Index Vakbarát Hírportál

Ki lesz az angol túlélőshow győztese? Rajtol a Premier League

2020. szeptember 12., szombat 06:57

Szombaton elrajtol az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 2020–2021-es idénye. A világ legerősebbnek tartott, és legtöbb követővel rendelkező ligája valóságos túlélőshow lesz: várhatóan az a csapat kerül ki végső győztesként, amelyik a legjobban bírja a feszített tempót, és alkalmazkodik a rendkívül sűrű versenynaptár okozta kihívásokhoz. A címvédő Liverpoolt a Manchester City igyekszik letaszítani a trónról, mögöttük nagy harc lesz a dobogó alsóbb fokáért. Ezt várjuk a PL-től az előttünk álló évadban.

A labdarúgás – a legtöbb sportághoz hasonlóan – a pandémia hatásaival küzd. A legutóbbi idényt meg kellett szakítani, majd nyáron rohamtempóban befejezni, utána pedig augusztusban jött a Bajnokok Ligája és az Európa-liga rájátszása. Az előttünk álló kiírásra a megszokott hathetes felkészülés helyett legfeljebb három hét jutott a csapatoknak, a nemzetközi kupákban érdekelteknek pedig még ennyi sem. Ráadásul az idény öt héttel rövidebb lesz, hiszen a koronavírus-járvány miatt az idén nyárra tervezett Európa-bajnokságot egy évvel eltolták.

A Newcastle Unitedet irányító Steve Bruce a The Athleticnek elmondta: normál esetben 6 felkészülési találkozót szerveznek egy nyári felkészülésre, így minden futballista legalább 4-4,5 meccsel a lábában várja a tétmérkőzéseket. Ehelyett idén a „szarkák” négy edzőmeccset tudtak játszani, de van olyan együttes, amelyiknek még ennyi sem jutott. A Chelsea-nek például csak egy, a Brighton ellen, amellyel a Premier League első fordulójában is összecsap – Frank Lampard zárt kapus, egymás közötti játékkal készítette fel tanítványait.

Az erőnlét és a regeneráció kulcsszerepet kap ebben az idényben.

A Premier League mellett az FA-kupa – melyben a klubok nyomására eltörölték a döntetlennel záruló meccsek újrajátszását – és a Ligakupa is része a programnak, a top 6-nak a nemzetközi kupák, és akkor a válogatottakról (Nemzetek Ligája és felkészülési mérkőzések) még nem is ejtettünk szót. A The Athletic összesítése szerint

Harry Kane, a Tottenham angol válogatott csatára szeptember 5. és július 11. között nem kevesebb mint 80 (!) mérkőzést játszhat – persze csak akkor, ha a Tottenham döntőbe jutna minden kupasorozatban, és az angol válogatott is a jövő nyári Európa-bajnokságon.

Ez nyilván elrugaszkodott jóslat, de jól érzékelteti, mennyire túlterheltek lesznek az előttünk álló időszakban a Premier League-ben szereplő futballisták – különösen a válogatottak. A Nemzetek Ligája és a Bajnokok Ligája/Európa-liga miatt várhatóan sok meccs új, későbbi időpontot kap, de újraszervezés oka lehet az időjárás is, ráadásul a koronavírus-járvány (újra) közbeszólhat.

A nemzetközi kupaporondon érdekelt csapatok november és március között 109 nap alatt 35 mérkőzést játszanak le.

A hosszú kispad és a sérülések minimalizálása döntő tényező lehet a minél előkelőbb helyezés megszerzésében. A Premier League továbbra is a leggazdagabb liga: a televíziós közvetítési csomagot már több mint 5 milliárd fontért értékesítették, még a legutóbbi idényben utolsóként kieső Norwich City is közel 100 millió fontot zsebelt be csak a tévés jogdíjakból.

Ismét a Liverpool és a Manchester City között dől el a bajnoki cím

Várakozásaink szerint a bajnoki címért folytatott harc két főszereplője idén is a Liverpool és a Manchester City lesz – ezt a fogadóirodák is alátámasztják. A címvédőnek azonban rendkívül nehéz dolga lesz, ahogy azt Gary Neville is hangsúlyozta a Guardiannek adott interjúban.

Bejutni a Bajnokok Ligája döntőjébe, majd egy évvel később megnyerni azt, és ezt megfejelni egy Premier League-győzelemmel, hatalmas érzelmi hullámvasút a játékosok számára. Emberfeletti lenne, ha meg tudnák ezt ismételni ugyanazon a színvonalon. Természetes, hogy ilyenkor van egy kis formahanyatlás, ilyenkor kell új impulzusokat adni a csapatnak. Thiago nagyszerű igazolás lenne, világklasszis játékos, méghozzá azon a részen, ahol a Liverpoolnak nincs hasonló futballistája

– utalt Neville a spanyol középpályásra, aki a hírek szerint 40 millió euróért érkezhet a Bayern Münchentől, bár a két klub ez ügyben még nem jutott dűlőre.

