Index Vakbarát Hírportál

Az izlandi válogatott tagjai éhesek a sikerre

2020. november 11., szerda 17:35 | aznap frissítve

Az izlandi labdarúgó-válogatott a csütörtök esti, Magyarország elleni Eb-pótselejtező előtt megtartotta ilyenkor szokásos sajtótájékoztatóját. Az eseményen Erik Hamrén szövetségi kapitányon kívül Aron Gunnarson válaszolt az újságírók kérdéseire.

A  svéd szakember mindenekelőtt sajnálatát fejezte ki, hogy kollégája, Marco Rossi megfertőződött a koronavírussal, szeretett volna vele személyesen is találkozni, és a meccset megelőzően, illetve utána kezet fogni, erre azonban nem lesz lehetősége. A magyar csapatot, valamint a zárt kapus mérkőzést így jellemezte az izlandiak szövetségi kapitánya:

Nyilván a környezet és a szurkolók normál esetben segítik a hazai csapatot az ehhez hasonló meccseken, most viszont nem egy ilyen világban élünk. A játékosok vélhetően már hozzászoktak, hogy nézők nélkül kell pályára lépniük, a románok elleni playoff összecsapást is (amelyet 2-1-re nyert meg Izland - a szerk.) csupán 59 ember látta Reykjavíkban. Remek magyar csapat lesz az ellenfelünk, nagyon jól szerepelnek a Nemzetek Ligájában és Bulgáriában is magabiztosan győztek. Ennek ellenére az erősségek mellett minden válogatottnak megvannak a gyenge pontjai is, remélem, mi is feltérképeztük a magyarok hibáit, és a holnapi meccsen ezeket ki is tudjuk használni.

Saját csapatáról Hamrén kiemelte, mindenki jó állapotban van, és bevethető. Vannak persze, akik klubjukban kevesebb lehetőséget kaptak, de ezt akár előnyükre is fordíthatják. Arnor Traustason természetesen hiányozni fog, a Malmö középpályása pozitív tesztje miatt el sem utazott a csapattal, de nélküle is jó eredményt szeretnének elérni.

Újságírói kérdésre a két csapat legnagyobb sztárjait, Szoboszlai Dominiket és Gylfi Sigurdssont is összehasonlította. 

Mindketten nagyszerű futballisták, vannak hasonlóságok a játékukban, de aligha az egyéni kvalitásokra hegyezné ki a két válogatott az összecsapást, csapatszinten kell majd jól teljesíteni, azon múlhat a siker.

Végül az izlandi foci jövőjéről is szót ejtett a kapitány.

Izland kis ország, 350 ezer lakossal, így a nagyobb nemzetekhez képest hátrányban van, már ami a merítési lehetőséget illeti. Ehhez képest viszont lenyűgöző az a szereplés, ami mind futballban, mind kézilabdában jellemzi őket, svéd emberként is irigylem. Bár valóban vannak idősebb játékosok a mostani keretben, akik közül elképzelhető, hogy a közeljövőben többen lemondják a válogatottságot, az U21-es, az U19-es és az U17-es együttes is jól szerepel, sok a tehetséges futballista, így nem féltem az izlandi futball jövőjét.

Aron Gunnarson a 2016-os Európa-bajnokságon pályára lépett Magyarország ellen, így emlékezett vissza az összecsapásra a középpályás.

„ERŐS MAGYAR CSAPATTAL TALÁLKOZTUNK, AMELY TÖBBET BIRTOKOLTA A LABDÁT NÁLUNK ÉS VÉDEKEZÉSRE KÉNYSZERÍTETT MINKET.

 A hajrában egyenlítettek, így döntetlen lett a találkozó, ettől függetlenül óriási élmény volt számunkra az a kontinensviadal, szeretnénk újra hasonlót átélni."

A katari Al Arabi futballistája megjegyezte,

talán előny lehet a számukra, hogy a keret nagy része már részt vett pótselejtezős mérkőzésen, ezt a rutint és tapasztalatot pedig a saját javukra fordíthatják.

Véleménye szerint viszont az lesz a kulcs a mérkőzésen, hogy melyik együttes hibázik kevesebbet, az ehhez hasonló kiélezett összecsapásokat ugyanis ez dönti el.

És hogy vajon ennek az izlandi generációnak a mostani lehet-e az utolsó dobása?

Nagyszerű dolgokat vittünk már véghez ezzel a csapattal, sorozatban két világeseményre is kijutottunk, most pedig szeretnénk ott lenni a harmadikon is. Tisztában vagyunk vele, hogy több idősebb játékos is van a keretünkben, hamarosan eljön az idő, hogy átadjuk a helyünket a fiataloknak. De nem ez lesz az utolsó tánc, éhesek vagyunk a sikerre, márpedig ha valakiben ez megvan, akkor a kor nem számít. 

Borítókép: Erik Hamrén és Aron Gunnarson az izlandi labdarúgó-válogatott budapesti sajtótájékoztatóján. Fotó: Czerkl Gábor/Index)

Rovatok