Index Vakbarát Hírportál

Aranylabda helyett minden idők legjobb futballcsapatát keresik

2020. október 20., kedd 17:31

A France Football a koronavírus-járvány miatt úgy döntött, idén nem adja át a nagy presztízsű Aranylabdát, helyette minden idők legjobb tizenegyét állítja össze. A francia szaklap közzétette a jelöltek listáját, ami – ahogy várható volt – nagy felháborodást váltott ki.

A France Football szerkesztősége egy minden eddiginél nagyobb és átfogóbb szavazást hirdetett meg: az ötvenes évek közepétől egészen napjainkig összeszedték a legjobb labdarúgókat, akik közül kikerülhet minden idők legjobb tizenegye. A szaklap 3–4–3-as formációt adott meg, ami napjainkban nem túl népszerű, így már emiatt sok kritika érte. És vannak persze olyan kiválóságok is, akik kimaradtak a felsorolásból, hiszen összesen 110 játékos – posztonként 10 – esélyes a történelmi csapatba kerüléshez – a szurkolói harag borítékolható volt.

A Marca nevű spanyol sportlap szerint több kiválóság hiányzik a France Football összeállításából: többek között Oliver Kahn, Javier Zanetti, Fernando Hierro, Luka Modric, Pavel Nedved Michael Owen és Andrij Sevcsenko. Továbbá azzal sem ért egyet a Marca, hogy egy spanyol támadó sincs a listán.

A Barcelonából tíz sztár is bekerült, a szurkolók mégsem maradéktalanul elégedettek, mivel kimaradt Luis Suárez, Daniel Alves, Carles Puyol és Gerard Piqué is.

Samuel Eto'o a Twitter-oldalán bírálta a France Footballt, mivel ő a tíz legjobb jobbszélső közé került be. Olyan nevek találhatók itt, mint Lionel Messi, Arjen Robben, George Best vagy éppen David Beckham. A 39 éves kameruni csatár azt nehezményezte, hogy mindössze egy-két szezont töltötte el ezen a poszton.

Köszönöm, de csak 1-2 szezont töltöttem el a jobb oldalon, míg 25 évig játszottam középcsatárként. A tisztelet hiánya.

Természetesen magyar futballistákat is találunk a jelöltek között:

Puskás Ferenc, Kubala László, Bozsik József és Kocsis Sándor is ott van a legjobbak listáján.

Érdekesség, hogy az egyetlen magyar aranylabdás, Albert Flórián nem került fel a listára.

A France Football 170 tagú nemzetközi zsűrijének szavazatai – és a közönségszavazatok – alapján állítja össze az álomcsapatot, Magyarországról Vincze András, a Nemzeti Sport újságírója voksol. A végeredményt, azaz minden idők legjobb tizenegyét decemberben hozzák nyilvánosságra. Szavazni ide kattintva lehet.

Rovatok