Index Vakbarát Hírportál

Fehérvári bravúr: a Vidi 11-esekkel jutott tovább a Reims ellen az Európa-ligában

2020. szeptember 24., csütörtök 20:51 | három éve frissítve

Az El-selejtező, 3. fordulójában a Fehérvár a francia Stade de Reims csapatát fogadta a MOL Arénában. A Vidi küzdelmes, gól nélküli 120 perc után büntetőpárbajban győzte le és ejtette ki óriási bravúrral az előzetesen esélyesebbnek vélt ellenfelét, és egy meccsre került a csoportkörtől.

Márton Gábor együttese előbb az ír Bohemianst búcsúztatta 1-1-es játékidőt, majd büntetőpárbajt követően, az előző körben pedig a máltai Hibernians otthonában győzött 1-0-ra. A szakember a franciák ellen a 

Kovácsik - Fiola, Musliu, Stopira, Bolla - Nego, Houri, Nikolov, Hangya - Zivzivadze, Petrjak

kezdő tizenegynek szavazott bizalmat, így többek között Nikolics, Hodzic és Kovács István is csak a kispadon kapott helyet.

A Vidi ellenfele bár az Európa-ligában 1-0-ra megnyerte első meccsét a svájci Servette ellen, a Ligue 1-ben alaposan beragadt: 

eddigi négy bajnokiján mindössze egy pontot szerzett, és az utolsó előtti, 19. helyen áll a tabellán.

Ettől függetlenül bátrabban kezdte a mérkőzést David Guion alakulata, főleg a vendégek baloldala volt aktív, de helyzetig nem jutottak a franciák.

Fehérvári oldalon Ivan Petrjak volt a legveszélyesebb, aki több szabadrúgást is kiharcolt a 16-os közelében, néhány indítás pedig éppen csak lesen találta az ukrán támadót. Az első komoly lehetőség a Vidi előtt adódott, 

Houri került lövőhelyzetbe egy szép támadás végén az ötös jobb sarka előtt, de fölé/mellé bombázott.

Ezután Nikolov próbálkozott távolról, ám a lövés nem okozott gondot Rajkovic kapusnak, ahogyan Houri távoli szabadrúgása sem.

A félidő hajráját megnyomták a vendégek, többet birtokolták a labdát, és egymás után végezhették el a szögleteket is, a Vidi-védelem és Kovácsik azonban a helyén volt, így gól nélküli döntetlennel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második játékrész visszafogottan indult, egyik csapat sem vállalt felesleges kockázatot, mezőnyben passzolgattak a játékosok. 

Az 57. percben óriási fehérvári lehetőség maradt ki, Bolla centerezett a középen üresen érkező Nego elé, aki azonban senkitől sem zavartatva, szemben a kapuval 8-10 méterről csúnyán fölé lőtt.

Nagyjából egy órányi játék után a Reims próbálta fokozni a tempót, de a ritmusváltásokat jól reagálták le a fehérvári védők, így továbbra sem volt kaput eltaláló kísérlete a vendégeknek. A két edző cserékkel próbált lendíteni a csapatán, hazai oldalon Evandro, a vendégeknél Sierhuis és Donisz állt be - mindhárman csatárok. 

Utóbbi kettő a 87. percben kis híján összehozta a franciák gólját, Donisz ment el szépen a jobb szélen, majd középre adott, Sierhius kapáslövése azonban Kovácsik ölében landolt.

Ez volt a rendes játékidő utolsó említésre méltó eseménye, nem esett gól a 90 perc alatt, így jöhetett a hosszabbítás.

Ha a második félidő elején azt írtuk, a csapatok semmilyen felesleges kockázatot nem vállaltak, ez a ráadás első negyedórájára hatványozottan igaz volt. Egészen a 105. percig, ekkor ugyanis egy gyors kontra végén némi szerencsével 

Toure elé került a labda, aki átvétel után tüzelt, Kovácsik azonban óriási bravúrral védte a próbálkozást.

A  második 15 percben már érezhetően fáradtabban mozogtak a Vidi játékosai, a védekezésre és az esetleges ellentámadásokra rendezkedtek be, ennek ellenére a Reims sem tudott annyira felpörögni, hogy folyamatos nyomás alatt tartsa a fehérvári kaput. Főleg azok után nem, hogy 

belga védőjük, Thomas Foket addig reklamált egy esetet, hogy megkapta második sárga lapját, így a hosszabbítás hajrájában emberelőnyben futballozhatott a magyar csapat.

Helyzetre azonban már nem futotta az erejéből, így jöhettek a 11-esek.

Bár Kovácsik Ádám is jó arányban hárítja a büntetőket, a franciák még bizakodóbbak lehettek az orosz rulett előtt, hiszen Predrag Rajkovic a legutóbbi hat 11-esből ötöt (!) hárított. Evandrót azonban nem érdekelte a statisztika, góllal kezdett a Fehérvár, Dia lövését pedig Kovácsik kifogta, nagyszerűen indult tehát a párbaj.

És nagyszerűen is folytatódott, Stopira is belőtte a maga büntetőjét,Abdelhami próbálkozását pedig szintén hárította a magyar kapus.

Hodzic is higgadt maradt és bár Konan révén megvolt az első francia találat is,

Nego sem hibázott, így 4-1-es összesítéssel a Vidi jutott tovább.

Jövő csütörtökön a Standard Liege–Vojvodina párharc győztese ellen már az Európa-liga csoportköre lesz a tét Márton Gábor csapatának.  

Borítókép: A Fehérvár játékosai ünnepelnek miután 1-0-ra megnyerték a labdarúgó Európa-liga selejtezõjének második fordulójában a máltai Hibernians ellen játszott mérkõzést aTa' Qaliban 2020. szeptember 17-én. MTI/EPA/Domenic Aquilina

Rovatok