Jürgen Klopp letámadáson alapuló futballja rég látott sikereket hozott az Anfieldre, de nagy kérdés, hogy képes lesz-e fenntartani a játékosok motivációját. A vörösök kerete alig változott a nyáron, és a jelek szerint elkezdték kiismerni az ellenfelek a német menedzser taktikáját. A Bajnokok Ligájában már a nyolcaddöntőben búcsúzott a Liverpool az Atlético Madrid ellen, az angol Szuperkupát (Community Shield) pedig elveszítette az Arsenal ellen – legutóbbi 16 meccséből 7-et nyert meg a csapat.

A Manchester City lesben áll, és megpróbálja kihasználni legfőbb riválisa botlásait. Pep Guardiola megszilárdította védelmét Nathan Akéval, valamint Ferrán Torres révén fiatalos lendület érkezett a támadósorba is, a legnagyobb erősítést azonban mégis a térdműtéte után felépülő Sergio Agüero jelentheti. Korábban sosem tapasztalt nyomás van a spanyol szakemberen, aki a legutóbbi idényben trófea nélkül maradt csapatával – még egy ilyen évad aligha fér bele Manszúr sejk elképzeléseibe...

Kinyílt Abramovics pénztárcája, az Everton lehet a meglepetéscsapat

Nézzük, mi a helyzet a többi csapattal. A dobogóra leginkább esélyesnek a Chelsea-t tartják, amelyik nagybevásárlást tartott a nyáron. Szögezzük le: a londoni klub ki volt zárva az átigazolásokból, így egy jó ideje csak szemlélői voltak a piacnak. Az eltiltás azonban lejárt, ráadásul időközben eladták Eden Hazard-t és Álvaro Moratát is, így a kettejükért kapott mintegy 150 millió euró csak arra várt, hogy elköltsék.

Nem is teketóriázott Roman Abramovics: Timo Werner, Hakim Zijes, Kai Havertz és Ben Chilwell is érkezett, négyükért összesen több mint 220 millió eurót fizetett, a balansz azonban alig-alig megy mínuszba. Ráadásul megszerezte a Chelsea Thiago Silvát a PSG-től, így fiatal és rutinos játékosok egyvelegét gyúrhatja össze Lampard, és nem lenne meglepetés, ha odaérne a dobogóra a kékekkel.

A Manchester United ugyanakkor nem tudott robbantani az átigazolási piacon, mindössze az Ajax univerzális középpályását, Donny van de Beeket szerződtette eddig – a világjárvány miatt azonban október 5-ig kitolták a transzferhatáridőt, így még várható némi játékosmozgás a Premier League-ben is. A Sheffield Unitednél remek idényt futó Dean Henderson visszatért kölcsönből a klubhoz, így David de Gea nagy riválist kapott.

Nem ideális a helyzet. Jobb, ha van egy kiváló első számú kapus, és egy megfelelő második számú. Henderson nem fog ülni a babérjain és várni. De Gea minden egyes hibájánál fel fogják tenni a kérdés: eljött Henderson ideje?

– mondta a klub korábbi védője, Gary Neville a Guardinnek.

A Tottenham, a szezon közben a kispadra érkezett Mikel Artetával FA-kupát és a Szuperkupát is megnyerő Arsenal, valamint a Leicester City küzdhet még a nemzetközi kupaindulást érő helyekért, de az újabb portugál játékosokat szerződtető Wolverhampton is ott lehet a tűz közelében.

Üde színfolt lehet az Everton: Carlo Ancelotti visszatért régi hagyományaihoz, és olyan futballistákat igazolt, akik korábban jól teljesítettek az irányítása alatt. Így érkezett Liverpoolba a Napolitól Allan, valamint James Rodríguez a Real Madridtól – a kolumbiai játékost már harmadszor viszi magával az olasz tréner.

Az újoncok közül a Fulham egy, a West Brom két idény után tért vissza, ám játékoskeretük alapján nem valószínű, hogy meg is tudnak ragadni az élvonalban. Nem úgy a harmadik újonc, a Leeds United, amit az argentin edzőfenomén, Marcelo Bielsa irányít.

A magas fordulatszámon pörgetett letámadás közönségszórakoztató játékot ígér, kérdés, hogy a legjobbak között mennyire fogják bírni a Leeds labdarúgói.

Már a Championshipben is voltak meccsek, amikor fáradtan és enerváltan játszottak, mivel a Bielsa által követelt pressing rendkívül kimerítő – ha ehhez hozzávesszük, hogy a Premier League irama amúgy is az egyik leggyilkosabb, bizony embert próbáló feladat előtt állnak az argentin szakember tanítványai.

Rovatok