Index Vakbarát Hírportál

Áll a bál Barcelonában: bizalmatlansági indítvány az elnök ellen

2020. október 7., szerda 12:52

Meglett a szükséges mennyiségű hitelesített aláírás ahhoz, hogy bizalmatlansági indítványt kezdeményezzenek Josep Maria Bartomeu, a Barcelona elnöke ellen – számolt be róla a Diario Sport napilap.

A tíz napja kezdődött mozgalomban összesen 20 687 szavazat gyűlt össze a klubtagok körében, ezek közül 16 250 hitelesítettre volt szükség a bizalmatlansági indítványhoz – ez szerda délelőtt meg is lett. A Barcelona tulajdonosi rendszere tagokon alapul, hasonlóan a német modellhez – a klubtagság választja az elnököt és igazgatótanácsot is.

A politikai életből is ismert bizalmatlansági indítványhoz meghatározott számú (a Barcelona esetében 16 250) támogató szavazat szükséges. Ez a katalán klubnál napok alatt összegyűlt, így hamarosan sor kerülhet az indítványról szóló szavazásra. Ha ez sikeres, akkor Bartomeu elnöksége idő előtt véget érhet.

A Barcelona belső szabályzata szerint a referendumot a következő 20 napban kell kiírni. A 140 ezer főt számláló tagság legalább 11 százalékának szavaznia kell, hogy érvényes legyen a végeredmény.

Ha a voksok 66,6 százaléka Bartomeu ellen szól, akkor a teljes elnökségnek azonnali hatállyal távoznia kell.

A szavazatszámlálás végeredményéről Jordi Farré, a Barcelona egyik tagja, Bartomeu korábbi kihívója számolt be közösségi oldalán. Farré nem tartja kizártnak, hogy elindul a következő elnökválasztáson is.

Nem sokkal később nyilatkozott is a TV3 kamerái előtt, és úgy fogalmazott:

Nem hiszem, hogy sor kerül a referendumra. Josep Maria Bartomeu és az igazgatótanácsa le fog mondani. Azt tanácsolom nekik, tegyék meg ezt a lépést, és minél előbb írják ki az elnökválasztást.

Az elnök – aki 2014-ben barátját és üzlettársát, Sandro Rosellt váltotta a klub élén – pozíciója többször megrendült az utóbbi időszakban, különösen idén nyáron, miután a csapat trófea nélkül zárta az idényt, ráadásul Lionel Messi megpróbálta kierőszakolni távozását – az argentin futballistát végül maradásra bírták, de Bartomeu helyzete nem lett könnyebb tőle.

Ráadásul szeptemberben a katalán rendőrség korrupcióval vádolta meg Bartomeut, de ő tagadta bűnösségét. A klub pénzügyei sem festenek túl fényesen:

a 2019–2020-as idényben 97 millió euróval csökkent a klub bevétele, adóssága pedig immár 820 millió.

Bartomeu mandátuma 2021-ben jár le, az elnökválasztást eredetileg jövő márciusra írták ki – könnyen lehet, hogy már az idén új vezetője lesz az FC Barcelonának.

(Borítókép: Josep Bartomeu. Fotó:  Noelia Deniz/Urbanandsport /NurPhoto via Getty Images)

Rovatok