok egy védelmi megingást használtak ki, a portugálok egy szögletkombinációból voltak eredményesek. Így alakult ki a 4-1-es végeredmény.

A franciák Kylian Mbappé góljával nyertek. A világbajnok csatár a bal oldalról indult középre, szerencsével maradt előtte a labda, a svéd kapus középre adásra számított, a PSG játékosa azonban észlelte, hogy emiatt a kapufa mellé lehet lőni a labdát, és oda is helyezte. Az utolsó pillanatokban a franciák még kihagytak egy tizenegyest (Griezmann a kaput sem találta el), így maradt a szűk győzelem.

A divízió:

C divízió:

    D divízió, 2 . csoport:  Gibraltár-San Marino 1-0 (1-0)

Rovatok