Index Vakbarát Hírportál

Újabb Fradi-bravúr: a Dinamót is kiverték a BL-ből

2020. szeptember 16., szerda 19:31

A Ferencváros a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében a horvát Dinamo Zagrebet fogadta az Üllői úton zárt kapuk előtt. A két csapatot tavaly is összesorsolták, akkor a horvátok mentek tovább. A Ferencváros megmutatta, rengeteget fejlődött egy év alatt, 2-1-re nyert, a Molde jön a BL-főtábláért

Mindkét csapat idegenben jutott tovább az előző BL-selejtezőben. A mieink a skót Celticet verték meg 2–1-re. A horvátok a meccs nagy részében emberhátrányban voltak Kolozsváron, mégis továbbjutottak. A rendes játékidőben 1-1 volt a hosszabbítás után 2-2, a tizenegyeseket a horvátok lőtték higgadtabban és pontosabban.

A horvátoknál Nikola Moro és a spanyol légiós, Dani Olmo nem játszott a tavalyi meccshez képest. Előbbi a Dinamo Moszkvához, utóbbi a Lipcséhez igazolt. Két komoly játékosról van szó, de a horvátok rendre tudják pótolni a játékosaikat, ezért azt nem mondhattuk, hogy jelentősen meggyengültek volna. A Dinamo Zagrebet akárhányszor húzták össze magyar klubcsapattal, rendre átlépett rajta. Most először nem.

A Fradi érkező játékosai, ott voltak a kezdőben. Vagyis: Kovacevic, Uzuni és Somalia is. A csatársorban pedig helyet kapott a norvég Boli, tavaly még Szignyevics rohamozta a kaput.

A kezdők:

Álomszerűen kezdődött a mérkőzés, az ősszel bombaformában játszó Tokmac Nguen kapott egy labdát a bal szélen, középre tette a labdát, a sérüléséből felépülő, és a támadáshoz nagyszerűen csatlakozó Lovrencsics megelőzte Orsicot a második percben, és a kapu bal alsó sarkába lőtt hat méterről. (1-0)

A horvátok, ahogy hátrányba kerültek, átvették a játék irányítását, Ademi kihagyott egy nagy helyzetet - már csak Dibusszal állt szemben -, Petkovic egy szép csel után lőtt kapura, de beleléptek a védők. A 23. percben egy szöglet után Majer csúsztatta meg a labdát a rövid saroknál, ami a középen menteni igyekvő Uzuniról egy méterről a saját kapujába pattant. (1-1)

A gól után a Fradi kényszerű cserét hajtott végre, a gólszerző Lovrencsics helyére Botka Endre állt a jobbhátvéd posztjára.

A 37. percben a Fradi dolgozott ki egy helyzetet, Civic bal oldalról belőtt labdáját Uzuni perdítette kapura hat méterről, Livakovic a helyén volt. Az albán csatár kihasználta testi erejét és agresszivitását, hogy kapura terelje a labdát.

Sigér veszedelmes helyen veszített labdát, a játékvezető – szerencsére - lefújta az akciót. Sigér két perc múlva javította a hibáját, fontos helyzetben mutatott be pontos becsúszást Kastrati ziccerénél. Az egyenlítő gól után egyébként megszűnt a Dinamo fölénye, inkább a zöld-fehérek irányították a játékot.

MÁSODIK FÉLIDŐ:

Óriási lehetőség maradt ki a Fradi előtt a 47. percben. Uzuni csavarta be a jobb oldalról egy szögletet, a horvát védők nem figyeltek Sigérre, aki tejesen tisztán fejelhetett nyolc méterről, de nem tudott kellő erőt labdába adni, így odalett a lehetőség. A horvátok lövéssel válaszoltak a helyzetre, Kastrati kapott jó indítást, de mellé ment a megpattanó labdája. Nem sokkal később Dibusznak kellett védenie, de nem volt nehéz labda.

A 62. percben a Fradi rúghatott szögletet Botka harcossága után, veszélytelenül, a Dinamo kontrázott belőle, Orsic előtt nagy helyzet alakult ki, de blokkolták a labdáját. A szöglet után Kastrati bombázott 20 méterről, de jelentősen célt tévesztett.

A 65. percben Uzuni lecsapott egy kóbor labdára a felezővonalon, elsodorta és kapura vitte, és 18 méterről nagyon higgadtan passzolta a bal alsó sarokba a labdát. (2-1)

A horvátok mezőnyfölényben vannak, de a kapura nem veszélyesek. A 87. percben Jakic lecsúszott beívelésénél Dibusznak kellett a léc fölé terelnie a labdát.

A játékvezető öt perces hosszabbítás rendelt el, Gavranovicnak volt egy veszélyes kapuralövése, de akkor Dibusz megint a helyén volt, a visszapattanó labdát pedig már a csatár nem találta el jól. Ez volt az utolsó nagy esélye a vendégcsapatnak, a Fradi megérdemelten jutott tovább.

A következő fordulóban az azeri Qarabagot búcsúztató Molde lesz az ellenfél, akkor már két meccsen kell kiderülnie, melyik csapat lehet a BL főtábláján. A Ferenvárosnak 25 év után van esélye arra, hogy ismét a legrangosabb sorozatban szerepeljen. Az Európa Ligában már biztos a helyük.

(Borítókép: Az ünneplő Ferencváros játékosai a mérkőzés megnyerése után. Fotó: Szabó Bernadett / Reuters)

Rovatok