Index Vakbarát Hírportál

16 távozó, 0 új igazolás: soha nem látott nyár a Real Madridnál

2020. október 1., csütörtök 14:41 | aznap frissítve

Habár a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet miatt néhány nap még hátravan a nyári átigazolási időszakból az európai labdarúgó-topligákban – október 5-én, hétfőn zárul az ablak –, a spanyol bajnok Real Madrid az utóbbi évek gyakorlatához képest mindenkit meglepett. Zinédine Zidane együtteséből ugyanis 16 futballista igazolt el kölcsönbe vagy véglegesen, érkező azonban egy sem volt.

Igaz, ami igaz, örömük így is akadt a madridi szurkolóknak, a kegyvesztetté vált Gareth Bale ugyanis visszatért a Tottenhamhez. Rajta kívül viszont még 15 társa távozott a spanyol fővárosból:

A névsorból kitűnik, nem csak meghatározó futballisták intettek búcsút a Santiago Bernabéunak, ennek ellenére

Új igazolások hiányában nagy gondba kerülhet a Real, elég csak az esetleges sérülésekre, eltiltásokra vagy a sorozatterhelésre gondolni.

Az egyértelmű volt, hogy a koronavírus okozta gazdasági válság – mint a legtöbb sztárklubét – a Madrid lehetőségeit is behatárolja. A jegybevételeket és az egyéb kieséseket a játékoseladásokból származó közel 100 millió euró, valamint a kölcsönbe távozók bérét átvállaló egyesületek valamelyest enyhítették, újabb galaktikus érkezésére, illetve nagy bevásárlásra azonban nem számíthattak a szurkolók. 

Pedig hozzászokhattak a közelmúltban: tavaly júliusban Eden Hazard, az azelőtti nyári átigazolási időszakokban pedig Thibault Courtois, Vinícius Junior, Álvaro Morata, Mateo Kovacic, James Rodríguez vagy éppen Toni Kroos érkezése okozta a legnagyobb boldogságot a drukkereknek.

Ha mindez nem lenne elég, Borja Mayoral, Mariano Diaz, Luka Jovic és Lucas Vázquez jövője is kérdéses, a fentebb leírtak, valamint Florentíno Pérez korábbi nyilatkozatának tudatában viszont hatalmas felelőtlenség lenne, ha újabb embereket engedne el a Real. Az elnök ugyanis kijelentette:

Nem fogunk nagy nevet igazolni. Nagyon rossz helyzetben vagyunk, nehéz azt kérni a játékosainktól, hogy menjenek bele további fizetéscsökkentésbe, és még nehezebb ilyen feltételekkel sztárfutballistákat szerződtetni.

Zidane tehát a kölcsönből visszatérőkre számíthat új emberként, akik közül az előző szezonban a Real Sociedadban remekül teljesítő Martin Ödegaardot övezi a legnagyobb figyelem. A francia mester az eddigi három bajnokin kétszer is a kezdőcsapatban szavazott bizalmat a fiatal norvégnak, rajta kívül a Bayernnel BL-t nyerő jobbhátvédet, Alvaro Odriozolát érdemes még megemlíteni.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kulcsemberek közül senki sem lett fiatalabb, 

Sergio Ramos 34, Luka Modric 35, Toni Kroos 30, Karim Benzema 32 éves, szinte kizárt, hogy a bajnoki és a BL-menetelést mindannyian végigjátsszák.

A klubigazgató, Emilio Butragueno szerint a mostani keret teljesen versenyképes, és nincs ok pánikra, a szurkolók és a szakírók azonban kevésbé biztosak ebben.

Könnyen lehet persze, hogy a mostani spórolás már a következő nyárnak szól,

a Real ugyanis a hírek szerint minden követ megmozgat majd, hogy Kylian Mbappét megszerezze.

A  világ jelenlegi legértékesebb játékosának (legalábbis a transfermarkt.com szerint, amely 180 millió euróra becsüli a futballista vételárát) 2022. június 30-ig él a szerződése a Paris Sain-Germainnel, így ha a franciák jó pénzt akarnak kapni érte, egy jó ajánlat esetén alighanem rábólintanának az üzletre. Csak győzzék a madridisták kivárni!

Rovatok