Index Vakbarát Hírportál

Az Eb-esélyeink nem nőttek, de az érzetünk kicsivel jobb

2020. szeptember 8., kedd 10:06

A magyar labdarúgó-válogatott két forduló után 3 ponttal áll a Nemzetek Ligája B divíziójának 3. csoportjában. Legyünk őszinték, a törökök elleni idegenbeli, és az oroszok elleni hazai meccs előtt elfogadtuk volna ezt a teljesítményt. Valójában ez a két meccs csak felvezetés volt az október nyolcadiki szófiai Európa-bajnoki pótselejtező előtt, ami az év egyik legfontosabb meccse. Nem a megépített pályák és az igazolt labdarúgók száma, hanem az Európa-bajnoki részvétel mond véleményt majd ugyanis a szurkolók előtt, hogy a hazai futball pozitív diszkriminációja megérte-e az elmúlt jó néhány évben.

A törökök elleni jó játék és 1-0-s győzelem, az oroszok elleni 3-2-es vasárnap esti vereség is átértékelődik a bulgáriai eredmény fényében. Marco Rossi visszakérdezett vasárnap este a szófiai esélyekről, mit gondolnak az újságírók. Akkor íme pár gondolat erről.

Kimondhatjuk a legfontosabbat: az esélyeink ezzel a két meccsel nem nőttek.

Esélyeink ugyanis eddig is voltak, és nagyjából 50 százalék volt eddig is. Bár az nyilván öröm, hogy márciushoz képest, amikor eredetileg le kellett volna játszani a meccset, Willi Orbán már ott van a védelemben, és hogy Szoboszlai Dominik folyamatosan fejlődik. Sallai Roland is folyamatosan Bundesliga-rutint szerez, amiből a magyar válogatott csak profitálhat. Nagy Ádámnál is fontos lesz, hogy ott legyen Bristolban, és Sigér Dávidnál is csak előnyös, ha a Fradival nagy tempójú meccseket játszik a nemzetközi kupában.

Érdem, hogy nem csökkentek az esélyeink, és hogy a kilátástalanságot mellőztük mindkét meccsen. Örömteli, hogy volt egy néhány edzésen begyakorolt koncepció, ami alapján játszottunk, és fegyelmezetten végre is tudta hajtani a csapat.

Az is valódi öröm, hogy az oroszok ellen 0-3-ról sikerült elviselhetővé tenni a vereséget, az odáig vezető út azonban ijesztő volt. Mert ugyan valóban csak kétszer lőttek kapura az oroszok az első félidőben, de ez a statisztika csalóka, mert ritka nagy helyzet maradt ki egy komoly magyar védelmi hiba után. A németek az ilyen esetek miatt számolják a helyzetek számát. Nem rúgott egy szögletet sem a rivális, de a hét magyar szögletből is kevés veszély adódott.

Szófiában előny, hogy az első meccs lesz, mert az oroszok ellen már lemérhető volt a fáradtság. Nem is elsősorban a fizikai, inkább a szellemi. Az apró ütemtévesztések, a helyezkedési hibák erre is vezethetőek vissza. Rossi a statisztikára hivatkozott, amiért ehhez a háromvédős felálláshoz nyúlt. Ezt a statisztikát most jelentősen lerontotta a vasárnap esti meccs. Bár tagadhatatlan, az orosz válogatott erős, jobb a bolgárnál.

Ha az esélyeink nem is nőttek, az érzetünk lehet jobb, mert mégiscsak Törökországban sikerült nyerni.

A szófiai meccs viszont egy teljesen más téthelyzet.

Olyan tét, ami máshoz nem fogható. Életre szóló élményt jelenthet a játékosoknak, ha a Puskás Arénában játszhatnak a németekkel, portugálokkal, franciákkal.

Szófiában nem pontokat adnak, hanem továbbjutást, és az egyik csapat elvérzik. A továbbjutó pedig csak egy lépést tesz, noha még egyet kell majd novemberben az Eb-ért. Izland játékában nem volt semmi különleges az angolokkal szemben, kikaptak 1-0-ra, igaz egy büntetőt rontottak az utolsó percekben. A románok 1-1-re végeztek hazai pályán az északírekkel, vezettek simán, a vendégcsapat emberhátrányban volt, de a végén kaptak egy gólt.

A bolgárok két olyan válogatottal találkoztak, amelyek nem szokták megadni magukat, nem szoktak elengedni meccseket, ennek látták is a kárát, az írektől és a walesiektől is az utolsó pillanatokban kaptak gólt. Az írekkel hazai pályán ikszeltek (1-1), Cardiffban egy szögletre nem figyeltek már eléggé, az lett a vesztük (0-1).

A szófiai pótselejtezőig fontos lesz még, hogy mindenki játékban maradjon, ne jöjjenek sérülések, és ha esetleg a sérültek közül még visszatérnek, akkor lehet arról beszélni, hogy az esélyeink javultak.

(Borítókép: Az orosz Artyom Dzjuba (j4) és Mário Fernandes (j2) Bese Barnabás (b2) Szalai Ádám (j3) és Lang Ádám (j) a labdarúgó Nemzetek Ligája csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország  Oroszország mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. szeptember 6-án.

MTI/Szigetváry Zsolt)

Rovatok