Index Vakbarát Hírportál

Folytatódhat az amatőr futball, de nem kötelező játszani

2020. november 11., szerda 14:54

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) a csapatok kérését figyelembe véve döntött a bajnokságok folytatásáról, amíg a hatósági szabályok – bár szigorú korlátozás mellett, de – engedik az edzések és mérkőzések megtartását.

Az MTI beszámolójában olvasható, hogy az MLSZ kedden késő este jelezte honlapján, hogy „továbbra is kivétel nélkül elfogadja és betartja a hatósági korlátozásokat, ugyanakkor minden lehetőséget megragad, amely felelős körülmények között a futball folytatását segíti”.

Utalt a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatra, amely a koronavírus-járvány visszaszorítására vonatkozó, szerdán életbe lépett intézkedéseket részletezi.

Ebben az áll, hogy általánosan a gyülekezés és a csoportos sportolás, így a szabadidős futball is tilos, a hivatalos rendelet ugyanakkor lehetőséget biztosít a versenyszerű sporttevékenység – nézők kizárásával történő – folytatására. Az MLSZ így – amint a tájékoztatásban olvasható – a legrövidebb időn belül tájékoztatja az egyesületeket a bajnokságok folytatásának feltételeiről.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke Orbán Viktor miniszterelnök korlátozásokra vonatkozó hétfői bejelentése után az M4 Sportnak azt mondta: a férfi NB I és NB II, valamint a női NB I folytatódik, a férfi NB III és a megyei bajnokságok, illetve a női NB II, valamint az utánpótlás-sorozatok viszont „nem kerülnek lebonyolításra”.

A kormányhatározat alapján azonban a többi bajnokság is folytatódhat.

A szövetség kedd esti közleménye kiemeli:

mint arról a szervezet elnöke, dr. Csányi Sándor is nyilatkozott, a Magyar Labdarúgó-szövetség a járványügyi hatóságok minden előírását a kormány által meghatározott módon érvényesíti és végrehajtja saját területén a koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítása érdekében.

A kihirdetett szabályozás értelmében – írja az MLSZ – a következő időszakban kizárólag zárt kapuk mögött rendezhető labdarúgó-mérkőzés. Ez vonatkozik a soron következő válogatott mérkőzésekre is, a megvásárolt jegyek árát az MLSZ visszatéríti.

Az MLSZ szerdán ülésezett, majd délután ismét közleményt adott ki a folytatásról.

A megyei mérkőzések, az utánpótlás-bajnokságok, csakúgy mint a futsal, szigorú szabályok betartása mellett folytatódhat. 

Fontos, hogy csak azokat a mérkőzéseket tartják meg, amelyeken mindkét érintett sportszervezet részt kíván venni.

Ha egy csapat úgy dönt, nem áll ki egy mérkőzésre, a találkozót elhalaszthatják, akár többször is. 

A halasztás semmilyen szankcióval nem jár!

MI A HELYZET PÉLDÁUL AZ AMATŐR KISPÁLYÁS LABDARÚGÁSSAL?

Ha például futballozunk, elsősorban azt kell megvizsgálni, hogy a versenysorozat, amelyben részt veszünk, az adott sportág sportszövetsége által kiírt versenye-e, tehát jelen esetben a Magyar Labdarúgó-szövetséghez tartozik-e. Amennyiben nem, úgy mindenképp tilos az efféle sportolás.

Úgy tudjuk, a helyi igazgatóságok jelenleg információkat gyűjtenek, hogy mely csapatok kívánnak játszani és melyek nem.

A bajnokságok jövő tavaszra tervezett befejezésének végső időpontja az események alakulása alapján rugalmasan módosítható

– olvasható az mlsz.hu-n.

Az egészségügyi protokollok megtartása mellett további higiéniai előírásokat és ajánlásokat állított össze a szövetség, például az öltözők vagy buszok használatával kapcsolatban, a helyszínek előkészítése és folyamatos fertőtlenítése kérdésében. A maszk használata természetesen a mérkőzések előtt és után szigorúan kötelező

– tette hozzá az MLSZ.

A labdarúgáson túl

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a hivatalos Facebook-oldalán is tisztázta a versenyszerűen sportoló definícióját. E szerint:

TÖBBEK KÖZÖTT TENISZEZNI IS LEHET

Utolértünk egy budapesti teniszklubot, és azt az információt kaptuk, hogy a jelenlegi jogszabályok értelmében (mivel a tenisz egyéni szabadidős sporttevékenységnek minősül) nem kell bezárniuk, fogadhatják a hobbiszintű teniszezőket, még akkor is, ha nem a szabad ég alatt, hanem sátorban található a pálya.

Versenyszerűen sportoló (a továbbiakban: versenyző) az a természetes személy, aki a sportszövetség által kiírt, szervezett vagy engedélyezett versenyeken, vagy versenyrendszerben vesz részt. A versenyző vagy amatőr, vagy hivatásos sportoló.

Tehát folytatódhatnak az egyesületek, klubok edzései, ha versenyszerű a sportolás a célja. A jégpályákat, uszodákat és a fitnesztermeket sem zárják be, azonban ezeket a helyeket is kizárólag a versenyszerűen sportolók látogathatják edzés vagy sportrendezvényen való részvétel céljából.

Fontos, hogy közterületen, nyilvános helyen és szabadtéri sportpályán is tilos a csapatsport, de például futni, gyalogolni és kerékpározni lehet.

A közterületen, a nyilvános helyen, illetve a szabadtéri sportpályákon az egyéni szabadidős sporttevékenység – különösen futás, gyaloglás, kerékpározás – gyakorlása megengedett, de tilosak a csapatsportok – különösen a labdarúgás, a jégkorong, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda

– hívta fel a figyelmet a Magyar Közlönyben leírtakra Szabó Tünde.

A vonatkozó szabályok ide kattintva elérhetők.

(Borítókép: Mika Volkmann / Getty Images Hungary)

Rovatok