Index Vakbarát Hírportál

A szlovákok hosszabbítás után, a skótok tizenegyesekkel jutottak ki az Eb-re

2020. november 12., csütörtök 23:26

Nemcsak a magyar–izlandi Eb-pótselejtező hajrája hozott drámát, hanem a másik kettő, a miénkkel egyi időben rendezett találkozóé is. Az észak-írek a szlovákok, a szerbek a skótok ellen egyenlítettek hazai pályán az utolsó percekben. Szlovákia végül a hosszabbításban eldöntötte a kijutás kérdését, míg Skócia tizenegyesekkel kvalifikálta magát.

A magyar–izlandi meccsel egy időben két pótselejtező-döntőt rendeztek. A B-divízióban Észak-Írország Szlovákiát, míg a C-ben Szerbia Skóciát fogadta.

Előbbi találkozón a szlovákok már a 17. percben megszerezték a vezetést, miután Juraj Kucka lecsapott egy eladott labdára, majd a védő szorításában okosan kilőtte a rövid alsót.

Kucka gólja az észak-írek ellen

Az észak-írek egyre inkább nyomtak a második félidőben, végül egy szlováknak köszönhetően egyenlítettek. A 87. percben Milan Skriniar ért bele rosszul egy beadásba, az öngóljával jöhetett a hosszabbítás.

Skriniar öngólja

Azonban hiába mentették ráadásra a mérkőzést a hazaiak, az utolsó szó Szlovákiáé volt. A 110. percben egy szép kontra után a labda szerencsésen odapattant Michal Ďurišhoz, aki néhány igazítás után kilőtte a bal alsó sarkot, és tulajdonképpen Szlovákiát is a 2021-es Európa-bajnokságra, mivel az észak-írek már nem tudtak ismét egalizálni és maradt a 2-1-es vendégsiker.

Michal Duris gólja a 110. percben

A másik mérkőzésen gól nélküli első félidő után szintén a vendégek találtak be először. Az 52. percben Filip Kosztics passzát Callum McGregor fülelte le a szerb tizenhatos előterében, majd Ryan Christie-hez passzolt, ő pedig egy kis forgolódás után tűpontosan lőtt a bal alsóba.

Christie gólja a szerbek ellen

A szerbek keservesen próbálkoztak, a 90. percben pedig siker koronázta erőfeszítéseieket: a csereként beálló Real-csatár, Luka Jovics remek fejessel egyenlített egy szöglet után, azaz itt is ráadásra került sor.

Jovics egyenlít

Ott aztán a szerbek abszolút fölényben játszottak, de nem tudtak betalálni, ahogyan a skótok sem, így tizenegyespárbaj döntött.

A negyedik párig rendkívül magabiztosan hajtották végre a játékosok a tizenegyeseket, az ötödik körben azonban Alekszandar Mitrovics rontott, Kenny McLean viszont nem,

így a skótok túlélték azt, hogy Szerbia a rendes játékidő utolsó percében egyenlített, és végül kijutottak a kontinensviadalra, amelyen társrendezők lesznek.

Végeredmények, Európa-bajnoki pótselejtezők:
Grúzia–Észak-Macedónia 0–1 (0–0)
Magyarország–Izland 2–1 (0–1)
Észak-Írország–Szlovákia 1–2 (0–1, 1–1) - hosszabbítás után
Szerbia–Skócia 1–2 (0–0, 1–1) - tizenegyesek után

A 2021-es Európa-bajnokság végleges csoportbeosztása:

A-csoport: Olaszoroszág, Svájc, Törökország, Wales

B-csoport: Belgium, Dánia, Finnország, Oroszország

C-csoport: Ausztria, Észak-Macedónia, Hollandia, Ukrajna

D-csoport: Anglia, Csehország, Horvátország, Skócia

E-csoport: Lengyelország, Spanyolország, Svédország, Szlovákia

F-csoport: Franciaország, Magyarország, Németország, Portugália

Rovatok