Index Vakbarát Hírportál

Későn ébredt a magyar válogatott Oroszország ellen

2020. szeptember 6., vasárnap 19:50 | aznap frissítve

A magyar labdarúgó-válogatott 3–2-es vereséget szenvedett a Puskás Arénában Oroszországtól a Nemzetek Ligája B-divíziójának 3. csoportjában. A vendégek a második félidő elején már 3–0-ra is vezettek, Marco Rossi csapata nyolc perc alatt két gólt szerezve visszajött a meccsbe, de az egyenlítésre már nem futotta az erejéből.

Marco Rossi magyar szövetségi kapitány egy helyen változtatott a törökverő csapaton: a védelem jobb oldalán Bese Barnabás kezdett Fiola Attila helyett. A mieink kezdőcsapata: Gulácsi – Bese, Orbán, Lang, Szalai A. – Sigér, Nagy Á. – Sallai, Szoboszlai, Holender – Szalai Á.

Az orosz válogatott az alábbi kezdő tizenegyet jelölte ellenünk: Sunyin – Mario Fernandes, Szemjonov, Dzsikija, Kudrjasov – Ozdojev, Zobnyin, Ionov – Mirancsuk, Dzjuba, Kuzjajev.

Kissé szürreális volt a hangulat a Puskás Arénában: a hangszórókból bömbölt a zene, miközben mindkét térfélen aktívan zajlott a bemelegítés, a lelátókon pedig a biztonsági őrök mellett csak az egészségügyi személyzet lézengett, akik az üres székeket fertőtlenítették. Közben Nagy Ádám lövi ki a bal alsót tanárian 20 perccel a kezdő sípszó előtt.

Ahogyan arra számítani lehetett, a magyar válogatott letámadással nehezítette meg a vendégek dolgát már az első percektől kezdve. Ennek eredményként a harmadik perc elején szabadrúgáshoz jutott a magyar válogatott az orosz tizenhatos bal oldalánál, Szoboszlai Dominik élesen középre lőtt labdáját szögletre csúsztatták a védők. A túloldalon viszont Anton Mirancsuk lépett ki ziccerben az elcsúszó Szalai Attila mellett, de a ziccert hét méterről a kapu mellé gurította. Az első öt perc mérlege: egy-egy veszélyes lehetőség, nulla gól.

Nem úgy a 15. percben, amikor megszerezte a vezetést Oroszország, méghozzá egy rendkívül tudatosan felépített támadás végén. A bal oldalon passzolgattak a vendégek, Daler Kuzjajevet ugratták ki a bal szélen a védelem mögött, ő középre gurított, az érkező Mirancsuk pedig állítgatás nélkül a bal alsóba helyezett. Gulácsi Péternek esélye sem volt, közelről érkezett a jól helyezett lövés. (0–1)

Amennyire meglepte a törököket a háromvédős magyar hadrend, az oroszok olyannyira felkészültek erre. Jóval több párharcra késztetik a magyar válogatottat, ami szemmel láthatóan kevésbé ízlik a mieinknek, no meg persze az igazsághoz tartozik, hogy az oroszok fizikálisan sokkal erősebbek, és fekszik is nekik ez a játékstílus.

A 34. percben tovább növelte előnyét Oroszország: egy bal oldali szabadrúgást követően be tudták gyötörni a labdát a tizenhatosunkon belülre, a felszabadítani igyekvő Szalai Ádám elöl elpiszkálták a labdát, ami így épp Magomed Ozdojev elé került, aki nyolc méterről a jobb alsóba tekert. Kétgólos orosz vezetéssel vonultak pihenőre a csapatok. (0–2)

A fordulás után sajnos jött a hideg zuhany: rögtön a második félidő első percében betaláltak a vendégek. Egy bal oldali támadás végén Artyom Dzjubához eljutott a centerezés, a hórihorgas orosz csatár fizikai erejét kihasználva megtartotta a labdát az ötösön belül, Gulácsit elfektette egy csellel, majd nagyon higgadtan a jobb kezén felfutó Mário Fernandeshez passzolt, aki elemi erővel bombázott a jobb alsóba. (0–3)

A 62. percben egy tankönyvbe illő akció végén szépített a magyar válogatott. Orbán emelte ki a labdát, Szalai sarokkal tette tovább, majd Kalmár is egyből középre tette, Sallai Roland pedig a kapujából kimozduló Sunyin felett mesterien vette be az orosz kaput egy emeléssel. (1–3)

Alig nyolc percet kellett várni az újabb magyar gólra! Szoboszlai Dominik ívelte középre kissé tanácstalanul a labdát, de így lett a legjobb, hiszen a hosszú érkező Bese Barnabás lefejelte a labdát, ami így a túloldalon érkező Nikolics Nemanja elé került, a rutinos csatár – aki csereként állt be Szalai Ádám helyére három perccel korábban – állítgatás nélkül a rövid felsőbe bombázott. (2–3)

A magyar válogatott elkapta a fonalat, kár, hogy ehhez el kellett telnie egy órának a mérkőzésből. Nikolics találata után Marco Rossi a technikai zónát jócskán elhagyva öklét rázta, és „Come on!”, azaz „Gyerünk!” kiabálással buzdította tanítványait.

A mérkőzés hajrájában többet birtokolta a labdát a magyar válogatott, Oroszország pedig mélyen saját térfelén védekezett – tegyük hozzá, rendkívül hatékonyan és szervezetten. Még akkor is, ha egy letámadásnál Szemjonov egyszerűen kigurította az oldalvonalon túlra a labdát, amikor nem volt passzopciója. Marco Rossi csapata oldalforgatásokkal próbálkozott, valamint szélről belőtt labdákkal, váltakozó sikerrel.

A háromperces hosszabbítás sem segített a magyar válogatottnak, amely végül a második félidőben hősiesen küzdve, de alulmaradt Oroszországgal szemben a Nemzetek Ligája 3. csoportjának második fordulójában. Folytatás október 11-én, Szerbia ellen Belgrádban, illetve előtte három nappal, október 8-án jön a Bulgária elleni Európa-bajnoki-pótselejtező.

Borítókép: Szalai Ádám (k), Szalai Attila (b2) és Sallai Roland (b) a labdarúgó Nemzetek Ligája csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország – Oroszország mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. szeptember 6-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Rovatok