Index Vakbarát Hírportál

Két gólt elvettek a Bayerntől, a Szuperkupát nem lehetett

2020. szeptember 24., csütörtök 23:43

A Bayern München nyerte az európai Szuperkupát, miután a budapesti Puskás Arénában hosszabbítás után 2–1-re legyőzte a Sevillát.

Nagy várakozás, ám annál is nagyobb biztonsági készültség övezte a Puskás Arénában rendezett európai Szuperkupa-mérkőzést, amelyen a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München az Európa-ligát megnyerő Sevillával csapott össze. A mérkőzést egyébként percről percre követtük az Indexen, itt olvashatja vissza a teljes közvetítést.

A nagyszerű körítést követően a csapatok sem maradtak adósak a jó játékkal a pályán. Egyik vezetőedző sem tartalékolt, a legerősebb kezdő tizenegyet küldte pályára – a mérkőzés előtt elhangzó közhelyeket igazolták, úgy tűnt, ez a trófea valóban fontos mindkét klubnak. A Bayern München rögtön az első percekben megkezdte a letámadást, próbálta elvenni a levegőt a Sevillától. 

A Sevilla azonban nem rettent meg, a kezdeti nehéz pillanatok után kijött a szorításból, és támadásba lendült. Nem is akárhogyan: a 11. percben Jesús Navas beadását Luuk de Jong vette mellre a tizenhatoson belül, a holland csatár ezzel egyben lekészítette a labdát az érkező Ivan Rakitićnek, akit David Alaba felborított. Az osztrák védő sárga lapot, a Sevilla büntetőt kapott.

Lucas Ocampos – mint utólag a felvételeken kiderült – szinte oda sem nézett, úgy lőtte be a jobb alsóba a tizenegyest, Manuel Neuer tehetetlen volt. 

A Sevilla vezető gólja a Bayern München ellen

A Bayern München sem adta fel, újra nyomás alá helyezte a Sevillát. A kapott gól után nem sokkal Robert Lewandowski hozta helyzetbe Thomas Müllert a tizenhatoson belül, a német támadó lövésébe azonban Koundé lépett bele – ezzel potenciálisan góltól mentette meg csapatát. A 30. percben Lewandowski használta ki a Sevilla védelmének megingását, és kilépett ziccerben, de nem tudta átemelni Bounout, aki türelmesen kivárt, így az ölébe hullott a lengyel csatár próbálkozása.

Három perccel később azonban már a Sevilla kapusa is tehetetlen volt: Thomas Müller külsővel emelte középre a labdát pazarul a jobb oldalról, Lewandowski jó ütemérzékkel készítette le a labdát az érkező Leon Goretzkának, aki 11 méterről a kapu jobb oldalába helyezte. A védők lemaradtak róla, ez pedig végzetes hibának bizonyult.

Bayern-Sevilla 1-1

A szünetben így 1–1 állt a Puskás Aréna eredményjelzőjén. A fordulás után sem sokat változott a játék képe, a Bayern München hosszabb-rövidebb periódusokra nagy nyomás alá helyezte a Sevillát, a spanyol csapat pedig gyors kontrákkal reagált.

Az 51. percben úgy tűnt, megfordította a mérkőzést a német bajnok, de a VAR közbeszólt.

Leroy Sané adott be a tizenhatos jobb sarkáról, a hosszún érkező Lewandowski lefejelte a labdát Thomas Müllernek, aki nagyon higgadtan visszagurította a lengyelnek az ötösön belül, Lewandowski pedig közelről a hálóba lőtt. A videobíró azonban jelzett, az ellenőrzés után visszavonták a találatot. Lewandowski lába előrébb volt, mint a védő felsőteste...

Miközben a lelátón felzúgott a Ria, Ria, Hungária! rigmus, a Sevilla cserékkel próbált frissíteni és új lendületet venni. A 87. percben meg is nyerhette volna a meccset a spanyol csapat, de Youssef En-Nesyri óriási ziccert rontott el. A marokkói csatár remek kiugratást kapott Jordántól, de hét méterről hiába célozta meg a jobb alsót, Manuel Neuer nagy bravúrral szögletre tolta a lapos lövést. 

Maradt az 1–1, így következhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás.

Akik követték eddig az európai Szuperkupát, azokat nem lepte meg a rendes játékidőbeli döntetlen. A legutóbbi nyolc meccsből hatszor 120 perces csatát láthattunk, legutóbb például tavaly, amikor a Liverpool 2–2-es döntetlent követően tizenegyesekkel gyűrte le a Chelsea-t.

A hosszabbítás első félidejében kétszer is eldönthette volna a meccset a Sevilla: a 91. percben Jordán került helyzetbe a tizenhatoson belül, de annyit várt, hogy Niklas Süle beérte, és szögletre tudta menteni a beadási kísérletet. Néhány perccel később Youssef En-Nesyri lépett ki ziccerben, a jobb alsót vette célba, de Neuer nagy bravúrral kitolta a labdát.

És ahogy az lenni szokott, a kihagyott helyzetek megbosszulták magukat.

A 104. percben ugyanis a Bayern München szerzett gólt. Egy szögletet Bounou paskolt ki középre, a csereként beállt Javi Martínez azonban mintegy tíz méterről a kapu jobb oldalába fejelt, a Sevilla kapusa hiába vetődött, nem érhette el a jól helyezett fejest (2–1).

Az előny tudatában a Bayern München megnyugodhatott, és így is tett: eldugta a labdát, sokszor hosszú másodpercekig nem ért hozzá Sevilla-játékos. A spanyolok nem adták fel, becsületükre legyen mondva, hogy hajtottak a 120. perc végéig, de eredményt már nem értek el vele. A Bayern így 2–1-re megnyerte a mérkőzést, és 2013 után másodszor az európai Szuperkupát is.

Rovatok