Index Vakbarát Hírportál

Megan Rapinoe Messit és C. Ronaldót kritizálta

2020. október 30., péntek 14:50

A világ- és olimpiai bajnok amerikai labdarúgó, Megan Rapinoe úgy véli, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo nem használja fel eléggé népszerűségét a rasszizmus elleni harcban. Megan Rapinoe – aki ismert szókimondó stílusáról – szerint azoknak, akik az elmúlt több mint tíz évben uralták a férfilabdarúgást, aktívabb szerepet kellene vállalniuk a társadalmi kérdések támogatásában. Bár Messi és Ronaldo is részt vett az UEFA által indított rasszizmusellenes kampányban, úgy gondolja, ez csak jelképes erőfeszítés volt.

Olyan sokat tehetnének, ha úgy döntenének, népszerűségüket a rasszizmus elleni küzdelemre használják. Nem arra gondolok, hogy Black Lives Matter pólókat viseljenek, annál mélyebb dolgokra

– nyilatkozta Rapinoe a L'Équipe-nek. A lap megkérdezte milyen tanácsokat adna a jövő generáció egyik legnagyobb reménységének, Kylian Mbappénak.

Remélem, megértette, mekkora hatása lehet. Rendkívüli ajándékkal jött a világra, amely lehetővé teszi, hogy kényelmes életet éljen. Talán megkérdezi magától, hogyan tudja inspirálni a fiatalokat. Megváltoztathatja a világot, ezek nem csak üres szavak. Néha nem mi döntjük el, mekkora hatásunk lehet. Ha király akarsz lenni, légy te a legjobb király.

Rapinoe szerint más sportágak sztárjai jó úton haladnak, így azt szeretné, ha a labdarúgók is követnék őket.

Lewis Hamilton és LeBron James felszólalásra való hajlandósága egyszerűen hihetetlen. Mindketten hatalmas egyéniségek a maguk sportágában. Oszaka Naomi a US Open ideje alatt az amerikai rendőrség által megölt fekete állampolgárok neveit viselte a maszkjain. Teniszről beszélünk, ami annyira fehér sport volt. Ezek a sportolók inspirálnak engem, egy láthatatlan szál van közöttünk.

(Borítókép: Megan Rapinoe. Fotó: AFP)

Rovatok