Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok legyőzése a törököknél is nagyobb bravúr lenne

2020. szeptember 6., vasárnap 10:23

Vasárnap 18 órától Magyarország-Oroszország a Puskás Arénában, ahová nézők nem mehetnek. Három napon belül kétszer jól játszani komoly teljesítmény lenne.

A magyar és az orosz válogatott is győzelemmel rajtolt a Nemzetek Ligája B divíziójában, a mieink Szoboszlai tökéletes lövésével 1-0-ra verték idegenben a törököket, az oroszok a nevek alapján kifejezetten erős szerbeket múlták felül Moszkvában 3-1-re.

A Szovjetunió felbomlása óta a magyar válogatottnak nem sikerült legyőznie az oroszokat: négy vereség mellett egy döntetlen a mérleg. Legutóbb, 2017. nyarán 3-0-ra nyert a rivális az Üllői úton. Ezt a rossz sorozatot szakíthatja meg Marco Rossi csapata, ha olyan eltökélten és fegyelmezetten futballozik, ahogyan tette csütörtök este a törökországi Sivasban.

Nem lesz könnyű feladat, mert az oroszok az előző NL-kiírást lényegesen komolyabban vették, mint a törökök. A két válogatott egy csoportba került, és míg az oroszok hét ponttal fejezték be, addig a törökök mindössze egyet kapartak össze. 

Az orosz válogatott a 2018-as világbajnokság után lecserélte a védelmét, a korosodó klasszisok kikerültek a csapatból, de még így is van bőven 30 feletti játékos a keretben, csak most a támadószekciót erősítik. Jonov 31 éves, Dzjuba 32, Zsirkov pedig 37, vagyis Csercseszov nem kísérletezni akar, hanem a jövő évi Eb-t szem előtt tartva - a belgák mögött jutottak ki a csoportjukból -, ezeknek a játékosoknak még esélyt adni, hogy jobban összecsiszolódjanak.

A szerbek ellen ez volt a kezdőcsapat:

Az első csere a 68. percben jött, akkor Bakajev helyére Mirancsuk került, a Lokomotiv 24 éves játékosa a jelenlegi orosz futball nagy ígérete. Amint látható, légiós nincs, de valamennyi játékos az orosz bajnokság csapataiból érkezik, ami már elkezdődött, míg a törökök még nem voltak játékban. 

A szerbek ellen Dzjuba duplázott, az első találatát büntetőből érte el, a másodiknál a védő elcsúszása után 19 méterről a jobb sarokba lőtt. A legkomolyabb találat Karavajev nevéhez fűződik, aki úgy lőtte ki a bal felső sarkot 20 méterről, hogy a szélről befelé indult a labdával, védhetetlen bomba volt.

A szerbek is három védővel játszottak, Rossi ígérete szerint a magyar válogatott is a 3-5-2-t választja, amivel egy ilyen erős válogatott ellen is lehet nyomást gyakorolni, akár még letámadni is. A mieinknél nincs ok a változtatásra, ha Fiola kisebb sérülése rendbe jön. Vagyis:

Az oroszokat vélhetően nem fogja meglepni a magyar hadrend, mert kielemzik a csütörtöki mérkőzést, ettől még Holender okozhat nekik meglepetést, ha olyan bátran segíti a támadásokat, mint Sivasban. Csercseszov szorosabb védelmet szentel majd Szoboszlainak, erre is fel kell készülni.

A Nemzetek Ligájából két hely kiadó a 12 résztvevős világbajnoki pótselejtezős tornára, minden egyes megszerzett pont ebben segítség lehet, hogy a már az Európa-bajnoki részvételre alkalmazott első látásra meglehetősen feltöltésnél minél nagyobb esélye legyen egy nemzetnek.

Rovatok